fbpx
Бразилия

Бразилия е земя на безкрайни джунгли. Тук се смесват потомците на европейци, индийци и роби, внесени някога от Африка. Резултатът е отличителна бразилска култура, напълно различна от никоя друга. Самите бразилци наричат себе си „brazilleros“, което се превежда от португалски като „дървосекачи“ – това е самонаименованието на жителите на тази страна. Какво друго може да се каже за Бразилия? Може би тук на места е доста опасно, но все пак безумно интересно.

1.Бразилия е най-големият щат в Южна Америка по площ и население. Освен това това е единствената страна на континента, където се говори португалски вместо испански.

2. Бразилия е страната с най-голям брой католици сред местните жители.

3. Според една от версиите държавата е наречена Бразилия в чест на едноименния митичен призрачен остров – ирландците вярват, че той се намира някъде в Атлантическия океан.

4. Бразилия е на първо място в света по брой видове примати и сладководни риби, обитаващи нейната територия. Освен това той заема второ място по брой видове земноводни, трето място по брой видове птици и пето по разнообразие от влечуги.

5. През 2013 г. бразилските власти разрешават официално да се регистрира брак между съпрузи от един и същи пол. Три години по-рано подобен закон е приет и в Аржентина.

6. Бразилия е най-големият производител в света на горива от захарна тръстика, които могат да се използват вместо петролни продукти.

7. Бразилия е световен лидер в производството на захар и портокали и най-големият износител на соя в света. Бразилия също е родина на една трета от всички кафеени зърна в света.

Бразилия

8. Наборникът може да откаже да служи в бразилската армия, ако издържи медицински тест.

9. Бразилия участва в световните футболни първенства и ги печели по-често от всяка друга страна на планетата (5 пъти от 20). 74% от бразилците са запалени по футбола в една или друга степен, което прави тази игра наистина национален спорт.

10. Столицата на щата Бразилия изглежда като пътнически самолет отгоре, въпреки че нейният архитект Лусио Коста твърди, че е проектирал града като огромна пеперуда. Бразилия е построена специално, за да стане столица – на около 60 000 строители са били необходими 3,5 години, за да направят това.

11. Всички помещения на катедралата Бразилия се намират под земята – над повърхността се вижда само купол от стъклопис и бетон.

12. В бразилската столица не се строят жилищни сгради над 6 етажа. Общият план на града определя за всяка издигната сграда определено пространство над земята, което е забранено да надвишава.

13. В Бразилия буквата „Т“ често се среща на вратите на обществените тоалетни – тя обозначава кабините за транссексуални, от които в страната има много.

14. В присъствието на бразилци не бива да използвате жеста „ОК“ (събрани палец и показалец), тъй като е обидно – така местните хора дават да се разбере, че смятат събеседника си за незначителен, „нула“ и празно пространство.

Бразилия

15. Жестът, известен в България като „кукиш“, се счита за отбранителен в Бразилия. Местните вярват, че предпазва от зли очи.

16. В Рио де Жанейро от 22 до 5 сутринта шофьорите имат право да преминават на червен светофар, за да няма време да бъдат ограбени по време на спиране на кръстовище.

17. Бразилските деца даряват падналите си млечни зъби на учители, които ги даряват на зъболекари, за да направят детски протези.

18. Пълното име на бразилеца, всъщност, е собственото име, фамилията на майка му и фамилията на баща му. Когато се омъжват, бразилките стават притежатели на двойна фамилия – собствена и съпружеска.

19. В Бразилия се намират едновременно две от 7-те съвременни чудеса на света – статуята на Христос, извисяваща се над Рио де Жанейро, и река Амазонка.

20. В буквален превод от португалски „Рио де Жанейро“ означава „януарска река“.

21. Бразилският химн съдържа толкова много сложни думи и изречения, че не всички местни жители са в състояние да разберат значението му.

22. Бразилия е на второ място в света по брой работещи летища.

Бразилия
Бразилия

Повече за Бразилия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.