Европа

От днес, 16 май, Европейският съюз официално премахва задължителното изискване за маска за лице на полетите и летищата като част от усилията за допълнително облекчаване на правилата за COVID-19.

Такова решение идва след препоръката на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, като същевременно подчертават, че маската за лице все още е сред най-добрите превантивни мерки срещу вируса.

„По-специално нивата на ваксинация и естествено придобития имунитет, както и съпътстващото премахване на ограниченията в нарастващ брой европейски страни“, се казва в изявлението.

Решението беше счетено за голяма стъпка напред от изпълнителния директор на EASA Патрик Кай.

„За пътниците и самолетните екипажи това е голяма стъпка напред в нормализирането на въздушното пътуване. Пътниците обаче трябва да се държат отговорно и да уважават избора на другите около тях. А пътник, който кашля и киха, трябва силно да обмисли носенето на маска за лице, за да успокои хората, седнали наблизо“, посочи Кай.

В тази връзка директорът на ECDC Андреа Амон каза, че непрекъснатите актуализации на протоколите за авиационна здравна безопасност по отношение на ситуацията с COVID-19 са дали по-добри познания на пътуващите за рисковете от предаване на вируса и новите му щамове.

„Въпреки че рисковете остават, ние видяхме, че нефармацевтичните интервенции и ваксините позволиха на живота ни да започне да се връща към нормалното“, посочи Амон.

Актуализираните насоки на EASA и ECDC, които наред с други съветват държавите-членки на ЕС да премахнат изискването за задължителни маски за лице на полетите и летищата, също бяха приветствани от Международния съвет на летищата (ACI).

Съветът каза, че носенето на маска за лице вече не е задължително в обществения транспорт и това трябва да се прилага на летищата и самолетите на борда.

Все пак в изявлението, публикувано от EASA и ECDC, се отбелязва, че правилата за маските ще продължат да зависят от авиокомпаниите след 16 май, като се подчертава, че полетите до или от дестинация, където маската за лице все още се изисква в обществения транспорт, трябва да продължат да препоръчват на пътниците да носят маска за лице.

Наскоро властите в Италия обявиха, че ще продължат да задължават пътниците да носят маска за лице при полети до и от Италия до 15 юни, въпреки препоръката на ЕС.

Освен Италия, властите в Испания също обявиха, че всички лица на полети за и от Испания все още ще бъдат призовани да носят маска за лице. Решението беше потвърдено от министъра на здравеопазването на страната Каролина Дариас.

Източник ShengenVisaInfo

От днес Европа премахва задължителното изискване за маска за лице за полети и летища

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175

Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268

Warning: Undefined array key "sfsi_snapchat_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 277

Warning: Undefined array key "sfsi_reddit_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 274

Warning: Undefined array key "sfsi_fbmessenger_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 271

Warning: Undefined array key "sfsi_tiktok_display" in /home/safetrav/public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 265
error

Харесахте ли блога ни? Моля, споделете с останалия свят :)