fbpx
Чили

Република Чили е една от най-развитите страни в Латинска Америка. Индийските и испанските обичаи се смесват тук, пораждайки култура, която е удивителна със своята оригиналност. Латиноамериканският привкус тук е в съседство с типичните европейски сгради от епохата на Великите географски открития, а индианците в пончо, бродирани с национални шарки, допълват картината.

1. Чили е най-дългата страна в света.

2. Официалният език тук е испанският, но всъщност в Чили се говорят няколко десетки индийски езика. Въпреки това, всички или почти всички тук така или иначе говорят испански.

3. Чилийците не харесват аржентинците, техните съседи. Веднъж те дори стигат до военни действия, но папата отлита в Южна Америка, в Андите, където вече се срещат двете армии, готови да започнат битката, и предотвратява кръвопролитието.

4. Бюрокрацията в Чили не е по-лоша от тази у нас. За всеки бизнес е необходимо да се съберат повече от една дузина различни документи от най-различно естество.

5. Земетресенията в Чили се случват толкова често, че повечето от тях просто се игнорират. Най-силното земетресение в историята, между другото, също се е случило тук.

6. Чилийските ученици до осми клас могат да се возят на всеки градски транспорт безплатно.

7. Най-безводната от сухите пустини, Атакама, се намира точно тук.

8. В Чили не е прието да си събувате обувките, когато влизате в къща, дори ако навън е мокро и мръсно.

Чили

9. Точната история на произхода на името „Чили“ не е известна.

10. Веднъж годишно, на Деня на родината, 18 септември, в Чили можете официално да пиете всякакви алкохолни напитки навсякъде. И на този ден всяка къща трябва да окачи държавното знаме, ако не иска собственикът й не иска да плати глоба.

11. Чилийците не придават значение на това къде да седят – дали на стол или на пода. Вероятно ги мързи да стоят и да чакат, така че е по-лесно да седнат на асфалта.

12. Около две трети от жителите на Чили са католици. Останалите са последователи на традиционните индиански религии.

13. Най-популярният спорт в Чили е футболът. Не по-малко популярни тук обаче са митингите и протестите.

14. Върху банкнотите чилийците поставят портрети не само на президенти, но и на поети. Да, тук наистина поезията е на почит. И това е въпреки факта, че книгите тук са много скъпи.

15. Рисуването е задължителен предмет в чилийските училища до гимназията.

16. Индианското племе мапуче, живеещо в Чили, все още запазва своята независимост от всички, включително от чилийското правителство.

Чили

17. В Чили няма отровни змии. Но в северната част на страната има отровни паяци.

18. В южната част на Чили е много студено. Тук има дори морски тюлени и пингвини.

19. Най-голямата обсерватория в света се намира в Чили.

20. Известен със своите мистериозни статуи, Великденският остров също е част от Република Чили. Това е най-изолираното населено място в света. Местните жители печелят основно благодарение на туристите.

21. В Чили медът се прави от сока на местно палмово дърво.

22. Вносът на всякакви хранителни продукти в Чили е строго забранен.

23. Тук се намира най-екологично чистото място в света – районът на Патагония.

24. Средното чилийско семейство има три до четири деца.

25. Чили се счита за най-безопасната сред страните от Латинска Америка. Въпреки това е по-добре да не се разхождате сами по улиците на града след тъмно.

Чили
Чили

Повече за Чили

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.