Испания

Испанското министерство на здравеопазването премахна всички ограничения за влизане за пътуващи, пристигащи в Испания от която и да е от страните от Европейския съюз и Шенгенското пространство, включително изискването за представяне на доказателство за ваксинация срещу COVID-19, възстановяване от вируса или отрицателни резултати от теста.

Решението влезе в сила на 2 юни, същия ден, когато беше публикувано в испанския държавен вестник.

Според Министерството на здравеопазването този ход се основава на доклад на Комисията, одобрен от Парламента, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на региона, наречен „COVID-19: Подкрепа на готовността и реакцията на ЕС с поглед към бъдещето“, публикуван в края на април тази година, който подкрепя премахването на ограниченията върху свободното движение, след като ситуацията позволява такъв ход.

Позовавайки се на този доклад, министерството подчертава, че повечето държави-членки вече са премахнали ограниченията за влизане за пътуващи от останалите страни от ЕС и Шенген, включително задължението да представят доказателство за ваксинация, възстановяване или резултати от тестове.

„В Испания, поради високите нива на обхват на ваксинации, над средните за Европейския съюз, и благоприятното положение на здравната система, се счита за подходящо също така да се премахнат ограниченията за пътуване за хора от страни, принадлежащи към Европейския съюз или с оглед на на асоциирани страни от Шенген“, обяснява решението, публикувано в Държавен вестник.

Испания беше една от последните членки на ЕС/Шенген, която запази правилата за влизане на други граждани на ЕС. Повечето държави-членки дори премахнаха ограниченията за влизане и за пътници от трети страни.

В последното си решение испанското министерство на здравеопазването обаче посочва, че ограниченията за пътуващи извън ЕС и Шенген не са се променили.

„Хората, които пристигат в Испания по въздух или море от страни, които не принадлежат към Европейския съюз или не се считат за асоциирани към Шенген страни, могат да бъдат подложени на здравен контрол на първата точка на влизане, който ще включва най-малко измерване на температурата , документален контрол и визуална проверка на физическото им състояние“, се казва в решението за пътуване от трети страни.

Само преди десет дни, на 21 май, Испания отмени забраната за влизане на неваксинирани пътници от трети страни, като най-накрая им позволи да влязат на нейна територия с отрицателни резултати от теста. На същите не беше разрешено да влизат в Испания от избухването на пандемията на коронавирус в страната през март 2020 г.

На 19 май Испания също премахна здравния контрол по сухопътните граници с Франция, докато на 17 май Испания започна постепенното отваряне на границите между африканските си градове Сеута и Мелила с Мароко.

Източник SchengenVisaInfo

Испания вдига изискването за паспорт на COVID за пътуващи от страните от ЕС/Шенген

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)