fbpx
Бразилия

1 BGN = 3.03 BRL

Столица – Бразилия

Валута – Бразилски реал BRL

Няма изисквания за представяне на сертификат за ваксинация или негативен резултат от изследване за COVID-19. 

За страната се пътува с валиден задграничен паспорт. Безвизов режим при престой до 90 календарни дни

 

Адрес: SEN 803, Asa Norte, CEP: 70800-911, Brasilia, DF, Brasil
Тел.: +55 61 32236193;
Факс: +55 61 33233285
Дежурен телефон в извънработно време: +55 61 986023360
Работно време: 09:00 – 17:30 ч.
Е-mail: Embassy.Brasilia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Страната се намира в три климатични зони, така че тук съществуват екваториален, субтропичен и дори тропически климат. Освен това зимата се среща само на юг (като правило, дори без замръзване), докато крайбрежието е подходящо за плажни почивки през цялата година. Бразилия има така наречения дъждовен сезон, който продължава от януари до март в Рио де Жанейро и от април до юни в Салвадор. Особеността на бразилския „мокър“ сезон е увеличената облачност и ако има дъжд, той преминава бързо и не пречи на почивката.

Високият сезон в Бразилия е февруари, когато започва карнавалът в страната. За да пътувате по Амазонка, по-добре е да изберете зимните месеци, когато водата в реката се покачва. Струва си да организирате екскурзии из градовете през пролетта или есента, за да хванете сухо и не твърде горещо време. Най-ниските цени за почивка в Бразилия могат да бъдат намерени през юни-август.

Рио де Жанейро

Най-известният град в Бразилия е Рио де Жанейро. До 1960 г. е столица на републиката. Туристите са привлечени тук от най-големия карнавал, известната статуя на Христос Спасителя и също толкова популярния плаж Копакабана, простиращ се по крайбрежието на 4 км. Рио де Жанейро е рай за любителите на забележителностите. Можете да се любувате на града от наблюдателната площадка Sugarloaf или от планината Корковадо. Освен това в Рио си струва да посетите Ботаническата градина и най-голямата градска гора в света Тижука, Музея за съвременно изкуство и Музея на изкуствата. Стълбището Selaron, чиито стъпала са облицовани с мозаечни плочки, може да добави ярки цветове. Ако говорим за плажни почивки, тогава освен Копакабана, други плажове заслужават внимание: Ипанема (спокоен и безопасен), Леблон (уважаван и луксозен), Апоардор (скалист, но безлюден), Хоатинга (труднодостъпен, но изоставен).

Бразилия

Бразилия е столицата на републиката, която е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В оформлението си Бразилия прилича на самолет или птица с отворени крила. Градът е построен за 3 години и е проектиран да бъде максимално удобен и комфортен за живот. Тук практически няма промишлени предприятия, но има много паркове и архитектурни забележителности. Най-известните и красиви сгради в столицата са плод на работата на архитекта Оскар Нимайер. Тук можете да се разходите из Дворците на Върховния съд и Правосъдието, да погледнете в Президентския дворец, да оцените изложбата на Националния музей и да посетите Националния театър. Внимание заслужава и най-големият урбанизиран национален парк, който се смята за гордостта на региона. Друг акцент на столицата е зашеметяващата красота на залезите.

Салвадор

Салвадор е един от най-колоритните и забавни градове в страната. Тук цари атмосферата на колониална Бразилия, а местната архитектура разкрива черти на африканската и португалската култура. Градът е разделен на горна и долна част, които са свързани със специален градски асансьор. Тук можете да се насладите на красивите площади, катедралата, крепостта, да се разходите из парка Costa Azul или да погледнете в Градината на влюбените. Салвадор може да се похвали с голям брой музеи: нумизматичен, археологически и етнологически, афро-бразилския музей и други. Този град ще се хареса и на феновете на капоейра, бойно изкуство, което се демонстрира ежедневно от майстори на площад Pelourinho и близо до пазара Mercado Modelo.

Сао Пауло

Сао Пауло е културната столица на Бразилия, център на развлечения и оживен живот. Градът е красив и денем, и нощем. Трябва да започнете разходката си от централния площад Praça da Sé, откъдето лесно можете да стигнете до най-големия студентски град в Бразилия. Правителствената сграда, паркът Ибирапуера, катедралата и Музеят на живописта също заслужават внимание. Акцентът на града е уникалният квартал Либердаде. Той е центърът на японската култура в Бразилия. Тук можете да се потопите в японските традиции, да се полюбувате на причудливите арки, да посетите японски ресторант и да се поглезите с различни покупки. Вечерта град Сао Пауло не заспива, а посреща туристи в танцови клубове и на нощния пазар на едро, който се нарича „Утробата на Париж“.

Фос до Игуасу

Фос до Игуасу е малък град, който не би бил забележителен за туристите, ако не бяха два факта. Първият е близостта на известните водопади Игуасу, които са само на 20 км от тук. Второ, тук минават три държавни граници (Бразилия, Аржентина и Парагвай). Можете да стигнете до водопадите Игуасу с автобус или такси. Едноименният парк се намира на територията на две държави – Бразилия и Аржентина, но именно от Фос до Игуасу се откриват най-живописните гледки, включително към Дяволското гърло. Можете да се любувате на водопадите от наблюдателната площадка, както и докато се разхождате с моторна лодка или хеликоптер. Освен това туристите могат да посетят музея и парка за птици.

Манаус

Манаус е град на брега на Амазонка, столицата на Амазонка. Едно от най-очарователните, екологично чисти и в същото време плашещи места на земята. Градът е обитаван предимно от индианци, а основната характеристика на района е неговата дива природа. Любителите на екзотиката идват тук за дневни и нощни екскурзии в Амазонка, както и за туризъм в тропическата гора. Друг акцент в Манаус е така наречената „Сватба на реките“. Това е уникален природен феномен, сливането на две реки (Rio Negro и Solimões), чиито води не се смесват и текат успоредно на 2 километра. В допълнение към природните забележителности, в Манаус можете да се насладите на местната архитектура, украсена със синя керамика, както и да пазарувате на истински плаващ пазар.

Бразилия е гостоприемна страна с добродушна атмосфера и необуздано забавление. Но бразилците също имат свои собствени характеристики, някои от които си струва да се подчертаят отделно: 

  • любов към футбола – всеки град в Бразилия има поне един футболен стадион и почти 75% от бразилците обичат този спорт;
  • Бразилия живее в ритъма на самба, особено през февруари, когато в цялата страна се провежда прочутият карнавал. Рио де Жанейро се превръща в център на карнавала и забавлението, където танците не спират почти цяла седмица;
  • Почти всички градове в Бразилия имат бедни райони – фавели, които се намират в покрайнините. На туристите не се препоръчва да влизат във фавели, тъй като те обикновено имат свои собствени закони;
  • Бразилия се нарича основният световен износител на ябълки и родното място на вкусното кафе. В същото време самите бразилци са по-склонни да пият какао;
  • Езикът на тялото и жестовете имат свои собствени характеристики в Бразилия. При среща с момиче е обичайно да я целувате по двете бузи. Жестът „ОК“ тук се счита за обида, но комбинацията от три пръста („фиг“) се счита за защитен жест.
loader-image
Сао Пауло, BR
12:34, 13/07/2024
temperature icon 16°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 85 %
Pressure Pressure: 1025 mb
Wind Wind: 8 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:48
Sunset Sunset: 17:36