fbpx
Канада

1 BGN = 0.75 CAD

Столица – Отава

Валута – Канадски долар CAD

От началото на месец октомври 2022 г. се премахват всички изисквания, свързани с ковид-19.

От 1 декември 2017 г. отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване.
Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.
Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече.
Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.
Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.
Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада – Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес.
В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Работа в Канада:
Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.
Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи на адрес: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/work_temp_travailler.aspx?lang=eng
Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.
На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

Посолство на Република България в Отава
Адрес: 325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, Canada
Телефон: +1 613 789 3215
Факс: +1 613 789 35 24
Дежурен телефон в извънработно време: +1 613 316 1998

Работно време (консулски отдел): 09.30 – 12.30 ч.

E-mail: Embassy.Ottawa@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/canada

Генерално консулство на Република България в Торонто
Адрес: 65, Overlea blv. Suite 230, Ontario М4Н 1Р1, Toronto

Работно време: 09:30 – 12:30
Телефон: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78
Факс: +1 416 696 80 19
Дежурен телефон в извънработно време: +1 416 892 1738
E-mail: Consulate.Toronto@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/canadagc

Канада е една от най-големите държави в света, така че от север на юг, от запад на изток времето е коренно различно. Провинциите Онтарио и Квебек имат подчертано континентален климат; през зимата температурата пада до -30 °C, през лятото в метрополните райони температурата е +40 °C. Западна Канада е по-разнообразна по отношение на климатичните условия. В крайбрежния регион на Британска Колумбия летните температури варират от +23 °C до +28 °C, като зимите рядко са под нулата, докато в Алберта зимите са много студени и ветровити. В северната провинция Ню Брунсуик и остров Принц Едуард лятото е меко, а през зимата силните снежни бури и уверената температура от -35 ° C на термометъра не ви позволяват да подадете носа си извън хотела.

Отава
Отава е неочаквано скромна столица на толкова голяма страна. Най-интересен от гледна точка на атракциите ще бъде правителственият квартал. Тук се намира най-важната сграда на Канада – Парламентът. Всяка година повече от 3 милиона туристи идват да гледат смяната на караула на Парламентския хълм. Заслужава си да разгледате и Националната галерия с богатата си колекция от изобразително изкуство и величествения Fairmont Chateau Laurier. Отава няма да позволи на семействата с деца да скучаят: Канадският детски музей и фермата на територията на Канадския музей на земеделието и храните са отворени за малки туристи. А централният канал Rideau е избран от романтиците: през лятото влюбените се возят на лодки, а през зимата се пързалят по замръзналия канал, държейки се за ръце.

Торонто

Прогресивният Торонто е нещо като канадски Ню Йорк, метрополията се стреми да надмине американския си опонент. И си струва да се каже, че той го прави много добре. Стъкленият бизнес район с черните кули на Toronto-Dominion Center, ярките рекламни банери на Young Street, футуристичните форми на телевизионната кула CN Tower, от която се открива фантастична гледка към града, студените сенки на дърветата в High Park , художествени изложби в Harbourfront Center – така е. Ню Йорк в миниатюра. Но има и свои собствени акценти под формата на бастионите на Форт Йорк, колоритния замък на първите европейски заселници, Каса Лома, и Музея на хокея. Но Ниагарският водопад е разделен на два мегаполиса и най-добрите гледки към най-мощния водопад в Северна Америка се отварят от канадската страна.

Ванкувър

Ванкувър живее на брега на Тихия океан, в живописния залив Бърард. Обмислен до най-малкия детайл, по отношение на инфраструктурата, чист и безопасен, той с право се счита за един от най-добрите градове за живеене. Това е млад град и тук няма да намерите древни исторически паметници. От всичките си атракции Стенли Парк заслужава специално внимание. Той е толкова интересен, необятен и разнообразен, че си струва да му посветите цял ден. Освен това отделете време да посетите историческия център на Гастаун и Чайнатаун, парка на кралица Елизабет и ботаническата градина Van Dusen с нейните причудливи зелени лабиринти и, разбира се, релаксирайте на плажовете на града. Толерантен и екологичен, Ванкувър е идеалната база за изследване на Британска Колумбия. Оттук можете да се разходите до реликтните гори на Националния парк Pacific Rim и Great Bear Forest, да отидете на плажа за сърф, да отидете до Whistler за ски курорт, да пиете отлично вино в долината Okanagan или да отидете на сафари до Архипелаг Хайда-Гуам.

Монреал

Ако, докато пътувате в Канада, изпитвате остра носталгия по Европа, отидете в Монреал. Калдъръмените улици на Стария Монреал ще ви върнат във френските колониални времена. Богатата украса на залите на базиликата Нотр Дам дьо Монреал, острите кули на църквата Нотр Дам дьо Бон Секур, старинни имения и престижни университети, каменните сводове на гара Уиндзор, която буквално преди сто години получи мигранти от целия континент на неговите платформи – всичко това добавя комфорт и благородство към типичните модерни градски пейзажи.

Квебек

Най-френският град в Канада е Квебек, столицата на едноименната провинция. Израснал на брега на река Свети Лорънс, той е запазил уникалната атмосфера на пристанищните градове на Стария свят. Туристите го обичат заради разходките по калдъръмените улици, заради кулите на замъка Фронтенак, който сякаш е излязъл от филма „The Grand Budapest Hotel“, заради строгите арки на католическата катедрала „Нотр Дам де Квебек“, за успешната симбиоза на модерните технологии и парижкия чар. Без преувеличение Квебек може да се нарече най-музикалният град в Канада. Веднага щом приключи един фестивал, започва подготовката за следващата музикална феерия: зимният карнавал в ледения замък на площад Jacques-Cartier отстъпва място на музикалния фестивал Festival d’été, който гърми из Стария град в продължение на 11 дни; Прочувственият джаз и блус фестивал Edwin-Bélanger Bandstand отстъпва място на традиционния фестивал New France.

Алберта

Само Алберта може да надмине провинция Квебек по красота на пейзажа. Всяко лято, когато снегът започне да се топи, водата на езерото Пейто в националния парк Банф става истинско синя. Бизоните бродят сред гъстите гори на националния парк Wood Buffalo, бобрите строят язовири на реките, а бизоните се спускат до езерото Атабаска, за да пият. Скалистите планини на националния парк Джаспър са толкова живописни и уникални, че са защитени от ЮНЕСКО.

Едмънтън

Столицата на Алберта е Едмънтън. След пътуване из провинцията, градът може да изглежда малко обикновен, но не го подценявайте. Изложбите на Музея на живата история, Кралския музей и Музея на света на науката впечатляват разглезените туристи. И с повече от 40 фестивала, които се провеждат в града през цялата година, няма шанс да скучаете. Екстравагантен театрален фестивал Fringe, автентична народна музика от Едмънтън или прочувствена Symphony Under the Sky – изберете събитие по ваш вкус и елате да го посетите.

  • Канадският манталитет се основава на идеята за равенство. И това изобщо не е изненадващо: страната се е формирала в продължение на векове от националните характеристики на мигранти и представители на коренното население. Уважението към културните особености и добротата се насърчават активно в медиите, а идеите за равенство са записани в подкорието на канадците. 
  • Многонационалността на страната донесе огромен брой празници в ежедневието на канадците, които те обичат да празнуват. Китайска Нова година, Фестивал на драконовите лодки, Африкански фестивал в Калгари, Фестивал на гръцката храна – има десетки културни събития, посветени на почти всяка националност в света.
  • Конфликтите и сблъсъците на публични или семейни събития са редки. След като чуе разговор с повишен глас, канадец най-вероятно ще се втурне да помогне за разрешаване на различията. 
  • Жителите на Канада са усмихнати и приятелски настроени и се държат скромно. Поздравяват се със здраво ръкостискане, директен поглед и искрена усмивка. В Квебек можете да поздравите приятел с леки целувки по бузата. Учтивостта на канадците няма да ви позволи да отидете на първо име със събеседника си, докато сами не предложите да преминете към неформална комуникация. Те очакват подобен уважителен тон от вас. 
  • Канадците не могат да бъдат наречени пиеща нация; според статистиката 75% от възрастните пият не повече от веднъж седмично, предимно бира или бира. Да срещнеш пиян тук е много по-трудно, отколкото да срещнеш дядо по време на джогинг, защото спортът в Канада е национално хоби. Следователно повечето канадци са в отлична физическа форма.
  • Канада е пример за най-високо ниво на толерантност. Тук навсякъде работят доброволчески центрове, организират доброволчески мисии и помагат на нуждаещите се. Националност, пол, раса, сексуална идентичност, физическо или умствено увреждане не могат да бъдат използвани като основа за жестокост или подигравки. 
  • Ако сте поканени на празник, откажете се от идеята да купите букет от лилии – тук това цвете се счита за траурно цвете. Купете висококачествено вино, не подарявайте пари и не се изненадвайте, ако започнат да отварят подаръка пред вас – това е така.
loader-image
Отава, CA
09:39, 15/06/2024
temperature icon 13°C
предимно облачно
Humidity Humidity: 57 %
Pressure Pressure: 1020 mb
Wind Wind: 14 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:13
Sunset Sunset: 20:53