България

От 19 януари следва нова актуализация на списъка на държавите по цветови зони. В „червена зона“ преминава Турция, както и още 13 държави: Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливан и Гвиана. С новата заповед и с актуализирания списък може да се запознаете тук. В документа на здравните власти е посочено кой и при какви условия може да влезе в България.

В заповедта може да се запознаете и със списък на държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС, а именно:
Армения, Грузия, Държавата град Ватикан (само по отношение на издаваните сертификати за ваксинация), Израел, Източна република Уругвай, Исландия, Кабо Верде, Андора, Лихтенщайн, Монако, Швейцария, Мароко, Норвегия, Тайланд, Ливан, Нова Зеландия, Обединени Арабски емирства, Великобритания и Северна Ирландия, Албания, Ел Салвадор, Молдова, Панама, Сан Марино, Северна Македония, Сингапур, Сърбия, Турция, Тайван, Тогоанска република, Тунис, Украйна, Фарьорските острови и Черна гора.

Припомняме, че от 7 януари лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Източник МнЗ

Актуализация на държавите в „червена зона“ от 19.01.2022
Отбелязана с:            

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)