България

Считано от днес, 17 февруари, се променя разпределението на държавите по цветови зони.

В тъмно-червена зона влизат държавите:

 • Афганистан
 • Бахрейн
 • Грузия
 • Дания
 • Естония
 • Израел
 • Исландия
 • Каймановите острови
 • Корейската народнодемократична република
 • Латвия
 • Литва
 • Нидерландия
 • Нова Каледония
 • Палау
 • Словакия
 • Словения
 • Танзания
 • Фарьорски острови

От тъмно-червена в червена отиват – Белгия, Малдиви, Португалия, Сан Марино, Сейшели, Франция.

Припомняме че:

Лицата, пристигащи от държави в „зелена“, „оранжева“ и „червена„зона, се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR /до 72 часа/ или антигенен тест /до 48 часа/, направени преди влизане в страната!), или на равностойни/аналогични документи.
Българските граждани, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.

Лицата от „тъмночервена зона“ се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест.
Българските граждани, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина.

Българските граждани, които представят при влизането си в страната само един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в „тъмночервената“ зона, се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

От 1 февруари, съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза. При изтекъл сертификат (т.е. изминали са 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

Обръщаме внимание, че всички граждани, които притежават сертификат за поставена бустерна доза срещу COVID-19, могат да влизат в страната от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада.

С пълния текст на заповедта на здравния министър, актуализирания списък на държавите, както и с препоръките на главния държавен здравен инспектор можете да се запознаете ТУК.

Източник МНЗ

Ново разпределение на държавите по цветови зони от 17-и февруари 2022 г.

2 мнения по „Ново разпределение на държавите по цветови зони от 17-и февруари 2022 г.

 • 19.02.2022 в 14:52
  Permalink

  Какви са изискванията за влизане в Малта.
  Става въпрос за ученици по проект на години 11-13- без ваксини.
  Също така учители има само с 1 доза Янсен- може ли да пътуват до Малта, или ако не искат втора доза могат ли учителите също да пътуват само с ПСР тест.

  Отговор
  • 20.02.2022 в 21:55
   Permalink

   Здравейте,
   Към момента за влизане в Малта се изисква следното:
   За лица, навършили 12 – годишна възраст и повече:
   • сертификат за завършен ваксинационен цикъл, като последната доза е приложена не повече от 3 /три/ месеца преди влизането в страната;
   • или сертификат за завършен ваксинационен цикъл и бустерна доза, приложена не повече от 9 /девет/ месеца преди влизането на тероторията на Малта.

   Лицата, които не отговарят на горните изисквания се поставят в 14-дневна карантина в специално определени за това хотели, където се заплаща нощувка в размер на 100 (сто) евро с включена закуска (лицата с постоянен адрес могат да подадат заявление за прекарване на карантината в дома си). Малтийските власти, по своя преценка, могат да поискат от лицето, поставено в карантина, да се тества, като за направения му PCR тест трябва да заплати 120 (сто и двадесет) евро.

   Деца под 12-годишна възраст могат да влязат в страната, придружени от родители с поставена ваксина, при следните условия:
   – Деца между 5 и 11 години трябва да представят негативен резултат от PCR тест, проведен 72 часа преди влизане в страната.
   – Деца под 5-годишна възраст не са длъжни да представят тест.

   Ваксината Jansen е одобрена от Европейски съюз, така че няма проблеми да се пътува с нея, стига да е поставена не по рано от 14 дни и не по-късно от 3 месеца преди пътуването. В противен случай се изисква бустерна доза.

   Това са изискванията с днешна дата. Ако планирате пътуване през пролетта или лятото – има голяма вероятност тези ограничения да отпаднат. Вече се наблюдава такъв процес сред европейските страни.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)