fbpx
Еквадор

1 BGN = 901.79 USD

Столица – Кито

Валута – Щатски долар USD

Няма изисквания за представяне на сертификат за ваксинация или негативен резултат от изследване за COVID-19. При влизане в страната през въздушни граници, пътниците следва да представят попълнена здравна декларация: HTTPS://DECLARACIONSALUD-VIAJERO.MSP.GOB.EC/

Паспорт с валидност най-малко 6 месеца от датата на влизане. За престой до 90 дни на българските граждани не е необходима виза. Необходимо е обаче да притежават двупосочен билет и доказателство за достатъчно парични средства за издръжка по време на престоя. Удължаването на срока на визата може да се заяви в Националната дирекция по миграция към Министерството на вътрешните работи преди изтичането на валидността на визата. Престоят може да бъде удължен с още до 90 дни срещу заплащане на такса.

Република България няма функциониращо посолство в Еквадор. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Еквадор, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Бразилия, Федеративна Република Бразилия.

Посолство на република България в Бразилия 
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 32236193; +55 61 32239849
Факс: +55 61 33233285

Работно време: 9:00 / 17:30
Работно време с граждани: 9:00 / 17:30 
Е-mail:Embassy.Brasilia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Тази страна, една от малкото в света, има сравнително равномерен климат, практически няма тайфуни и урагани. Повечето туристи идват в Еквадор от декември до май. Най-добрият период за почивка на тихоокеанското крайбрежие е от януари до април. През тези месеци е горещо и сухо, можете да практикувате водни спортове, гмуркане, сърф. В планинските райони дъждовният сезон продължава от декември до април. В джунглата на Амазонка най-високата влажност е от май до декември.

Кито

Кито, столицата на Еквадор, се намира на надморска височина от почти 3000 метра, в живописна долина на склона на Андите. Днес той се смята за един от най-красивите градове в Южна Америка. Историческият му център става един от първите обекти в света, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Именно старата част на града, с нейните колониални сгради, получава заслужено внимание от туристите. За ходене обаче трябва да сте в добра физическа форма. Факт е, че улиците на Кито са известни със своята стръмност и след като тичат нагоре-надолу по тях, не всеки турист ще има сили да се възхищава на местните забележителности. Но, Губернаторският дворец в мавритански стил, Площадът на независимостта и най-старата църква на Св. Франсис трябва да се види!

Гуаякил

Най-големият град в страната, Гуаякил, е и нейният основен търговски център. Международно летище, петролни рафинерии, морско пристанище и модерни високи сгради съжителстват тук с древни паметници. За любителите на плажа има много курорти. Националният парк Machalilla представлява интерес с огромни колонии от албатроси и птици фрегати. А в старото пристанище на Пуерто Лопес от юни до септември можете да гледате китове; за това има отлична палуба за наблюдение.

Куенка

Куенка е третият по големина град в Еквадор. Подобно на Кито, той е включен в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните си исторически сгради от колониалната епоха. Куенка с право се нарича най-красивият град в страната. Той е и град на студентите, тъй като тук се намират няколко големи университета, включително най-старият в страната. Куенка е дом на известна фабрика за шапки, както и много малки предприятия, които произвеждат шапки, които се доставят в почти всички страни на континента. Друга забележителност на града са горещите извори, където са разположени цели спа империи.

Риобамба

Риобамба е истински колониален град, с тесни улички, павирани с груб камък и пастелни къщи. Това е, което придава на града уникалния му вкус. А в събота тук, точно по улиците, има огромен пазар, където можете да купите буквално всичко – подправки, билки, храна, животни, национални дрехи и сувенири. Също така си струва да се видят в Риобамба са катедралата, общината и паркът Малдонадо.

Амбато

„Градът-градина на Еквадор“ е най-често наричаният Амбато. В края на краищата в околностите на този град се отглеждат портокали, праскови, ябълки, грозде и ягоди. Тук се провеждат панаири на цветя и плодове. А на туристите в почти всяко улично кафене ще бъде предложена чаша местно ароматно вино.

Галапагоски острови

Галапагоските острови – тази фраза често е ключовата точка при посещение на Еквадор. Архипелагът с вулканичен произход, състоящ се от 13 острова, чиято обща площ е около 8 хиляди квадратни километра, с право се счита за основната атракция на страната. Туристите тук могат да се насладят на круизни разходки с яхти, гмуркане до подводни красоти, както и разходки из самите острови. Между другото, те имат статут на Световен биосферен резерват и са защитени от ЮНЕСКО. Тук живеят гигантски слонски костенурки, морски игуани, ендемични видове пингвини и морски лъвове. В крайбрежните води можете да намерите акули, китове и косатки. Почти цялата територия на Островите на костенурките е част от Еквадорския национален парк. Входът за него за възрастен турист ще струва 100 долара, за дете – наполовина по-малко. След като е бил тук, известният изследовател Чарлз Дарвин създава своята теория за еволюцията, а по-малко известният Тор Хейердал търси съкровища на инките на островите в средата на 20 век.

  • Еквадор има безвизово влизане за граждани на всяка страна;
  • Забранен е вносът в страната на месо и всякакви месни продукти, както и на пресни зеленчуци и плодове. Валута може да се внася без ограничения.
  • При износ на сувенири, вълнени и кожени изделия, както и на бижута трябва да се представят касови бележки от магазините. Износът на занаяти, изработени от черен корал, злато, диви животни и препарирани животни, е забранен.
  • Не се препоръчва да наемате кола в Еквадор, тук практически не се спазват правилата за движение, така че за чужденци просто не е безопасно да шофират в такива условия.
  • За да пътувате до джунглата на Амазонка, трябва да сте ваксинирани срещу жълта треска и да вземете антималарийна профилактика. А на Галапагоските острови си струва да запомните високото ниво на слънчева радиация и да използвате слънцезащитни продукти.
loader-image
Кито, EC
07:47, 15/06/2024
temperature icon 10°C
слаб дъжд
Humidity Humidity: 91 %
Pressure Pressure: 1019 mb
Wind Wind: 2 mph
Wind Gust Wind Gust: 4 mph
Clouds Clouds: 91%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:11
Sunset Sunset: 18:17