fbpx
Мексико

Мексико е уникална държава. Испанските конквистадори, дошли веднъж по тези земи, донасят със себе си своите обичаи, но въпреки това местните мексиканци успяват да запазят своите традиции. А културата на съвременно Мексико е невероятна смесица от европейска и местна, което прави тази страна една от най-необичайните и самобитни в света.

1. Първите хора се появяват на територията на съвременно Мексико поне до XX хилядолетие пр. Н. Е.

2. В древни времена Мексико е било обитавано от много могъщи племена, най-известните от които са ацтеките и маите.

3. Мексико е един от най-големите износители на нефт в света, докато в самата страна рафинирането на петрол е доста слабо развито.

4. Традиционна мъжка шапка за мексиканците е сомбрерото. Въпреки че в действителност жителите на страната отдавна са престанали да ги носят, туристите ежегодно купуват хиляди сомбреро като един от основните символи на тази страна.

5. В началото на ноември Мексико празнува Деня на мъртвите – мексиканците създават домашни олтари за своите починали роднини, които украсяват със захарни черепи, с любимите ястия и напитки на починалия. Смята се, че на този ден душите на мъртвите се връщат в домовете си. В чест на празника се провежда пъстър карнавал, а по улиците се появяват множество сергии със сладкиши под формата на черепи и скелети, облечени в дамски рокли.

6. Най-популярните фолклорни герои тук са призрачната жена Ла Йорона („Плачещото момиче“) и митичното същество Чупакабра, за което се твърди, че убива добитък и смуче кръв от него.

7. Мексикански национален спорт е коридата. Най-вероятно популяризирана тук навремето от испанците.

Мексико

8. Мексиканската кухня е необичайно пикантна, тъй като чушките и лютите подправки в миналото са се използвали за запазване на храната.

9. Мексиканската столица Мексико Сити е най-големият испаноезичен град в света.

10. В Мексико Сити има 10 археологически парка. Единият от тях е построен около ацтекска пирамида, построена през XIV век.

11. Вярващи от цял ​​свят идват в Мексико Сити, за да видят главната светиня на Латинска Америка – наметалото с образа на Света Богородица от Гуадалупе.

12. Ацтеките и много други племена, обитаващи територията на Мексико, не отричали канибализма и приготвяли ритуална супа – посоле от човешка плът. След като испанците завладяват империята си, ацтеките се отказват от канибализма и започват да готвят посоле със свинска месо. Супа по тази рецепта все още се приготвя в Мексико.

13. Мексиканският парк за отдих Eco Alberto предлага развлекателна програма, включваща незаконни американски гранични преходи. Въображаемите емигранти в тъмнината на нощта изминават разстояние от 12 километра, пресичайки бодливата тел, криейки се от патрули и избягвайки куршуми (за щастие празни).

14. Някои потомци на маите, живеещи в южната част на страната, предпочитат медицинско лечение, използвайки традиционни ритуали, извършвани от шамани. Алкохолът и кока-колата са неразделна част от тези ритуали – взети заедно те предизвикват силно оригване, което се счита за знак за освобождаване на духа на болестта от тялото.

Мексико

15. В Мексико се намира единственият вулкан на планетата, началото и краят на растежа на който са записани от учените. В продължение на 8 години вулканът Парикутин, възникнал в средата на полето на местен жител, достига височина от 424 метра.

16. Мексиканският генерал Антонио Лопес де Санта Анна, който загубва глезена си поради бойна рана през 1838 г., заповядва ампутираната част на крака му да се погребе с всички военни почести, които му се полагат.

17. В град Гуанахуато има музей на мумиите със 111 експоната. Всички тела, представени в него, са мумифицирани по естествен начин поради особеностите на местния климат.

18. През 2000 г. мексиканска селянка, която ражда, успява сама да си направи цезарово сечение, тъй като акушерката живее на 80 километра от дома и. И майката, и новороденото дете оцеляват.

19. Кучетата чихуахуа са кръстени на мексиканския щат Чихуахуа, където този вид е открит за първи път в средата на 19 век.

20. Мексиканската кухня е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на многото рецепти, оцелели от древни времена.

Мексико

Повече за Мексико

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.