България

Считано от днес, 17 февруари, се променя разпределението на държавите по цветови зони.

В тъмно-червена зона влизат държавите:

 • Афганистан
 • Бахрейн
 • Грузия
 • Дания
 • Естония
 • Израел
 • Исландия
 • Каймановите острови
 • Корейската народнодемократична република
 • Латвия
 • Литва
 • Нидерландия
 • Нова Каледония
 • Палау
 • Словакия
 • Словения
 • Танзания
 • Фарьорски острови

От тъмно-червена в червена отиват – Белгия, Малдиви, Португалия, Сан Марино, Сейшели, Франция.

Припомняме че:

Лицата, пристигащи от държави в „зелена“, „оранжева“ и „червена„зона, се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR /до 72 часа/ или антигенен тест /до 48 часа/, направени преди влизане в страната!), или на равностойни/аналогични документи.
Българските граждани, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.

Лицата от „тъмночервена зона“ се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест.
Българските граждани, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина.

Българските граждани, които представят при влизането си в страната само един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в „тъмночервената“ зона, се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

От 1 февруари, съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза. При изтекъл сертификат (т.е. изминали са 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

Обръщаме внимание, че всички граждани, които притежават сертификат за поставена бустерна доза срещу COVID-19, могат да влизат в страната от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада.

С пълния текст на заповедта на здравния министър, актуализирания списък на държавите, както и с препоръките на главния държавен здравен инспектор можете да се запознаете ТУК.

Източник МНЗ

Ново разпределение на държавите по цветови зони от 17-и февруари 2022 г.

2 мнения по „Ново разпределение на държавите по цветови зони от 17-и февруари 2022 г.

 • 19.02.2022 в 14:52
  Permalink

  Какви са изискванията за влизане в Малта.
  Става въпрос за ученици по проект на години 11-13- без ваксини.
  Също така учители има само с 1 доза Янсен- може ли да пътуват до Малта, или ако не искат втора доза могат ли учителите също да пътуват само с ПСР тест.

  Отговор
  • 20.02.2022 в 21:55
   Permalink

   Здравейте,
   Към момента за влизане в Малта се изисква следното:
   За лица, навършили 12 – годишна възраст и повече:
   • сертификат за завършен ваксинационен цикъл, като последната доза е приложена не повече от 3 /три/ месеца преди влизането в страната;
   • или сертификат за завършен ваксинационен цикъл и бустерна доза, приложена не повече от 9 /девет/ месеца преди влизането на тероторията на Малта.

   Лицата, които не отговарят на горните изисквания се поставят в 14-дневна карантина в специално определени за това хотели, където се заплаща нощувка в размер на 100 (сто) евро с включена закуска (лицата с постоянен адрес могат да подадат заявление за прекарване на карантината в дома си). Малтийските власти, по своя преценка, могат да поискат от лицето, поставено в карантина, да се тества, като за направения му PCR тест трябва да заплати 120 (сто и двадесет) евро.

   Деца под 12-годишна възраст могат да влязат в страната, придружени от родители с поставена ваксина, при следните условия:
   – Деца между 5 и 11 години трябва да представят негативен резултат от PCR тест, проведен 72 часа преди влизане в страната.
   – Деца под 5-годишна възраст не са длъжни да представят тест.

   Ваксината Jansen е одобрена от Европейски съюз, така че няма проблеми да се пътува с нея, стига да е поставена не по рано от 14 дни и не по-късно от 3 месеца преди пътуването. В противен случай се изисква бустерна доза.

   Това са изискванията с днешна дата. Ако планирате пътуване през пролетта или лятото – има голяма вероятност тези ограничения да отпаднат. Вече се наблюдава такъв процес сред европейските страни.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)