fbpx
Колумбия

Повечето чужденци смятат, че всички държави на Латинска Америка са доста сходни една с друга, но това изобщо не е така. Ярък пример за това е Колумбия – една от най-удивителните и оригинални страни в света, която еднакво е запазила духа на ерата на колонизацията и древните традиции на местното население.

1. Колумбия е втората най-биоразнообразна страна в света, веднага след Бразилия, която е 10 пъти по-голяма по площ, и една от 17-те държави с „мегаразнообразие“. Тя има най-голямо количество видове на единица площ в света, включително повече видове птици, отколкото цяла Европа и Северна Америка взети заедно.

2. Официалното име на Колумбия е Република Колумбия и произлиза от фамилното име на изследователя Христофор Колумб. Името на страната се произнася Col-o-mbia, а не Col-u-mbia, което е често срещана грешка на посетители, които не говорят испански.

3. Колумбия е единствената страна в Южна Америка, която има брегове както на Тихия океан, така и на Карибско море.

4. Районът, покрит от съвременна Колумбия, първоначално е бил обитаван от местните племена Муиска, Куимбая и Тайрона. През 1499 г. испанците пристигат и колонизират района, наричайки го Нова Гранада.

5. Колумбия има жива музикална сцена. Двама от най-известните колумбийски музиканти са Шакира и Хуанес.

6. Традиционният национален спорт на Колумбия се нарича Tejo, отборен спорт, който включва изстрелване на предмети към цел. Най-популярният спорт в Колумбия е футболът. Националният отбор на Колумбия печели Купата на Америка през 2001 г.

7. Задължително е радиото и обществената телевизия в Колумбия да свирят националния химн всеки ден в 6 сутринта и 18 часа следобяд.

8. Колумбия е дом на Кано Кристалес – „Реката на петте цвята“ или „Течната дъга“. Разположена в провинция Серания де ла Макарена в Мета, коритото на реката променя цвета си между жълто, зелено, синьо, черно и особено червено, започвайки от края на юли и до ноември.

Колумбия

9. Възрастта се цени в Колумбия. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-силен става гласът му. Старейшините са дълбоко уважавани в цялата страна.

10. Сиера Невада де Санта Марта в Колумбия, на 13 000 метра, е най-високата крайбрежна планинска верига в света. Освен това тя се е преместила повече от хиляда мили през последните 170 милиона години.

11. Колумбия е една от най-слънчевите страни в света. Тук наистина има много слънчеви дни. Освен това, поради близостта си до екватора, тук цари вечно лято. Точно като в Еквадор.

12. Повечето от изумрудите в света – около деветдесет процента – се добиват в колумбийските недра.

13. Колумбия е третият по големина производител на кафе в света, след Виетнам и Бразилия.

14. Символът на Колумбия е кондорът, една от най-големите птици в света. Размахът на крилете му може да надхвърли три метра.

15. Столицата на Колумбия Богота е един от десетте най-опасни града в света от година на година.

Колумбия

16. В колумбийските кафенета и ресторанти е прието да се ядат леки плодови салати преди основното хранене.

17. В Колумбия няма метро. Но в градовете има модерни автобуси, които пътуват по специално определени за тях ленти.

18. Стените на всички къщи в колумбийски градове, както и във венецуелските, са изцяло изрисувани с графити.

19. Обичайно е да се дават букети от четен брой цветя, а не от нечетен, както имаме. Освен това изобщо не е прието да се дават лилии – тук това цвете се свързва изключително с погребение.

20. В нощните клубове в Колумбия не се допуска колани, което принуждава посетителите да ги предадат на входа, тъй като се смята, че колан, увит около юмрук, може да се използва в случай на конфликт.

21. В кафето си колумбийците често слагат парченца солено сирене.

22. Най-известният наркобос в света Пабло Ескобар е най-богатият човек на света. Всяка седмица той харчи около 2500 долара само за ластици, използвани за връзване на пачките с пари. Той, също така, дарява 10 милиарда долара за покриване на националния дълг на Колумбия.

23. Колумбия има по-висок процент испано-говорящи от самата Испания.

24. Храната в Колумбия е много евтина. Мобилните комуникации също. Тук обаче като цяло почти всичко е евтино, поне за нашите стандарти.

Колумбия
Колумбия

Повече за Колумбия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.