Литва

Литовските власти обявиха, че на всички пътуващи ще бъде разрешено влизане в страната без ограничения от днес, 1 май.

В последното си прессъобщение Министерството на здравеопазването на Литва заяви, че всички лица, независимо от страната им на произход, вече няма да бъдат задължени да спазват изискванията за влизане на COVID-19 при пристигането си в Литва, съобщава SchengenVisaInfo.com.

„От 1 май, след като извънредното положение в Литва бъде отменено поради заплахата от COVID-19, няма да има повече ограничения, свързани с пандемията, за чуждестранни пристигания“, се казва в съобщението на министерството.

Според изявлението на министерството всички пътуващи вече могат да влизат в Литва без ограничения, дори ако не притежават сертификат за ваксинация, възстановяване или тест.

Освен това същият подчерта, че пътуващите вече няма да бъдат задължени да попълват въпросника на Националния център за обществено здраве.

Смята се, че литовските власти са решили да отменят правилата за влизане, след като са взели предвид процента на ваксинация и заразяване.

Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват, че към 29 април Литва е приложила общо 4 464 075 дози ваксина срещу COVID-19. Освен това същото разкрива, че от общото население 79,1% са завършили първична ваксинация, а други 38,5% са получили повторна ваксина.

Що се отнася до степента на заразяване с коронавирус, Световната здравна организация показва, че Литва е докладвала само 4210 нови случая на заразяване през последните седем дни.

Освен премахването на правилата за влизане, Литва вече ще прилага и по-малко строги вътрешни ограничения. От здравното министерство обясниха, че заразените с вируса вече не са длъжни да преминават задължителна изолация. Освен това същият отбеляза, че изискването за носене на лице вече не остава в сила.

Все пак беше препоръчано всички да бъдат бдителни и да спазват основните здравни мерки, когато е необходимо.

„Тъй като пандемията от COVID-19 не е приключила, препоръчително е да останете бдителни и да спазвате общи мерки за предотвратяване на инфекция с коронавирус по време на пътуването. По време на пътуването е препоръчително да носите медицинска маска, да спазвате дистанция, да не се събирате, да не сте в непроветрени помещения или да прекарвате възможно най-малко време в тях, да миете често ръцете си“, препоръчват от министерството.

С изключение на Литва, няколко други държави от ЕС също отмениха всичките си правила за влизане. България също отмени всички ограничения за влизане днес. Пътуващите, пристигащи в страната, вече не са длъжни да представят доказателство за COVID.

Източник SchengenVisaInfo

Всички пътуващи вече могат да влизат в Литва без ограничения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)