Хърватия

Ограниченията за влизане в Хърватия са напълно премахнати, което означава, че пътуващите могат да влизат в страната, освободени от представяне на здравен сертификат, разкриха местните медии.

Според новини, публикувани от Total Croatia News, премахването на правилата за влизане, което показва, че пътуването се връща към състоянието преди пандемията, влезе в сила от 1 май, съобщава SchengenVisaInfo.com.

„Това означава, че всеки, който се опитва да влезе в Хърватия, идващ отвсякъде до който и да е граничен пункт, ще има право да влезе в Хърватия, без да му бъдат задавани въпроси относно COVID-19“, съобщават медиите.

Добрата новина може да е резултат от високия процент на ваксиниране, тъй като данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват, че 55,4% от хърватското население е ваксинирано срещу COVID-19. Въпреки че тези нива изостават от средното ваксиниране в страните от ЕС и ЕИП, разпространението на ваксинации остава стабилно, особено в сравнение с някои други страни от ЕС като България, която наскоро обяви премахването на правилата за влизане, въпреки че има най-ниските нива на ваксинация в ЕС .

По-конкретно, Хърватия изостава от населението на ЕС/ЕИП, което е ваксинирано с първичен курс на ваксинация със 17%, докато е пред България с 25,7%.

Освен това 57,3% от хърватското население е получило първата доза от ваксината срещу COVID, докато на 22% са били приложени бустерни ваксини.

В допълнение, данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че през последните седем дни в Хърватия са съобщени 5 207 положителни случая на COVID-19, което прави общия брой регистрирани случаи на инфекция до 1 123 029. Смъртността също достигна своя връх от 15 843 от началото на пандемията, като 53 от тях са регистрирани през последната седмица.

Друга страна, която премахна напълно правилата за влизане до 1 май, беше Литва, която разкри, че не се изискват сертификати за ваксинация, възстановяване или тест за пътниците, за да влязат в балтийската страна.

Въпреки че имаше известно объркване относно съобщението на гръцкото правителство, последното потвърди, че ограниченията за влизане са били премахнати. Решението влезе в сила в неделя, 1 май, и мярката е повече от добре дошла, тъй като страната се подготвя за силен туристически сезон. Миналата година Гърция беше единствената държава-членка на ЕС, която отбеляза високи нива на туризъм, въпреки продължаващата пандемия.

Подобен подход обаче не е възприет от други крайбрежни страни, които са доста зависими от туризма, като Испания и Италия, тъй като те продължават да налагат няколко ограничения на пристигащите пътници.

С други думи, Испания удължи ограниченията си за влизане на COVID-19 до 15 май, което означава, че е задължително да се представи здравен сертификат, за да влезе на територията на Испания.

Представянето на същия документ е задължително за влизане в Италия, въпреки че последната премахна няколко вътрешни ограничения, включително изискването за представяне на здравен сертификат за влизане в барове, кафенета и други развлекателни съоръжения.

Източник SchengenVisaInfo

Хърватия премахна всички ограничения за COVID-19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)