Румъния

Считано от 15.05.2021 г. Румънските власти въведоха нова класификация на държавите, за пътуващите от които са прилага или не 14-дневна карантина – на „зелена“, „жълта“ и „червена“ зона, според общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни

България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се прилага 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

Не подлежат на карантина пътуващите от България, които:
– представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).
– са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2, включително с втората доза за видовете ваксини, които се прилагат в две дози, като трябва да са изминали най-малко десет дни преди влизането в Румъния. Поставянето на ваксината се доказва със съответния документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината.

Не подлежат на карантина в Румъния и определени категории лица, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, водачи на МПС за превоз на лица, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача, пилоти на самолети и летателен екипаж, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници и др.

Списъкът с държавите от т.нар. „зелена“, „жълта“ и „червена“ зони е наличен на:
http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19 

Източник МВнР

Румъния въвежда нова класификация на държавите, за пътуващите от които се прилага 14-дневна карантина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)