fbpx
Мавриций

Райският остров Мавриций е прекрасно място за почивка . Не толкова популярен сред туристите като Турция, Тайланд или Доминиканска република, но в това има плюс – тук можете да се насладите на невероятна местна атмосфера, която все още не е наситена докрай с комерсиално отношение. Почивките в Мавриций обаче не са много евтини, не на последно място заради цената на полета.

1. Едноименната държава включва много острови – всъщност о-в Мавриций и разпръснати по-малки острови. По-голямата част от населението живее на главния остров.

2. Тук няма официални езици. На практика преобладава местният креолски диалект. Мнозина също говорят английски или френски.

3. Общата площ на страната е около 2000 квадратни километра.

4. Мавриций практически няма водни владения – общо те съставляват само 0,05% от територията на страната.

5. Някога европейците се опитаха да развият селско стопанство тук, но се оказа, че честите урагани унищожават всякакви култури и само захарната тръстика е в състояние да издържи на натиска на яростни ветрове.

6. Половината от маврицийците са индуси.

7. Всяка пета жена и всеки десети мъж в страната са неграмотни.

8. Почти три четвърти от населението на Мавриций са потомци на имигранти от Индия, смесени с представители на други раси.

9. Темпът на прираст на населението тук е много нисък – нараства средно с 1% за три години.

Мавриций

10. Около 90% от цялата земеделска земя в Мавриций се използва за отглеждане на захарна тръстика. В същото време по-малко от 10% от трудоспособното население е заето като цяло в селското стопанство.

11. Една от местните атракции са Седемте цветни пясъци, дюни, съставени от пясъчни зърна от седем различни цвята. Спектакълът е невероятен.

12. Мавриций е отделен от Мадагаскар на разстояние от 900 километра.

13. Всички телевизионни канали и радиостанции тук принадлежат на държавата.

14. Мавриций има един университет. Намира се в столицата Порт Луис.

15. Местната валута се нарича маврицийска рупия.

16. Около 8% от маврицийците са безработни. Интересен факт е, че броят на хората под прага на бедността е равен на броя на безработните.

17. Почивката тук струва прилични пари. Цените могат да се сравнят със Сейшелите или Малдивите.

Мавриций

18. Някога Мавриций е бил дом на много уникални видове животни, по-специално нелетящи птици, но те са били унищожени от европейците. Най-известният от изчезналите видове е птицата додо. Сухопътните костенурки също са унищожени.

19. Географски Мавриций принадлежи към Африка. Между другото, по стандарт на живот той се нарежда на второ място сред всички африкански страни.

20. Климатът тук е много мек – няма нито задушаваща жега, нито силен студ.

21. В Мавриций има толкова много потомци на индуси, защото след премахването на робството тук започват да се внасят огромен брой индийски работници.

22. Някога островът е принадлежал на Франция, но след това тя, заедно със Сейшелите, го отстъпва на Англия. И тогава страната получава независимост.

23. Гъстотата на населението в Мавриций е най-високата сред африканските страни.

24. Около 45% от цялата територия на страната е заета от насаждения от захарна тръстика.

25. Неофициално почти навсякъде можете да плащате с американски долари. Курсът обикновено е нормален, а промяната се дава в местни рупии.

Мавриций
Мавриций

Повече за Мавриций

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.