Тунис

За пътуващите до Тунис се въвежда задължение за представяне на удостоверение за отрицателен RT-PCR тест, извършен в рамките на 72 часа към момента на регистрацията за полета.
Пътниците трябва да спазват всички превантивните мерки, предприети във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса, по-конкретно: физическо дистанциране и носене на маска по време на полета. Ще се извършва засилено наблюдение на всички пътници при пристигането на ГКПП.
Засиленият здравен контрол включва извършване на бързи анализи на пътници, избрани на случаен принцип, като в случай на положителна симптоматика, същите се настаняват в специализирани центрове за карантина за сметка на лицата.
Влиза в сила и задължението за изтегляне на компютърни апликации за осигуряване на последващо наблюдение след пристигането на лицата в Тунис.

От 16 ноември 2020 г. задължителната карантина се извършва в домашни условия или в определени от държавата хотели (по избор на пътника) за период от 14 дни за негова сметка, като регионалните здравни служби ще извършват проверки за спазване на самоизолацията в домашни условия. Ако карантинната мярка в домашни условия не се спазва, на лицата се налага задължителна карантина в хотел за тяхна сметка.
По желание на лицата може да бъде направен RT-PCR тест на 7-ия ден от карантината и при отрицателен резултат карантината се прекратява.
При поява на симптоми в периода на карантината, RT-PCR тестът се извършва от регионалните здравни служби за сметка на държавата.

При невъзможност за представяне на удостоверение за отрицателен RT-PCR тест при пристигане се прилага следната процедура:
– задължителна карантина в хотел, определен от държавата, за период от 3 дни за сметка на лицето;
– в случай, че след извършване на RT-PCR тест резултатът е отрицателен, лицето продължава само карантината в своето жилище или в хотел (по негов избор) в течение на 14 дни, с възможност за извършване на RT-PCR тест на 7-ия ден от карантината за негова сметка.

Диференциран режим е въведен при краткотрайни пътувания извън Тунизийската република и при кратък престой в Тунис.
При завръщане след кратък престой извън Тунизийската република (по-малко от 5 дни) се следва следния здравен протокол:
– задължителна карантина в домашни условия или в хотел (по избор) за сметка на лицето за период от 7 дни.

При пристигане в Тунизийската република за кратък престой (по-малко от 5 дни) правилата са следните:
– задължително представяне на удостоверение за отрицателен RT-PCR тест, извършен в рамките на 72 часа към момента на регистрацията за полета;
– при спешно пътуване по семейни, професионални или медицински причини и липса на достатъчно време за извършване на RT-PCR тест, трябва да бъде поискано предварително разрешение от здравните органи, но с условие за посочване на обосновани причини и конкретна програма на посещението или пътуването и след поемане на ангажимент, че програмата на посещението и превантивните мерки ще се прилагат стриктно.

Източник: МВнР

Актуализиран режим за влизане в Тунизийската република във връзка с COVID-19
Отбелязана с:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)