fbpx
Украйна

Човек може дълго да размишлява колко добре или зле се е променила страната през годините на независимостта. Предлагаме да разгледаме Украйна от различен ъгъл. Тя винаги е била страхотна, но не всички нейни постижения са показани в най-добрата си светлина. Предлагаме ви топ списък с факти – известни и не толкова!

1. По-скоро този факт е известен, но аз наистина искам да го спомена. Най-големият самолет в света е произведен в Украйна! Товарният Ан-225 „Мрия“ може да превозва до 200 тона товар, дължината на гиганта – 84 метра, „височина“ – 18,1 метра, размах на крилата – 88,4 метра. Не е изненадващо, че „Мрия“ попадна в Книгата на рекордите на Гинес!

2. Знаете ли колко лаври има по света? Като Киевско-Печорската, например. И какво означава тази гръцка дума? Казваме ви: това е голям, многолюден манастир, привилегировано място. Не всеки манастир може да получи такъв статут. В света само шест манастира имат право да бъдат наричани лавра. Три от тях са украински: Киев-Печерск, Святогорск и Почаев Лаврас.

3. Арсенальная е най-дълбоката метростанция в света. Дълбочината и е 105 метра. Спускането е много дълго и бавно, по два ескалатора. Арсенальная е открита през 1960 година. На второ място е станцията на китайското метро Puhung, която е на пет метра зад украинската. Третата стъпка е направена от Адмиральтейская, метростанция в Санкт Петербург (Русия), която се спуска на 86 метра.

4. Украйна е дала на света най-дългия фолклорен духов музикален инструмент – трембита! Външно това е триметрова тръба. Първо ще трябва да я задържите изправена, за да свирите на нея! Но веднъж трембита да запее, гласът й ще се разнесе на 5-10 км! В Карпатите!

Украйна

5. Символ на Коледа по целия свят е украинската песен „Щедрик“. Музиката е написана от Николай Леонтович. Текстът има няколко издания, последното от 1919г. „Щедрик“ е преведен на английски през 1936 г. под името Carol of the bells.

6. Украйна има своя Сахара! Разбира се, тя отстъпва на африканската Сахара по размер: площта на оригинала е повече от 9 милиона км², а обхватът на украинската е около 2000 км². Пясъчното чудо – Олешковски пясъци – се намира в село Раденск, Херсонска област. Те се появяват сравнително наскоро, през 18-19 век, когато големи стада добитък изтъняват и на места унищожават растителната покривка. Сега това е вторият по големина пясъчен масив в Европа.

7. „Ако във Франция имаше жена като Катерина Билокур, щяхме да накараме целия свят да говори за нея“, каза великият испанец Пабло Пикасо за украинската художничка. Нейните платна с приказни цветя завладяха целия свят! А Пикасо вижда картините на Билокур през 1954 г. на изложба в Париж.

8. Къде има най-много чернозем? В Украйна! Дори няма какво да се съмняваме: от всички световни запаси от плодородни черни почви тук се намира една четвърт. Оттук и добивът, и званието – Житница на Европа… Казват, че по време на Втората световна война германците дори са изнасяли украински чернозем в родината си.

Украйна

9. Световноизвестният украински писател Тарас Шевченко. Сега в света има 1384 негови паметника, 1256 от тях са в Украйна. За сравнение: в света не са издигнати повече от 300 паметника на поета Александър Пушкин.

10. Не е празничен факт: въпреки 25-те години независимост европейците все още свързват Украйна с Русия. Според британската изследователска компания TNS 18% от европейците считат страната за част от Руската федерация, 46% свързват думата „Украйна“ с войната, а 9% – с бедността.

11. Украйна е един от тримата световни лидери в производството на мед. Но сега не става въпрос за това. Още през 1814 г. украинецът Петър Прокопович е изобретил рамковия кошер и всъщност го е направил. И от тогава се започва: удобни къщички за пчели са пуснали корени по цялата планета!

Украйна

Повече за Украйна

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.