fbpx
Куба

Куба е привлекателен остров в Карибско море, който често се нарича перлата на този регион. Кубинската история е пълна с тъмни страници. За щастие през последните години ситуацията започна постепенно да се подобрява, а потокът от чуждестранни туристи нараства. Кой знае, може би след няколко десетилетия този прекрасен остров ще се измъкне от бедността и накрая ще заеме полагащото му се място на световната сцена?

1. Куба е най-големият остров в Карибите.
Може би си мислите, че Куба е малък остров, но всъщност Куба е най-големият остров в Карибите. Островът се простира на 42 803 квадратни мили (110 860 квадратни километра), което го прави приблизително със същия размер като Тенеси. Дълъг е 1280 километра, а в най-широката си точка е широк 191 километра. Куба е 17-ият по големина остров в света по суша.

2. Куба е историческа капсула на времето за американските класически автомобили. Автомобилите са внасяни в Куба от САЩ от началото на 1900-те до 50-те години. След това вносът от САЩ спира поради кубинската революция. След революцията е създаден акт за ембарго на САЩ. Фидел Кастро, министър-председател по онова време, забранява всякакъв внос на автомобили от САЩ като отмъщение за американското ембарго. Това означава, че не могат да се внасят нови части, така че всеки трябва да се справи с това, което е в наличност. През 60-те години Куба започва да внася автомобили и части от Русия, така че е доста често да се срещат стари американски автомобили в Куба, с резервни части от руски автомобили.

3. Кубинските пури са направени световноизвестни от испанците.
Когато си мислят за пури, повечето хора ги свързват с Куба, но те са произвеждани в продължение на много години и от други цивилизации. Въпреки че испанците вече внасят тютюн от Америка в Европа, те се влюбват в кубинската пура заради начина на нейното производство.
Има 100 стъпки за направата на кубинска пура и тази прецизност ги направи най-добрите в света и в резултат кубинската пура се превърна в мода в стария свят.

4. Куба има втория по големина риф в Карибите.
Крайбрежието на Куба е дом на около 3020 квадратни километра естествен риф, което го прави вторият по големина в Карибите, след Бахамите. Куба има някои уникални диви животни в своите рифове, които са местни в тази част на света, като кубинския риф. 

5. Името Куба означава плодородна земя.
Името „Куба“ е дадено на земята, когато испанците я колонизират през 15 век. Въпреки че не е известно какво точно означава думата Куба на испански, се смята, че произлиза от две думи.
Първата дума, с която е свързана, е „cubao“, което в превод означава „плодородна земя“ на английски.
Втората дума, с която се свързва, е „Коабана“, което означава „чудесно място“.

6. Куба е дом на най-малката птица в света.
Пчелното колибри е най-малката птица в света и може да се намери само в Куба. Средно то може да нарасне до около 57 милиметра, а женските са по-големи от мъжките. Тежи едва 1,6 грама, което го прави най-малкото топлокръвно животно на планетата.

7. Националният девиз на Куба е „Отечество или смърт“.

8. Кубинските аборигени са напълно унищожени от испанските конкистадори.

9. В кубинската столица Хавана има държавен рок клуб Maxim Rock, който е домакин на групи, получили одобрение от националната рок агенция. Част от приходите от концерти се прехвърлят на музикантите, останалата част от приходите се отпускат в държавния бюджет.

10. Кандидатите, постъпващи във всеки кубински университет, трябва да положат 3 изпита: за да докажат знанията си по история на Куба, испанския език и математика. На острова няма платени университети или частни училища – цялото образование е безплатно.

Куба

11. В Куба жителите все още се снабдяват с основни храни с купони, което позволява дори на семейства с оскъден доход да не страдат от глад.

12. Прозорците в почти всички кубински домове, с изключение на няколко сгради в столицата, нямат стъкла – те са заменени от метални или дървени капаци.

13. В Куба няма централизирано водоснабдяване.

14. Доскоро е било забранено за кубинците да имат тостери, грилове и електрически кани за да се пести електроенергия.

15. Всеки кубински жител има право да има само една SIM карта за мобилен телефон. До 2008 г. мобилните телефони са били забранени.

16. Кубинците толкова не харесват дъжда, че в дъждовно време децата често не ходят на училище, а възрастните не ходят на работа.

17. Куба е дом на уникален бозайник, който доскоро се смяташе за изчезнал – кубинският крекер, който се храни с насекоми.

18. Централните кубински телевизионни канали не излъчват реклами.

19. На жителите на Куба е забранено да колят кравите и биковете си за месо; труповете на мъртви животни се вземат от специална държавна служба. Нарушителите са изправени пред дълги затворнически присъди.

20. Кубинците трябва да получат специално разрешително за свързване с интернет. Наказанието за неразрешено свързване към мрежата е 5 години затвор.

Куба

21. Куба има един от най-ниските нива на раждаемост в Западното полукълбо. В същото време броят на абортите достига рекордно високи стойности.

22. Кока-кола не се продава в Куба. Втората държава в света, където тази напитка не се търгува, е КНДР.

23. САЩ наемат военноморската база Гуантанамо от Куба за 4085 долара годишно. Кубинското правителство по принцип не взема тези пари от американска страна.

24. Когато бъдещият революционер и кубински лидер Фидел Кастро е още дете, написва писмо до американския президент Франклин Рузвелт. В него си момчето иска да му изпрати банкнота от 10 долара, тъй като никога преди не е виждал такива пари.

25. Друг американски президент, Джон Кенеди, купува 1200 кубински пури за себе си няколко часа преди да подпише ембаргото на Острова на свободата.

26. Държавният департамент на САЩ е похарчил 630 хиляди долара за популяризиране на проамерикански кубински страници във Facebook.

27. Правителствените коли в Куба са длъжни да извеждат избирателите по пътя.

28. ЦРУ имали намерение да инжектират на Фидел Кастро химикал, който да накара космите по брадата да му да опадат.

29. След като Фидел Кастро идва на власт в Куба, всички копия на настолната игра „Монополи“ саунищожени.

30. До 1997 г., когато папа Йоан Павел II посещава Куба, Коледа не се празнува официално на острова.

Куба

Повече за Куба

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.