fbpx
Панама

Република Панама, разположена на Панамския провлак в Централна Америка, е доста типична латиноамериканска страна с всички особености на местния колорит. Панама е много популярна сред богатитевъзрастни американци, които се местят тук, за да навлязат тихо в старостта в собствената си вила.

1. Панама граничи само с две държави – Колумбия на юг и Коста Рика на север.

2. Столицата на Панама носи същото име като страната.

3. Панамската валута се нарича „балбоа“, но тук се използват и щатски долари – те се приемат навсякъде. Обменният курс Balboa е строго обвързан с обменния курс на долара.

4. Панамският канал има значителен принос към бюджета на Панама – тази страна получава добри приходи за поддръжката му, тъй като през канала минават едни от най-натоварените корабни маршрути в света.

5. Няколко милиона туристи посещават Панама всяка година. Те са привлечени най-вече от местната природа, която без преувеличение е много красива.

6. Официалният език на Панама е испански, но френски и английски също са широко разпространени.

7. Панама е приблизително със същите размери като Литва.

Панама

8. Панамският канал е построен от американците от 1904 до 1914 г.

9. Панамската железница е най-скъпата в света. Изграждането й отнема цели пет години.

10. Панама няма редовна армия.

11. Що се отнася до природните бедствия, Панама има късмет – ураганите активно атакуват всички околни страни, но Панама практически не е засегната.

12. Само в Хонконг са регистрирани повече офшорни компании от тези в Панама. Това е истински данъчен рай.

13. Даването на бакшиши не е обичайно в Панама.

Панама

14. Най-популярната напитка в Панама е мате.

15. Никой от жителите на територията на съвременна Панама не е имал трета кръвна група, докато те и техните потомци не са се смесили с европейските колонизатори.

16. Средната продължителност на живота в Панама на надморска височина е 77 години, повече отколкото в много европейски страни.

17. Повечето кораби в света плават под флага на Панама. Това се дължи на факта, че Панама е така наречената държава под „удобно знаме“.

18. Популярна гарнитура в Панама, сервирана с много ястия, са пържените плантани /банани за готвене/. Тук те са по-популярни дори от ориза и царевицата.

19. Най-голямата хищна птица в света – харпията, живее в Панама.

Панама

Повече за Панама

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.