fbpx
Аржентина

Аржентина е голяма и много разнообразна страна, но много далечна и затова остава неизследвана за повечето жители на България. Тук можете да видите всичко от дивата джунгла на север до почти вечната зима на юг. Местната кухня е известна по целия свят, не напразно Аржентина се нарича световната житница – тази страна произвежда толкова много храна, която би била достатъчна за целия свят. Тук също е много добре развито винарството, а местните вина по нищо не отстъпват на изтъкнатите европейски.

1.Територията на Аржентина е втората по големина сред страните от Южна Америка след Бразилия.

2. Аржентина не депортира никого, дори и тези, които нарушават визовия режим и остават в страната нелегално. Тук просто няма закон за депортиране.

3. Аржентина има свое собствено национално цвете, Erythrina, известно още като „петльов гребен“.

4. Аржентина е дом на много животински видове, които не се срещат никъде другаде по света.

5. Аржентина е на първо място на планетата по количество месо, изядено от местните жители. Тук всички ядат месо, на него се основава националната кухня.

6. В началото на миналия век в аржентинската столица Буенос Айрес е открито метро, което се превръща в първата „подземна железница“ в южното полукълбо на Земята.

7. Аржентина е дом на много потомци на хора, избягали от Русия преди революцията и веднага след нея.

8. През 2010 г. в Аржентина легализират браковете между съпрузи от един и същи пол.

Аржентина

9. Аржентина е дом на огромен брой изключителни учени, включително 3-ма нобелови лауреати. Специално благодарение на аржентинците се появяват пръстовите отпечатъци и химикалките.

10. Аржентина е първата латиноамериканска страна, която овладява самолетните полети.

11. Постиженията на Аржентина в астрономията са увековечени от астероид, кръстен на нея.

12. В Аржентина през 1920 г. започва да работи първата в света радиостанция. По време на дебютното си предаване тя излъчва операта на Рихард Вагнер от столичния театър.

13. Аржентинците са третата по големина етническа група в Южна Америка. Те са предимно потомци на испански и италиански заселници.

14. Любимата напитка на аржентинците е мате, тонизиращ парагвайски чай, и се предполага, че се пие през специална тръба със сито – бомбиджу. Ако аржентинец предложи половинка на някого, това означава, че той харесва този човек.

15. Аржентина, или по-скоро таверните в пристанището на Буенос Айрес, е родното място на тангото. Този чувствен танц придобива световна известност и слава само след официалното разрешение на папата.

16. Най-известният аржентинец в света е революционерът Че Гевара. Следва го футболистът Диего Марадона с малка разлика.

Аржентина

17. Аржентина е най-голямата страна винопроизводител в Латинска Америка. Тя се нарежда на четвърто място сред водещите страни по производство на вино в света. Тайната на успеха на местните вина се крие във факта, че някога, в колониални времена, древни сортове са били пренасяни тук от Европа. В Европа лозята от тези сортове загиват по време на особено сурова зима, така че аржентинците остават с монопол върху сортове, които са били внимателно отглеждани от векове.

18. Името на аржентинската столица Буенос Айрес, в буквален превод от испански означава „добър вятър“ или „чист въздух“.

19. Жителите на Буенос Айрес в Аржентина се наричат „портенос“ – „обитатели на пристанището“. Местният диалект изглежда странен и неразбираем за жителите на останалата част от страната.

20. Буенос Айрес е основаван два пъти, първият път индианците го изгарят до основи.

21. Буенос Айрес е разделен на квадрати 100 на 100 метра. Номерирането на къщите се основава на площта на блока, а не на броя на сградите на улицата. Например адресът „Corrientes 350“ указва местоположението на конкретна врата на конкретна къща на определена улица. Такава система улеснява навигацията в града и избягва дублиращи се адреси.

22. В началото на 20-ти век в аржентинската столица е построен първият небостъргач, използващ бетон. Италианският архитект проектира Паласио Бароло, вдъхновен от „Божествената комедия“ на Данте – сутеренът изобразява ада, етажите от 1 до 14 играят ролята на чистилище, а горните етажи са раят. На небостъргача има фар, чиято светлина се вижда дори от Монтевидео, уругвайската столица.

23. Аржентинците са запалени по футбола. Буенос Айрес е официално признат за град с най-висока концентрация на футболни клубове в света.

24. Аржентинските политически партии имат свои собствени бири.

Аржентина
Аржентина

Повече за Аржентина

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.