fbpx
Еквадор

Еквадор е колоритна латиноамериканска страна. Богатите американци и европейци обичат да се местят тук на стари години, купувайки вила с изглед към морето, за да посрещнат спокойно старостта. Топъл климат през цялата година, буйна природа, непокътната от антропогенни фактори, вкусна храна, много слънчеви дни в годината – какво още е необходимо за щастие?

1.Еквадор е най-близката страна до космоса.

Може да си мислите, че най-близката точка на Земята до космоса e връх Еверест, но се лъжете. Причината е свързана с факта, че Земята не е съвършена сфера. Поради въртенето си, тя леко изпъква на екватора. Това означава, че екваторът е по-близо до космоса и по-далеч от центъра на Земята, отколкото всяко едно друго място. Издутината е дотолкова голяма, че връх Чимборасо в Еквадор всъщност е 1,5 мили „по-висок“ от връх Еверест.

2. Еквадор е единствената страна в света, кръстена на географска характеристика.

Официалното име на Еквадор е República del Ecuador, което буквално означава „Република на Екватора“. Екваторът минава през страната и всъщност има голям паметник на около 45 минути от Кито, където можете да стоите както в северното, така и в южното полукълбо.

3. В Еквадор има паметник, посветен на екватора, но само един. Забележителен е фактът, че той в никакъв случай не е на екватора.

4. Първите в света обекти на ЮНЕСКО за световно наследство се намират в Еквадор.

На първата конференция на ЮНЕСКО за световно наследство през 1978 г. в списъка наброяват 32 обекта. Всеки обект от световното културно наследство има номер и обект № 1 са Галапагоските острови, а № 2 е град Кито.

5. Емблематичната панамска шапка, която всички обичат, всъщност е от Еквадор.

Панамските шапки се произвеждат в Еквадор и са тъкани шапки, направени от палмови растения токила – растения, които се отличават със силни, издръжливи влакна. Тези известни тъкани шапки са били традиционно носени в Андите и крайбрежните райони на Еквадор още в средата на 1600-те, но придобиват признание едва през 18-ти век. Регионът Монтекристи започва да произвежда тези шапки със сламени периферии и да ги изпраща до Панама на път за Съединените щати. Етикетът върху кутиите често съдържа точката за доставка на продуктите, която е Панама, а останалото е история.

Бонус факт: Нарастването на популярността на тази шапка в САЩ се приписва от мнозина на Златната треска (1848–1855) – точно когато Монтекристи увеличава производството на шапката и изпращането й в САЩ, американците масово се местели в Калифорния, където трябвало да работят под лъчите на горещото калифорнийското слънце и очевидно се нуждаели от качествена шапка. Традиционната еквадорска шапка токила е толкова уникална, че е добавена в списъците на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство през 2012 г.

6. Шоколадът има дълга история в Еквадор.

Какаото се отглежда в Южна и Централна Америка от векове и отдавна е основна част от националното и културно наследство на Еквадор, често използвано заради неговите противовъзпалителни свойства и други медицински ползи. Изследванията показват, че шоколадът се консумира тук от близо 5000 години. Последните проучвания показват, че Еквадор може дори да е оригиналният източник на какаото.

С нарастването на търсенето на висококачествен шоколад се увеличава и вътрешното производство. Днес Еквадор е признат за производител на най-висококачественото какао в света. Освен това е един от най-големите износители, произвеждайки до 80% фини какаови зърна. Въпреки това хората в Еквадор консумират едва 300-800 грама какао средно годишно, докато страни като Германия консумират 9 кг на човек всяка година.

7. Еквадор е известен като световната столица на орхидеите.

В страната се отглеждат над 4000 вида от тези красиви растения. С над 25 000 вида от растението по целия свят, орхидеята е най-разнообразното от всички цветя. Някои от сортовете цъфтят за половин година, а други само за часове. Някои от цветята могат да живеят дори до 100 години. Нищо чудно, че са най-популярното стайно растение в света! Можете да намерите тези растения в Куенка!

Еквадор

8. Бананите са важен хранителен продукт в Еквадор.

Бананите са неоспорим основен елемент в диетите и кухнята на Еквадор. С около 300 различни вида банани, отглеждани в страната, предлагането отговаря на търсенето. Тук наистина има банан за всеки повод.

През последните 60 години Еквадор е един от най-големите производители на плодове в света, произвеждайки 25% от бананите в света, пропускайки първото място за производство на Индия. Въпреки това те остават най-големият износител на сладки банани за Европа (климатът в Европа е несъвместим за растежа на нашите жълти приятели).

9. Еквадор е рай за наблюдателите на птици.

Еквадор има повече птици на квадратен километър, отколкото навсякъде другаде по света. С 1632 различни потвърдени вида и още 48 хипотетични, има много пера за размахване. Те също така държат световния рекорд по брой видове колибри. С невероятните 132 (от 340) различни вида птици, които наричат ​​страната дом. Колибри могат да бъдат намерени само в Америка. Те са и най-малката птица с най-висок метаболизъм в света. Всъщност техният метаболизъм е толкова висок, че всяка вечер трябва да влизат в състояние, подобно на хибернация. Това се нарича вцепенение и се прави, за да се запази енергията на птиците.

10. В Еквадор се намира един от най-високите активни вулкани в света – Котопакси.

От началото на 1738 г. Котопакси изригва около 50 пъти, като сред най-бурните изригвания са тези през 1744, 1768 и 1877 г. През юни 1877 г. огромни количества лава се стичат на юг и разрушават почти изцяло намиращия се на 40 km от вулкана град Латакунга. Изригващите потоци се спускат от всички страни на кратера, а вулканичният лахар (смес от вода и вулканична пепел) преминава разстояние повече от 100 km по посока на Тихия океан и на запад достига до долината на река Амазонка.Значителни изригвания се наблюдават през 1903 г. и 1904 г., слаби – през 1942 г. и 1975 г., когато вулканът избухва за последен път.

11. За разлика от повечето други горещи страни, в Еквадор никога няма тайфуни или урагани. Но земетресенията не са рядкост тук.

12. Един от президентите на Еквадор е отстранен от власт, защото официално е обявен за умствено изостанал. Това е единственият подобен случай в световната практика.

13. Еквадор няма собствена валута – тук се използват американски долари.

Еквадор

14. Никой не се нуждае от виза, за да посети Еквадор.

15. Най-равномерният климат в света, без почти никакви колебания през зимата и лятото, също е точно тук, в Еквадор.

16. Тук има най-много паркове и резервати в света (като процент от общата площ на страната).

17. Чуждестранни граждани, пребиваващи на територията на Еквадор, могат да участват в избори наравно с гражданите на тази страна.

18. На територията на Еквадор няма нито една жп линия.

19. В Еквадор няма нито един Макдоналдс.

20. На Световното първенство по футбол в Германия през 2006 г. футболният отбор на Еквадор отива със собствен шаман.

21. Най-често очевидци съобщават за случаи на откриване на НЛО в Еквадор.

22. В отдалечените еквадорски провинции се срещат случаи на канибализъм. Те вече са рядкост, не все още ги има.

23. Еквадор е първата страна в света, която официално отменя смъртното наказание. Вярно е, че линчуването все още се радва на известна популярност сред местното население.

24. Столицата на страната, град Кито, е толкова високо по отношение на морското равнище, че атмосферното налягане тук е около три четвърти от „нормалното“, познато на повечето хора.

Еквадор

Повече за Еквадор

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.