Австрия

Австрийските власти обявиха, че страната е решила да спре действието на закона, който изисква всички възрастни да се ваксинират срещу болестта COVID-19.

Мандатът на ваксината беше обявен преди четири месеца и влезе в сила през февруари. В съответствие с правилата, определени от закона, всеки трябваше да завърши ваксинацията си до 15 март и се очакваше полицията да извърши проверки от тази дата.

Тогава властите подчертаха, че всеки, който не изпълни правилата за ваксинация, ще бъде глобен до 3600 евро.

Въпреки това, като се има предвид настоящата ситуация с COVID-19 в страната и леките симптоми, причинени от вируса, конституционният министър на Австрия Каролин Едщадлер заяви, че мандатът ще бъде временно прекратен, тъй като тази мярка не е пропорционална на ситуацията.

Този ход означава, че тези, които не са били ваксинирани срещу COVID-19, вече няма да бъдат задължени да го правят. В допълнение, той също така показва, че неваксинираните лица вече няма да бъдат обект на ограничения.

Въпреки това Едщадлер подчерта, че регулаторната рамка ще остане в сила, като предполага, че те могат да въведат отново мандата, ако ситуацията с COVID-19 започне да се влошава.

Според Euronews министърът на здравеопазването на Австрия Йоханес Раух каза, че мандатът за задължителна ваксинация ще остане спрян, докато не преоценят ситуацията и въздействието на подобно решение.

Допълнителна информация по въпроса се очаква да бъде публикувана през следващите дни.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията разкрива, че 83,1% от цялото възрастно население на Австрия е завършило първична ваксинация досега. Освен това същият отбелязва, че 66,8% вече са получили допълнителна доза ваксина.

Що се отнася до степента на заразяване, данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че Австрия е отчела 226 700 нови случая на заразяване с COVID-19 през последните седем дни.

Въпреки тези данни Австрия вече отмени вътрешните си ограничения за COVID-19. Австрийските власти обявиха миналата седмица, че пътниците, както и гражданите на страната, вече няма да трябва да спазват мерките за защита от COVID.

Беше подчертано, че само носенето на маска ще остане задължително при посещение на определени места.

„На 5 март всички мерки за защита от Covid ще бъдат отменени с изключение на задължителните маски FFP2 в градския транспорт и в магазините от първа необходимост“, казаха властите.

Източник Schengen Visa Info

Действащи противоепидемични мерки в Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)