fbpx
Колумбия

1 BGN = 2,264.17 COP

Столица – Богота

Валута – Колумбийско песо COP

Няма изисквания за представяне на сертификат за ваксинация или негативен резултат от изследване за COVID-19. Остава изискването за попълване на формуляра „Check-Mig“ на следната уеб страница: HTTPS://APPS.MIGRACIONCOLOMBIA.GOV.CO/PRE-REGISTRO/PUBLIC/PREREGISTRO.JSF. Формулярът следва да се попълни в рамките на 72 часа преди пътуването и по-малко от 1 час преди това.

Български граждани, пътуващи краткосрочно до Колумбия (до 90 дни), не е необходимо да притежават виза.

Туристическата виза може да бъде удължена еднократно с до 90 дни от Миграционната служба на Колумбия. При престои с по-голяма продължителност за целите на обучение, работа, религиозни причини или др., се изисква виза за дългосрочно пребиваване. При получаване на такава виза е задължителна регистрацията в Миграционната служба в града по местопребиваване в Колумбия.
Изисквания за кандидатстване за дългосрочна виза:
– три скорошни снимки паспортен формат на бял фон;
– два попълнени и подписани формуляра за кандидатстване;
– билети за връщане или за продължение на пътуването;
– доказателство за наличие на достатъчно средства за покриване на престоя;
– платена такса;
– доказателство за местожителство;
– за бизнес визи: писмо от компания в Колумбия;
– фотокопия на всички горепосочени документи.

За друг вид визи могат да бъдат изискани и други документи. Те ще трябва да бъдат преведени на испански език, а някои от тях ще трябва да бъдат легализирани от консулството.

Република България няма функциониращо посолство в Колумбия. Обслужващо за Колумбия е посолството в Бразилия.

Посолство на република България в Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 32236193; +55 61 32239849
Факс: +55 61 33233285
Работно време: 9:00 / 17:30
Работно време с граждани: 9:00 / 17:30
Е-mail: Embassy.Brasilia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Акредитирано за Република България е посолството на Колумбия във Варшава.

Посолство на Колумбия във Варшава, Полша
Адрес: ul. Zwycipezcow 29,03-936 Warsaw, Polska
Телефон: +48 22 617 09 73; +48 22 617 71 57
Факс: +48 22 617 66 84
E-mail: embcol@medianet.pl

Близостта до екватора оказва значително влияние върху климата на Колумбия. Променя се в зависимост от промените в надморската височина: ако в Богота царува вечна пролет, тогава в Картахена има знойно лято. На карибския бряг климатът е горещ и тропически, докато в близост до Амазонка също е горещ и влажен. Въз основа на туристическите сезони, трябва да отидете в Колумбия или от декември до април, по време на сухия сезон, или през юли-август. Но дори и в сухия сезон тук има доста валежи.

Богота

Богота е столицата и в същото време най-големият град на Колумбия. Често е наричан град на контрастите. Тук съжителстват шедьоври на великолепната колониална архитектура със супер модерни високи сгради и мръсни бараки. Тесните улички, изкачващи се по планинските склонове, гледат с еднакво безразличие към луксозните коли и каруците, теглени от мулета. Пълно е с джебчии и наркодилъри, но в същото време Богота изумява с броя на музеите. Това е музей на златото и музей на изумрудите, връхната точка на колекцията от които е 265-каратов кристал. А също и национално, археологическо, религиозно изкуство, марина, нумизматика. Няколко къщи-музеи на изключителни колумбийци: Симон Боливар и Габриел Гарсия Маркес. Богота се отнася много внимателно към историческото си наследство. Например, ако собственикът на древна сграда запази и поддържа оригиналния си вид, тогава той е освободен от плащане на данъци. На 50 километра от столицата има необичайна катедрала, издълбана в солна скала. Неговият свод и стените, покрити със солни кристали, създават абсолютно фантастична атмосфера. Катедралата може да побере до 10 хиляди души наведнъж.

Меделин

Меделин е бивш миньорски град, който днес се е превърнал във втория по големина и важност град в Колумбия. Наричан е още „Градът на вечната пролет” заради много удобния си климат и „Сребърната купа”, тъй като е заобиколен от 7 живописни хълма. Меделин винаги е готов да предложи на своите гости най-интересното. Тук са идеално запазени структури от колониалната епоха – Basilica Nuestra Señora de la Candelaria и Метрополитън Базилика, известна като най-голямата тухлена църква в Южна Америка. Гордостта на жителите на града е известната Ботаническа градина с уникалната си колекция от орхидеи и 175-метрова игловидна кула, символизираща постиженията на текстилната индустрия. И, разбира се, Меделин е известен с факта, че именно тук Пабло Ескобар основава и управлява своя кървав бизнес с наркотици почти четвърт век. Можете дори да видите бедняшките квартали, където е действал наркобаронът. Вярно е, че сега властите правят всичко, за да гарантират, че тази страница от историята ще бъде забравена. Оригиналната ескалаторна система и кабинковият лифт направиха живота много по-лесен за обитателите на бедните квартали, залепени по планинските склонове. Тук бяха открити училища, библиотеки, театри – интересите на младите хора постепенно преминаха от война между фракции към спорт.

Картахена

Картахена е пристанищен град на брега на Карибско море, наричан още „Венеция на Латинска Америка“. За дата на основаването му се счита 1532 г., когато по време на „златната треска“ именно през пристанището му златото и скъпоценните камъни са били изнасяни за Европа. Тогава в тези води царуваха флибустиите. Ето защо Картахена е много укрепен град. Дебелината на стените на една от местните крепости достига 12 метра. Дворецът на инквизицията с изложбата на инструменти за изтезания и затворът Ла Боведа, в който сега се помещава търговски център, също са идеално запазени тук. А в бившия манастир на Картахена сега се помещава исторически музей. На 40 километра от града се намира националният парк на островите Росарио и Сан Бернардо, където туристите могат да видят живописни плажове и единствения подводен парк в страната. За любителите на гмуркането остров Бару, със своя център за гмуркане и красива коралова градина, се превърна в истински магнит.

Кали

Кали в миланото е бил незабележим тих град. Но днес това е третият по големина метрополис в страната, динамично развиващ се благодарение на производството на кафе и захар. Кали е наричан още „столицата на салсата“, най-популярният латиноамерикански танц. Можете да гледате неговото изпълнение или дори да вземете няколко урока в многобройните зали на салсотеката. И ако имате късмет, ще можете да присъствате на годишния фестивал, където се представят най-добрите танцови школи в града. Изградените от човека паметници на града също заслужават внимание. На първо място, това са храмове от 16-ти век и множество древни имения на хасиенда. Определено трябва да посетите Хълма на трите кръста, от който се открива невероятна гледка към града. А на Великден е традиционно място за поклонение.

Попаян

Поради изобилието от красиво запазени имения, боядисани в светли цветове, Попаян често е наричан „белия град“. Той, по-добре от много други, успя да запази облика на колониалните времена, сякаш спираше хода на времето. И сега посетителите на града могат напълно да се възхитят на многото древни църкви – Iglesia de Santo Domingo, Iglesia de San Francisco, Iglesia de La Ermita и манастира San Agustin. Този град е и дом на един от най-старите университети в страната, основан през 1827 г. Заслужава си да посетите и музеи: естествена история, колониално и религиозно изкуство, както и музея на поета Гилермо Валенсия.

Баранкиля

Баранкиля е морската и въздушната врата на страната. Пристанищен град и люлка на колумбийската авиация. Именно тук се появи първото летище в Южна Америка, а от морското пристанище известното колумбийско кафе започва своето пътуване по света. Но истинската визитна картичка на града е световноизвестният карнавал El Joselito. Той се провежда четири дни преди началото на Великия пост. По това време огромен брой колумбийци и туристи от цял ​​​​свят идват в Баранкила. В края на краищата този карнавал се нарича един от най-зрелищните на планетата, не отстъпващ на известния карнавал в Рио де Жанейро. Между другото, тук е издигнат приживе паметник на Шакира, тъй като известната певица е от Баранкиля.

  • За много хора Колумбия няма репутация на безопасна и тиха страна. И наистина, преди десет години това беше така. Но сега ситуацията започва да се променя към по-добро. Джебчиите са най-голямата опасност по улиците на големите градове, а такситата трябва да се поръчват от официални и лицензирани фирми.
  • При пътуване до Колумбия се препоръчва имунизация срещу хепатит, тетанус, холера, тиф и морбили. Водата от чешмата, въпреки че е дезинфекцирана с хлор, не трябва да се консумира, по-безопасно е да се пие бутилирана вода.
  • Не забравяйте, че Колумбия се намира в сеизмично активна зона (в страната има 15 големи вулкана), но експертите винаги предупреждават предварително за възможни трусове или изригвания. През дъждовния сезон са възможни наводнения и свлачища. 
  • Наркотиците са широко разпространени в страната, така че е по-добре никога да не вземате напитки или цигари от непознати, тъй като те могат да бъдат наситени с наркотични вещества. Или така нареченото „borracero” – успокоително, използвано за евтаназия на потенциална жертва.
  • Друга неприятност може да очаква онези, които решат да се разходят в отдалечени райони – мини. В Колумбия наследството от дълга въоръжена конфронтация продължава да крие големи опасности. Ето защо, преди да тръгнете сами на разходка до нетуристически места, струва си да се консултирате с местните жители.
  • Във водите край бреговете на Колумбия има много отровни същества и видове акули, така че е по-безопасно да плувате само в определени места. И е задължително носенето на защитни неопренови костюми при гмуркане. На тихоокеанското крайбрежие си струва да запомните мощни течения и силни приливи и отливи.
loader-image
Богота, CO
08:47, 15/06/2024
temperature icon 14°C
слаб ръмеж
Humidity Humidity: 94 %
Pressure Pressure: 1029 mb
Wind Wind: 3 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:45
Sunset Sunset: 18:08