fbpx
Перу

Перу е удивителна страна, в която традициите на индианците са оцелели и до днес, въпреки бившите набези на испанските конкистадори. Две култури, местна и европейска, се смесват, което води до невероятен коктейл със своята яркост и оригиналност. Местните традиции и вярвания все още са силни тук, което прави Перу изключително интересна страна за всеки турист.

1. Перу е третата по големина държава на южноамериканския континент след Бразилия и Аржентина.

2. Първите хора се появяват на територията, която сега се нарича Перу, 10 хиляди години пр.н.е.

3. През XII век в Перу се появяват инките, които основават държава, наречена Тауантинсую. През петте века на своето съществуване тя се разраства до най-голямата империя, съществувала на континента преди откриването й от Христофор Колумб.

4. Империята на инките е била по-голяма от Римската империя в своя пик. Тя е включвала 24 855 мили пътища и е разчитала на мрежа от chasquis (бегачи), за да поддържат връзките в кралството.

5. Един от най-големите и известни градове на инките – Мачу Пикчу се намира в Перу. Този удивителен паметник на древността е официално признат за едно от чудесата на света. Всички жители на града внезапно изчезват през 1532 г. и учените все още не знаят какво точно се е случило с тях.

6. Първото преброяване е създадено от древните инки. Те нямали официална система на писане и разработили система за водене на записи, използвайки възли, наречени „quipus“, направени от вълнени или памучни влакна, закрепени в единия край към кръстосана връв. Всеки quipus е различен по размер или цвят, за да представи подробности като мерки за реколта, кражби, дългове и други събития.

7. Столицата на Перу е основана от испанеца Франсиско Писаро, който унищожава империята на инките, като екзекутира техния водач. Празненствата за рождения ден на Лима се провеждат през януари и продължават цяла седмица.

8. Лима е град с необичаен климат. Неговата отличителна черта е висока влажност, съчетана с почти пълно отсъствие на дъжд.

9. В Лима можете да опитате почти всички кухни на света, за които градът си е спечелил титлата кулинарна столица.

10. В Перу на 28 юни денят на севиче се празнува на държавно ниво – това е национално ястие от сурова риба, маринована в сок от лайм и морски дарове. През 2013 г. в Лима е открит паметник на тази гурме храна.

Перу

11. Печено морско свинче – Cuy – е национално ястие на Перу. Сервира се цяло – главата и краката са непокътнати!

12. В южната част на Перу местните хора ядат котки.

13. Перу има поне едно силно земетресение всяка година.

14. Перу е царевична страна, на територията му растат около 55 вида от това растение. Плодовите зърна могат да бъдат не само жълти, но и черни, лилави или бели.

15. В Лима се намира най-старият университет на американските континенти – университетът отваря врати за студенти в средата на 16 век.

16. Перу е шестият по големина производител на злато в света.

17. Перу е вторият по големина брой практикуващи шамани в света.

18. Три четвърти от световната популация на алпака живее в Перу. 

19. Националното животно е викуня, малка камила, подобна на алпака. Предлага се в 22 естествени цвята и вълната му се счита за най-луксозната материя в света.

20. Перуанците празнуват Нова година, като си подаряват жълти гащи в навечерието на Нова година, за да донесат късмет през следващата година. Традиция е да се носят наопаки (под дрехите) до полунощ, след което да се обръщат в полунощ.

Перу

21. Отнема между 500 и 600 часа и до шест месеца за предене, боядисване и тъкане на традиционното перуанско пончо. Перуанците обикновено получават едно пончо, когато станат възрастни и се очаква да го носят цял живот. Почти всяка позната днес техника на тъкане е изобретена от перуанците – и всички те са изобретени от 3000 г. пр.н.е.

22. Най-високата пясъчна дюна в света, Cerro Blanco, може да се намери в Перу. Намира се в пустинята Сечура и е с височина 1177 метра от основата до върха.

23. Най-дълбокият каньон в света, каньона Котауаси, също се намира на 3354 метра дълбочина и е почти два пъти по-дълбок от Гранд Каньон.24. Виникунка – известна още като Планината на седемте цвята, или по-просто планина на дъгата – е открита преди няколко години, когато снегът, който я покрива, се стопява, разкривайки естествената красота на скалата отдолу. Създадена от атмосферни влияния, условия на околната среда и седиментни отлагания с течение на времето, уникалната минерология на планината създава мраморен ефект, с наслоени нюанси на злато, лавандула, червено и тюркоаз, извисяващи се в небето.

24. На територията на Перу съжителстват почти 90 различни екосистеми, благодарение на които страната е известна с богатите си популации от растения и животни.

25. Перу е широко известно със своите тропически гори, които покриват почти две трети от територията на страната.

26. Експертите смятат, че най-добрият памук в света се отглежда в Перу.

27. Езерото Титикака се намира в перуанските планини. То се счита за най-високото планинско езеро на Земята, подходящо за навигация. Това водно тяло е и най-голямото в Южна Америка (вижте интересни факти за езерата).

28. Перу е първият в света износител на аспержи.

29. Националната кухня на Перу, поради своето разнообразие, е включена в Книгата на рекордите на Гинес.

30. Мистериозните линии Наска, интригуващи учени от цял свят, се намират на пустинно плато в Перу. Това са огромни изображения на животни или геометрични фигури, направени с помощта на бразди с ширина до 135 сантиметра и дълбочина до 50 сантиметра. Науката е безсилна да обясни кога и как са се появили тези невероятни рисунки, различими само от птичи поглед.

Перу
Перу

Повече за Перу

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *