Молдова

След обявяване на извънредно положение в Молдова за периода 1 април – 30 май 2021 г., Молдова въведе допълнителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19.

По-важни мерки:

–      Въведен е специален режим на придвижване (т. нар. вечерен час) в общините Кишинев и Балц – забранено е излизането на лица в интервала между 23:00 и 05:00 ч. Изключения се допускат за: излизания с професионална цел; необходимост от медицинска помощ; закупуване на лекарства; транизитно преминаване или пътуване с цел ползване на транспортни услуги (за потвърждение се изисква представяне на билет за пътуване с обществен транспорт – самолет, влак, автобус); пътуване с цел оказване на помощ на лица, които са болни, възрастни, придружаване на деца, смърт на член на семейството. За доказване причината за излизане през т. нар. вечерен час се изисква документ от местоработата или декларация (в свободна форма) от лицето, в която е описана причината за излизането. Декларацията трябва да съдържа: име на лицето, дата на раждане, адрес, причина за излизането, продължителност на излизането, дата и час на попълване на декларацията, подпис.

–          Забранява се посещението в паркове, игрални и спортни терени, зони за отдих.

–          Работодателите следва да организират работата на служителите от дистанция с присъствие на работното място на максимум 30 % от състава (с изключение на работодателите в сферата на обществените услуги).

–          Работните срещи и съвещания следва да бъдат организирани така, че в съответното помещение да бъдат осигурени 4 кв. метра пространство за всеки от учасниците и могат да продължават максимум 60 минути.

–          Забранява се провеждането на митинги, манифестации, събирания.

     За влизане в Молдова изискванията са : 1/ Лица, които представят отрицателен PCR тест за наличие на COVID-19 (за момента не са предвидени изключения – дори за транзитно преминаване), направен до 72 часа преди влизането в Молдова. Тестът трябва да съдържа QR код (Quick Response Code); 2/ Лица, които представят документ за поставена ваксина срещу COVID-19 (задължително с поставена втора доза). Документите за направен тест или поставена ваксина следва да бъдат на румънски, английски, френски или руски език.

Източник МВнР

Молдова обяви извънредно положение в страната и въведе нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)