fbpx
САЩ

САЩ не са най-голямата държава в света, но най-известната – със сигурност. Като най-развитата държава от гледна точка на комбинация от фактори, САЩ диктува волята си на много по-малки държави. Въпреки това, като оставим политиката настрана, можем с увереност да кажем, че Съединените щати са не само странни закони и зелени долари, но и разнообразна природа, невероятни гледки и наистина многонационално общество.

1.Съединените щати са най-голямата световна икономика по номинален БВП (през 2016 г. той достигна 21 трилиона долара). В същото време държавният дълг на държавата е почти 20 трилиона долара.

2. Съединените щати нямат официален държавен език, въпреки че по-голямата част от населението използва американски английски. Вторият най-популярен и разпространен език е испанският. Почти навсякъде всички знаци и съобщения са написани едновременно и на двата езика.

3. Съединените щати са призната суперсила поради своето всеобхватно влияние върху останалия свят.

4. Конституцията на САЩ е в пълна сила и действие за необитаемия атол Палмира.

5. Съединените щати имат най-дългата магистрална мрежа в света (над 6,5 милиона километра), както и най-дългата система от разклонения.

6. Първият филм в света е представен през 1894 г. в Ню Йорк – демонстрацията на лентата е проведена с помощта на кинетоскоп, изобретен от Томас Едисън. На следващата година вторият в света филм беше показан в същия град.

7. Най-разпространеният и популярен спорт в Щатите е американският футбол, известен още като ръгби.

8. Съединените щати са ненадминат лидер по броя на Нобеловите награди, получени от гражданите им.

9. Съединените щати са единствената развита страна в света, която не предоставя на своите граждани безплатна медицинска помощ. Изследване на учени от Харвард показа, че близо 45 000 американци умират всяка година поради липса на пари за здравно осигуряване.

САЩ

10. Съединените щати са страна с рекорден брой затворници. До 2012 г. имаше 730 осъдени престъпници на всеки 100 000 американци.

11. Америка се счита за родното място на такива популярни музикални жанрове като рок, джаз, блус и хип-хоп.

12. Именно в Съединените щати е произведен първият масово произведен автомобил и е изобретен интернет.

13. В Съединените щати няма централизиран контрол върху училищното образование – няма изисквания за квалификация на учителите, няма стандарти за преподаване и няма одобрени учебни материали. Държавните и общинските правителства и родителските комитети отговарят за регулирането на образованието на децата.

14. Статистически образованите в колеж американци печелят средно с един милион долара повече в живота си от по-малко образованите им съграждани.

15. Повече от половината възрастни американци пият поне една чаша кафе на ден.

16. Площта на най-малкия от 50-те американски щата – Роуд Айлънд – е около 4 хиляди квадратни километра. В същото време най-големият щат на Аляска се простира на 1,7 милиона квадратни километра.

17. Повече от половината жители на САЩ (63%) не могат да намерят Ирак на картата. Само един на всеки 10 американци може да намери Афганистан.

18. Бащите-основатели на Съединените щати съставиха декларация за независимост върху конопена хартия.

САЩ

19. Според анкети 13% от американците вярват, че слънцето се върти около земята. По очевидни причини това са предимно нискообразовани жители от дълбоката провинция.

20. Хавай има най-високия планински връх в света – височината на подводния вулкан Мауна Кеа, като се има предвид подводната му част, му позволява да надмине Еверест с почти 2 километра.

21. Всяко осмо семейство в САЩ е създадено благодарение на онлайн запознанствата.

22. Националният дълг на САЩ се увеличава със 150 000 долара всеки час.

23. Известната Статуя на свободата е дарена на американците от Франция в края на 19 век. Проектирана е от бъдещия (по това време) създател на Айфеловата кула Гюстав Айфел.

24. В Лас Вегас има по една 1 слот машина на всеки 8 граждани.

25. Всяка година около 250 000 жители на САЩ са систематично бити от съпругите си.

26. В малко градче в Колорадо всяка година има празненство в чест на петела Майк. Ако се вярва на градския мит, местен жител обезглавил петела си, но птицата оцеляла и живяла без глава още 4 години, след което умряла от лакомия…

27. Един американец използва същото количество ресурси колкото 32 кенийци.

28. Русия продава на щатите Аляска само за 7,2 милиона долара.

САЩ
САЩ

Повече за САЩ

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.