fbpx
Перу
1 BGN = 2.09 PEN

Столица – Лима

Валута – Перуански нов сол PEN

Няма изисквания за представяне на сертификат за ваксинация или негативен резултат от изследване за COVID-19. Повече информация може да бъде намерена на електронен адрес: HTTPS://WWW.PERU.TRAVEL/EN/COVID

Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца от датата на влизане. Българските туристи могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза. Пътуващите със самолет дължат летищна такса в размер на 30 щатски долара.
На туристите е разрешен 30 до 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Реалната продължителност на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.
Тридесетдневно удължаване на визата струва около $ 50 и може да бъде получено в имиграционните служби в големите градове.
Престоят може да бъде удължаван общо до 180 дни.

Трябва обаче да се има предвид, че за пътуващите в Перу по работа, бизнес-визата е задължителна. При пристигането си в Перу, притежателят на бизнес виза трябва да се регистрира в Dirección General de Contribuciones за целите на данъчното облагане. Бизнес-визата важи за 183 дни. За удължаването на посещението трябва да бъде подадено заявление в Dirección General de Migraciones.
При пресрочване на определения във визата престой се налага глоба, която следва да се плати преди напускането на Перу. Размерът на глобата варира, като в общия случай за всеки ден просрочено пребиваване се заплаща по 1 щатски долар.

За бизнес виза са необходими:

– валиден паспорт;
– напълно попълнен и подписан формуляр за кандидатстване за виза;
– една цветна снимка (паспортен формат, на бял фон);
– двупосочен билет или резервация, посочваща датите на пристигане и заминаване от Перу;
– платена такса в размер на 30 щатски долара;
– писмо от работодателя, потвърждаващо трудовия ви статус и характера на дейността в Перу. Задължително писмото трябва да съдържа номера на паспорта и да се посочва, че всички разходи се покриват от работодателя;
– доказателство за платежоспособност на изпращащата фирма или компания.
Ако пътуването е свързано с перуански колега, е нужно писмо от перуанската компания, подписано от представител на фирмата, и трябва да бъде отбелязан номерът на перуански документ за самоличност или на паспорта и/или идентификационен номер на карта за самоличност на чужденец.

Република България няма функциониращо посолство в Лима. В Перу е акредитирано посолството на Република България в Бразилия, Бразилия.

Посолство на република България във Федеративна република Бразилия 
Адрес: SEN 803, Asa Norte, CEP: 70800-911, Brasilia, DF, Brasil
Тел.: +55 61 32236193;
Факс: +55 61 33233285
Дежурен телефон в извънработно време: +55 61 986023360
Работно време: 09:00 – 17:30 ч.
Е-mail:Embassy.Brasilia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Благодарение на огромната си територия и следователно разнообразния климат, Перу може да бъде посетено по всяко време на годината. Но, естествено, когато избирате конкретно място, си струва да вземете предвид неговите характерни черти. Например крайбрежната зона или „коста“, най-посещавана от туристи, въпреки че е много удобна по отношение на температурните условия, може неприятно да зарадва с доста необичаен природен феномен, наречен „гаруа“. Това е нещо средно между много слаб дъжд и много гъста мъгла. Те са особено гъсти през декември и януари, често ставайки причина за корабокрушения. Когато посещавате високите части на страната, трябва да вземете предвид и факта, че тук дъждовният сезон продължава от ноември до март, който достига своя връх през януари-февруари. И тогава могат да възникнат проблеми с движението по пътищата.

Лима

По очевидни причини туристите започват запознанството си с Перу от Лима. Столицата на държавата с право заема основно място в бизнес живота на страната. Това е модерен град, който причудливо съчетава най-новите постижения на цивилизацията и традициите на древните индианци. По улиците му небостъргачи от стъкло и бетон съжителстват с дървени колиби, а делови костюми на чиновници съжителстват с пъстро народно облекло. Една от основните характеристики на Лима е нейният необичаен релеф: склонове, стръмни скали, хълмове. Историческият център на града е истински паметник на испанската колониална епоха, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Президентският дворец, катакомбите на манастира Свети Франциск, Катедралата са истинска туристическа Мека на столицата. Стойността на недвижимите имоти тук възлиза на милиони долари. Лима се нарича още метрополия на плажовете, от които има повече от пет дузини.

Куско

Куско е столицата на древната империя на инките, която туристите посещават най-често. Близо до града се намира известното високопланинско езеро Титикака, заобиколено от хиляди легенди, мистерии и традиции. Според тях именно от водите на езерото Титикака първите инки са излезли на брега и са основали град Куско. Дори конквистадорите говореха с възхищение за прекрасния град, със златни и сребърни храмове, за водоснабдителната система, за прочутата каменна зидария, върху останките от основите на която днес се издигат нови, модерни къщи. Това е, което привлича туристите днес – смесица от ново и старо, превърнала се в уникален стил, характерен само за тази страна. В сърцето на града, на оръжейния площад Plaza de Armas, си струва да видите великолепните сгради в колониален стил и величествената катедрала със статуята на тъмнокожия Спасител. Друго много живописно място е спускането на Сан Блас. Почти вертикална улица, облицована с множество магазини за сувенири, занаятчийски работилници и изложбени салони.

Мачу Пикчу

Основният акцент се намира близо до Куско. Това е древният град Мачу Пикчу, едно от най-мистериозните места на Земята, едно от новите седем чудеса на света. Поради отдалечеността си не е разрушен от конкистадорите и нито земетресения, нито свлачища са успели да разрушат каменните му стени. И все пак науката не е успяла да разреши основната мистерия на Мачу Пикчу, причината за мистериозното изчезване на всички негови обитатели.

Трухильо

Друг красив град в Перу е Трухильо, разположен на брега на Тихия океан. В северната част на страната. Културата на древните индианци, преплетена с колониалния стил, направи този град наистина уникален. На по-малко от 10 километра от Трухильо се намира друга туристическа атракция в Перу – руините на град Чан Чан, който някога е бил смятан за столица на индианците Чиму. Друго, което трябва да видите по време на престоя си тук, са екскурзии до древните пирамиди на Луната и Слънцето. Освен туристи тук с охота идват и любители на сърфа от цял ​​свят.

Икитос

Икитос е административен център на региона Лорето, най-големият град в перуанската Амазония. Заобиколен от непроходима джунгла, той е интересен със своята уникална и неподражаема природа. Градът дължи появата си на картата на Перу на така наречената „каучукова треска“. Добивът, преработката и търговията със сок от хевея послужиха като рязък тласък за развитието му през 19 век, а през 20-ти тук бяха открити и находища на нефт. Въпреки това, повечето от историческите паметници тук датират точно от времената на „каучуковата треска“, когато бързо растящите богати плантатори се стремят да пленят въображението на своите съседи, като строят необичайни имения. Може би най-впечатляващата от тях е така наречената „Желязна къща“, сграда, проектирана от известния Гюстав Айфел. На по-малко от 50 километра от града се намират две природни забележителности – природният резерват Аяпуайо Мишана и фермата за пеперуди. Между другото, в тропическите гори около Икитос растат много лечебни растения, от които местните фармацевти произвеждат различни лекарства.

Арекипа

Арекипа е вторият по големина град в Перу, разположен в планината, в подножието на спящ вулкан. Той е толкова компактен, че повечето от неговите атракции могат да бъдат разгледани дори пеша, само от време на време с помощта на услугите на местни таксиметрови шофьори. На първо място, Арекипа привлича не само туристи, но и любители на дейности на открито като алпинизъм и рафтинг. Наблизо е Долината на вулканите – място за поклонение на туристи, които са привлечени от особения „лунен“ пейзаж на района. Именно от Арекипа пътниците вземат продукти от вълна от алпака и викуня – тук те са с най-високо качество.

Перуанските власти се фокусират върху развитието на туризма, така че почивката тук е доста безопасна и удобна. Има обаче няколко правила, които е по-добре да не се нарушават:

  • Тъй като основната опасност за туристите са уличните крадци, по-добре е да не носите големи суми пари със себе си. Същото важи и за скъпите неща – бижута, часовници, по-добре е да ги оставите в хотелския сейф. Трябва да бъдете особено внимателни на многолюдни места, като пазари. 
  • Когато пътувате през нощта, по-добре е да използвате такси. Просяците могат да бъдат доста агресивни, особено в бедните райони.
  • Когато посещавате планински и особено високопланински райони на страната, не забравяйте за „планинската болест“. Най-добре е хората със сърдечно-съдови заболявания първо да се консултират с лекаря си.
  • Тези, които планират да посетят джунглата, трябва да бъдат ваксинирани срещу жълта треска и хепатит B и D поне 10 дни предварително. Най-добре е да вземете лекарства против малария, слънцезащитни кремове и мехлеми за заздравяване на рани, тъй като в тропическите условия всяко малко порязване или малко ухапване може да причини сериозно заболяване и много проблеми. 
  • Трябва да пиете само бутилирана вода, а купуването на храна на улицата е силно не препоръчително. 
  • Но в добър ресторант си струва да се запознаете с местната кухня. Всеки регион на страната има свой собствен кулинарен вкус, но картофите, рибата и царевицата ще присъстват навсякъде.
  • Като сувенири от Перу най-често се носят изделия от вълна от алпака, златни и сребърни бижута, керамика, килими и черги от вълна на лама. Но трябва да бъдете изключително внимателни с предмети с историческа или археологическа стойност – големи проблеми могат да възникнат на митницата, тъй като износът им от страната е забранен. 
  • Що се отнася до валутата, най-добре е да вземете щатски долари тук. Можете да ги обмените за местни соли в обменни бюра, но е по-добре да не правите това точно на летището, защото курсът там ще бъде много по-нисък.
loader-image
Лима, PE
11:20, 13/07/2024
temperature icon 21°C
ясно небе
Humidity Humidity: 78 %
Pressure Pressure: 1016 mb
Wind Wind: 11 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 6 Km/h
Clouds Clouds: 8%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:29
Sunset Sunset: 17:57