Словакия

Пътуващите от други държави вече няма да бъдат задължени да се регистрират в eHranica или да спазват задължителни правила за карантина, когато влизат в Словакия, след като правителството на последната потвърди, че подобни изисквания ще престанат да се прилагат.

Според съобщението на Министерството на вътрешните работи на Словакия последните промени са влезли в сила от 6 април, съобщава SchengenVisaInfo.com.

Освен това от същото министерство потвърдиха, че от същата дата e премахнато и изискването за носене на маска за лице.

„Въпреки това, ние все пак препоръчваме предпазливост, следене на здравословното си състояние и в случай на симптоми на COVID-19“, съобщи същото министерство в изявление.

Освен това властите в Словакия потвърдиха, че задължението за носене на маска за лице ще се запази само:

  • на масови събития на закрито и на открито
  • в офиси, магазини, спортни сгради, сервизни дейности, както и културни събития
  • в градския транспорт, влакове, крайградски, както и автобуси за дълги разстояния
  • в превозно средство с лица, които не са членове на общите битови таксиметрови служби

Според данните, предоставени от Световната здравна организация (СЗО), Словакия е регистрирала общо 1 726 92 случая на инфекция с COVID-19 от началото на пандемията, докато общо 19 440 души са починали от вируса по време на същия период.

Властите в Словакия запазиха правила за влизане и други ограничения, за да ограничат по-нататъшното разпространение на вируса. Въпреки това, по примера на други европейски страни, те също започнаха да разглеждат вируса по-скоро като ендемична болест.

Още през февруари правителството на Словакия обяви, че постепенно ще премахне всички ограничения, наложени поради вируса.

Подобно съобщение тогава беше потвърдено от министър-председателя на страната Едуард Хегер, като подчерта, че хората ще имат право да влизат свободно в ресторанти, барове, магазини и други обществени събирания.

„Трябва да се научим да живеем с COVID. Отговорност на всеки е да опазва собственото си здраве. Имаме ефективен инструмент, за да се предпазим и това е ваксината“, изтъкна тогава премиерът Хегер.

Освен че обяви, че страната планира да премахне изискването за представяне на сертификат за ваксинация или възстановяване или тест, за да влезе в определени места, правителството на Централна Европа възнамерява да премахне изискването за карантина за тези, които са в близък контакт с лице, заразено с вируса, ако не са се заразили с вируса.

Освен това Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи обявиха, че ще започне нова кампания за насърчаване и насрочване на ваксинация.

Източник SchengenVisaInfo.com

Словакия премахва изискванията за регистрация, карантина и маски преди влизане в страната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)