Латвия

Латвийските власти обявиха, че страната е решила да премахне настоящите правила за влизане, които се прилагат за пътници от Европейския съюз/Шенгенското пространство и Обединеното кралство.

Според Министерството на транспорта на Латвия, пътуващите от ЕС/Шенгенското пространство и Обединеното кралство скоро ще могат да влизат в страната без ограничения. Това означава, че ще им бъде разрешено влизането, без да е необходимо да представят сертификат за ваксинация, възстановяване или тест.

Мерките срещу COVID-19 ще отпаднат официално на 1 април, съобщава SchengenVisaInfo.com.

„Съгласно решението на правителството за влизане в Латвия от Европейския съюз (ЕС), страните от Европейското икономическо пространство, Швейцария и Обединеното кралство на 1 април, изискването за представяне на сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване на Covid-19 или отрицателен резултат от Covid-19 тест се отменя“, се казва в съобщение на министерството.

От министерството обясниха, че решението за премахване на ограниченията за влизане за тези пътници е взето след оценка на настоящата ситуация и заключението, че болестта COVID-19 вече не причинява сериозни последици за здравето.

Що се отнася до пътниците от трети страни, беше подчертано, че те ще продължат да бъдат обект на правила за влизане. Понастоящем пътуващите от трети страни трябва да представят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си в Латвия.

В съответствие с правилата, определени от ЕС, Латвия приема само сертификати за ваксинация, които доказват, че притежателят е завършил първична ваксинация през последните 270 дни, както и такива, които доказват, че притежателят е получил допълнителна доза ваксина.

Що се отнася до документите за възстановяване, Латвия приема само сертификати за възстановяване, показващи възстановяване от вируса през последните 180 дни.

Въпреки че Латвия все още продължава да изисква от пътуващите от трети страни да представят един от сертификатите при влизане, министерството отбеляза, че ще се откажат от такова изискване веднага щом другите страни от ЕС вземат подобно решение.

„Министерството на здравеопазването ще продължи да следва опита на други страни от ЕС при определяне на условията за пътуване и веднага щом ЕС забележи тенденция страните да отказват да изискват сертификати от пътуващи от трети страни, този опит ще бъде възприет в Латвия. “, допълват от министерството.

Подобно на Латвия, няколко други европейски държави премахнаха правилата си за влизане за пътници от ЕС, но не и за пътуващи извън ЕС.

Холандия е сред последните държави, които решиха да премахнат правилата си за влизане за пътници от ЕС. Холандското правителство обяви, че пътниците от ЕС/Шенгенското пространство вече могат да влизат в Холандия без ограничения, независимо от техния статус на ваксинация или възстановяване.

Източник SchengenVisaInfo.com

Латвия ще премахне правилата за влизане в страната на 1 април
Отбелязана с:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)