Европейски съюз

След подобряването на ситуацията с COVID-19 и високите нива на ваксиниране, няколко държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство вече премахнаха правилата си за влизане за всички пътуващи, включително тези от трети страни.

Списъкът на страните от ЕС/ЕИП, които са оттеглили мерките си и сега позволяват влизане без ограничения на пътуващи извън ЕС, е както следва:

 • Чехия
 • Дания
 • Унгария
 • Исландия
 • Ирландия
 • Латвия
 • Норвегия
 • Полша
 • Румъния
 • Словения
 • Швеция

Пътуващите от страни извън ЕС понастоящем могат да влизат в 11-те гореспоменати държави от ЕС/ЕИП, независимо от техния ваксинационен статус, съобщава SchengenVisaInfo.com.

Това означава, че пътуващите извън ЕС не са длъжни да представят валиден COVID Pass – сертификат за ваксинация, възстановяване или тест – при достигане на една от тези страни.

Всичко, което трябва да направят сега, е да притежават необходимите документи за пътуване, като валиден паспорт и виза, ако се изисква.

Освен че им е разрешено влизане без ограничения в тези страни, пътниците извън ЕС вече не трябва да се притесняват за вътрешните мерки за COVID-19, тъй като мнозинството ги отмени.

Пътуващите от трети страни, както и тези, които пътуват в рамките на ЕС, вече не са длъжни да притежават сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при достъп до барове, кафенета, ресторанти, музеи, театри, търговски центрове и други големи събития.

Освен гореспоменатите държави, Гърция също скоро ще премахне ограниченията си за влизане за пътуващи от трети страни. Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис каза, че на всички пътуващи, независимо от страната на произход, ще бъде разрешено влизане без ограничения от 2 май.

Освен това същите отбелязаха, че освен че разрешават влизането без ограничения на пристигащи пътници, те също ще откажат вътрешните мерки за COVID-19. От пътуващите, които пристигат в Гърция през летния сезон, няма да се изисква да притежават валидно доказателство за COVID-19 при достъп до различни обществени места и събития.

От друга страна, някои други известни дестинации като Испания, Франция, Португалия, Италия и Германия продължават да спазват ограниченията. Пътуващите от трети страни трябва да представят валидно доказателство, когато достигат тези страни, за да избегнат допълнителни мерки за влизане.

Решението на гореспоменатите държави от ЕС/ЕИП да улеснят пътуването и вътрешните си правила следва подобряването на ситуацията с COVID-19 в рамките на континента.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че европейският континент е отчел 6 448 828 нови случая на инфекция с COVID-19 през последните седем дни.

Що се отнася до нивата на ваксинация, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) разкрива, че общо 890 580 539 дози ваксини са били приложени досега в страните от ЕС/ЕИП. Обяснено е, че 72,5 на сто от населението е завършило първичен курс, а други 52,9 на сто са получили допълнителна доза ваксина.

Източник SchengenVisaInfo.com

Списък на страните от ЕС, които напълно премахнаха ограниченията за пътуване свързани с COVID-19 за пътуващи от трети страни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)