fbpx
Мексико
1 BGN = 9.09 MXN

Столица – Мексико сити

Валута – Мексиканско песо MXN

Мексико няма въведени ограничителни мерки за влизане в страната. Не се изисква ПСР тест или ваксинация. При наличие на симптоми на Ковид, властите могат да изискат резултат от ПСР тест и да поставят гражданина под карантина. Препоръчително е да се носят принтирани предплатена хотелската резервация и полета за обратно връщане, в случай че се изискат от миграционните власти при влизане в страната.

Документ за пътуване е паспорт, валиден минимум 6 месеца след последния ден на престой в страната. Българските граждани, притежаващи и мексиканско гражданство, следва да влизат и да напускат Мексико като мексикански граждани, ползвайки мексиканските си паспорти.

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни. На място престоят може да бъде продължен в службите за миграционен контрол на чужденците към съответния щат – www.inm.gob.mx.

Българските граждани, които предвиждат да се установят на територията на Мексико за срок по-дълъг от 180 дни или ще пребивават в страната с цел работа, обучение или друга доходоносна дейност, следва да се обърнат за повече информация към посолството на Мексико в Будапеща, отговарящо и за Република България.

ВАЖНО! Независимо от съществуващия безвизов режим, служители на националната имиграционна служба на Мексико могат, по свое решение, да направят разширена проверка на влизащите в страната. В този случай пътуващите са отделени от общия поток пътници и с тях, в рамките на около 1 час, се провеждат два разговора. При установяване на дори частични несъответствия в предоставената от пътника информация, имиграционните власти могат да откажат достъп до Мексико и да предадат българския гражданин на представители на авиокомпанията-превозвач за връщането му обратно. Мотив за отказа може да бъде неубедителност или непредоставяне на „достатъчно“ документи/доказателства за наличие на предплатен хотел, самолетен билет за обратно връщане или достатъчни средства за издръжка по време на престоя. При подобни случаи следва да се има предвид, че в между двата разговора с миграционния служител, българските граждани имат право да им бъде предоставена възможност за разговор с консулско длъжностно лице, на телефоните на Посолството: +52 55 55963283 или +52 55 55963295. Документ за отказа за влизане в страната се предоставя от имиграционните власти, само ако същият е поискан от страна на българския гражданин.
В подобно случаи, мексиканските власти прилагат разпоредба от Закона за миграция, съгласно която:
„ чл. 60. За допускане влизането на чужденец, миграционният служител, в случай на съмнение, може да извърши вторична проверка, с цел удостоверяване на:
• валиден паспорт или документ за самоличност, виза или миграционен документ;
• лични данни;
• цел на пътуване;
• място на обичайно пребиваване или от където идва пътникът;
• адрес и период на пребиваване в Мексико;
• име и адрес на лицето/фирмата, които наемат или канят чужденеца;
• професионална ангажираност в страната на обичайно местоживеене и дейностите, които ще осъществява в Мексико;
• наличност на необходимите средства за издръжка по време на престоя в Мексико, само по отношение на лицата, за които се прилага визов режим;
• осигурен транспорт за обратно връщане.“

Пътуване на деца:
Когато с вас пътуват деца, които се придружават само от единия родител или детето пътува само без придружител, задължително трябва да има документ от родителите, удостоверяващ тяхното съгласие за пътуването на детето.

Считано от 28 ноември 2022 г., с цел улесняване на влизането на чужденци в Мексико, са въведени нови правила за миграционна проверка и контрол на международните летища в страната:
– хартиения миграционен формуляр е заменен с дигитален;
– въведен е нов граничен печат при влизане на територията на Мексико, върху който миграционните власти изписват разрешените дни престой, чийто максимален срок може да бъде до 180 дни, без виза;
– въведен е многократен миграционен електронен формуляр, който може да бъде получен на следния адреса: https://www.inm.gob.mx/spublic/portal/inmex.html Правилата за запазване на електронният код на многократния миграционен формуляр може да бъдат проверени на следния адрес: https://www.gob.mx/inm/articulos/forma-migratoria-multiple-digital-fmmd?idiom=es

Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de México
Телефон: +52 55 5596 3283  + 5255 5596 3295
Факс: + 5255 5596/108
Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199  (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)
Работно време: По – Пт, 08.30 – 16.30 ч.
Консулска служба: По – Пт, 08:30-16:30 ч.
Информация по консулски въпроси по тел.:+52 55 5596 3295, По – Пт, 09.00 – 15.00 ч.
E-mail: Embassy.Mexico@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico

Мексико е много интересна дестинация за тези, които искат да избягат от снега и студа. Най-благоприятното време за пътуване е от ноември до април. По това време в курортния район температурата на въздуха пада до +25-30 ºC, падат минимални валежи, а водата става като прясно мляко – +22-24 ºC. От юни до септември сезонът на дъждовете идва в Мексико, а тропическите тайфуни също удрят бреговете на Юкатан. Цените на полетите са значително по-ниски по това време, но помислете дали сте подготвени за такава екстремна влажност.

Мексико сити

Мексико Сити е столицата на страната, една от най-големите метрополии в Северна Америка и в същото време най-гъсто населеният регион. Основан е от ацтеките през 14 век и днес се е разраснал до град с 20 милиона души, така че наемете хотел или апартамент в центъра и прекарайте поне 5 дни в разглеждане на столицата. Препоръчваме да слушате мариачи на Пиаца Гарибалди; разходете се с лодка по каналите Xochimilco и по пътя погледнете страховития Остров на куклите; вижте пирамидите на ацтеките в Теотиуакан; да се полюбувате на стенописите на Диего Ривера в Palacio Nacional и на сводовете на Catedral Metropolitana; посетете къщата на Фрида Кало, художничка и известна феминистка, и се полюбувайте на гледките към града от двореца Чапултепек.

Гуадалахара

Гуадалахара е родното място на всичко мексиканско. Разходката през Стария център, покрай шикозните барокови сгради от колониалната епоха, вплита в съзнанието образи от времената на конкистадорите. По тези улици преди векове народните мелодии на испанска Андалусия и песните на американските индианци са се слели в мариачи – мексиканската национална музика. Тук животът не тече толкова бързо, колкото в останалата част на Мексико, но се диша по-лесно благодарение на изобилието от паркове и градини. Някога занаятчиите от Гуадалахара са изобретили сомбреро и текила, а днес градът се нарича не по-малко от „мексиканската Силиконова долина“. Тук почитат традициите и вървят в крак с прогресивния свят. Гуадалахара е готова да ви изненада и зарадва, така че не се колебайте да добавите града към списъка си за задължително посещение.

Канкун

Канкун е най-популярният мексикански курорт. Целият град е 22 километра снежнобели плажове, искрящо Карибско море и модерни хотели. Обикновено богатите хора избират Канкун за мързеливи слънчеви бани, гмуркане, пиене на няколко коктейла, игра на голф и т.н. Но ако този тип ваканция не е за вас и квартирата ви в Канкун вече е резервирана, не се притеснявайте. От тук можете да отидете на еднодневни екскурзии до едно от седемте нови чудеса на света – пирамидите на Кукулкан, в древния град Чичен Ица; посещение на руините на град Тулум и селището Ел Рей; Полюбувайте се на природните забележителности на националния парк Shel Ha и биосферния резерват Sian Ka’an, известен със своя грандиозен бариерен риф, буйни тропически гори и мангрови гори.

Мерида

Мерида е красив „бял ​​град“, който стана първият на полуостров Юкатан, където испанските завоеватели стъпиха. Той няма директен достъп до морето, така че единственото забавление, достъпно за туристите, са многобройни музеи, гастрономически вечери, магазини за книги втора употреба и просто фантастичен брой архитектурни забележителности. Неокласическата къща на сеньор Молина, плантациите на хасиендата Сотута де Пеон, катедралата от колониалната епоха, църквата Iglesia El Jesus, театърът Мерида, залите на Casa Nahualli de los Artistas и десетки други жълти, сини, розови и снежнобели елегантни фасади – разходката по улиците на града доставя невероятно естетическо удоволствие.

Оахака

Древната култура на маите е съсредоточена в Оахака. Като част от еднодневно посещение, не забравяйте да отидете да видите величествената църква на Санто Доминго, където „благородниците“ се женят, посетете един от местните културни музеи, слушайте концерт на площад Сокало, опитайте мекал и изпийте пълнеж от горещ шоколад, който се произвежда тук.

Акапулко

Акапулко – през 50-те години, курорт с мелодично име, беше особено популярен сред американския филмов елит. Днес Акапулко е отворен за всички, които искат да се отпуснат на брега на Тихия океан. Луксозни и по-прости хотели, широки пясъчни плажове, скъпи ресторанти и достъпни кафенета, уютни живописни заливи и шеметен нощен живот – всеки гост тук ще намери вариант за почивка по джоба си. Ако лежерната плажна почивка ви омръзне, посетете Параклиса на мира, Националния парк Папагайо, крепостта Сан Диего от 17-ти век, скалите Ла Кебрада и остров Аругула, край бреговете на които природата е създала фантастични условия за гмуркане.

  • Преди да пътувате до Мексико е препоръчително да си направите профилактика срещу малария и ваксинация срещу хепатит А и В. Тук лекарствата са скъпи, така че за всеки случай си направете здравна застраховка. 
  • Мексико е близо до екватора, така че слънцето тук е много ядосано. Нанесете крем с висок SPF върху всички открити части на тялото си и не забравяйте да носите шапка.
  • По отношение на престъпността Мексико е несигурна страна. Затова се откажете от идеята да носите скъпи бижута, екипировка и големи суми пари, стойте далеч от тъмните улички и не общувайте със съмнителни личности. Вземете такси само на официални спирки на сайтове, в противен случай има голяма вероятност да станете жертва на грабеж. Ако е възможно, пътувайте из страната с водач или останете в курорта – там има туристическа полиция, към която можете да се свържете в случай на проблеми.
  • Пийте само бутилирана вода; когато поръчвате коктейл в ресторант или кафене, помолете да не добавяте лед, тъй като може да бъде замръзнал от течаща вода и това не е безопасно за здравето.
  • Измийте ръцете си преди хранене. Подобно примитивно правило може да спаси най-малко ваканция и максимум живот, защото най-често причината за чревните инфекции не е храната, а мръсните ръце. 
  • Ще бъдете глобен със 140 долара за пиене на алкохолни напитки на улицата. 
  • Електрическата мрежа в Мексико работи на 110 V, така че не забравяйте да опаковате необходимите адаптери в куфара си. 
  • Бъдете особено внимателни, когато пресичате пътя, дори и на пешеходна пътека. Факт е, че повечето шофьори са получили книжка, но не са имали време да научат правилата за движение. 
  • Строго е забранено да се изнасят от страната археологически ценности, антики, редки животни и птици, както и национална валута на стойност над 10 000 долара.
loader-image
Mexico, PH
09:27, 16/04/2024
temperature icon 31°C
ясно небе
Humidity Humidity: 46 %
Pressure Pressure: 1013 mb
Wind Wind: 4 mph
Wind Gust Wind Gust: 6 mph
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:42
Sunset Sunset: 18:11