fbpx
Швеция

1 BGN = 5.95 SEK

Столица – Стокхолм

Валута – шведска крона SEK

Няма действащи ограничения за влизане в Кралство Швеция на чужди граждани, независимо от техното гражданство. От 1 април 2022 г. отпаданаха и ограниченията за влизане в ЕС през територията на Швеция на пътници от трети страни (държави извън ЕС и Шенген), включително отпада задължителното представяне на негативен COVID-тест или ваксинационен сертификат.

Българските граждани могат да влизат на територията на Кралство Швеция с лична карта, паспорт или с временен паспорт. В сила е безвизов режим за български граждани в Швеция, като пътуванията са с максимално разрешен срок на пребиваване до 90 дни, в рамките на всеки 6 месеца. Съществува задължение за регистрация в Полицията за чужди граждани, след като периодът на пребиваване надхвърли 90 последователни дни. При пътуване личните карти или паспортите се използват до изтичане на срока на тяхната валидност.

От 12 ноември 2015 г. е подновен вътрешния граничен контрол в Швеция, който продължава и към днешна дата. 

Когато дете до 18 год. пътува без родители, а с придружители, които не са законните му настойници или попечители, е необходимо:
• Паспорт на детето и евентуална виза;
• Копия на паспортите на родителите;
• Попълнена декларация, подписана поне от единия от родителите или един от законните настойници или попечители.

Декларацията трябва да съдържа текст, който уточнява, че на детето се позволява да пътува, както и че възрастните, които го придружават, носят пълна отговорност за детето по време на пътуването.  Препоръчително е да се проучат допълнително изискванията на съответната авиокомпания или фирма превозвач, с които ще пътува непълнолетното дете. 

Адрес: Karlavägen 29, 11431 Stockholm, Sverige
Телефон:
+46 8 20 25 27
+46 8 723 09 38
Работно време: 09:00-17:30 ч.
E-mail: Embassy.Stockholm@mfa.bgbg.embassy@telia.com
Website: http://www.mfa.bg/embassies/sweden

Консулска служба:
Приемно време: По-Пт 10:00-12:00 ч.

През летния сезон (юни-септември) приемното време за граждани е с един час по-дълго – от 09:30 ч. до 12:30 ч.
Информация по телефона от 14:00 до 16:00 ч.:
 +46 8 20 67 13
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време:
+46 707 797 155

E-mail: bg.embassy_consular@telia.com

Можете да отидете в Швеция през цялата година. Най-удобното време за пътуване до тази скандинавска страна обаче е пролетта и лятото. Температурата на въздуха е между +10-17°C. През ноември настъпва студено време. Под влияние на атлантическите въздушни маси температурата се задържа около 0 °C, но циклоните от Сибир понижават температурата на термометъра до -20 °C, а понякога и до -40oC.

Стокхолм

Стокхолм е столицата на Швеция и най-големият град на Скандинавския полуостров. Градът е разположен на 14 острова, в каналите между Балтийско море и езерото Меларен. Първото споменаване на града в хрониките датира от 1252 г. Тогава се нарича Stadsholmen, което означава „островен град“. Стокхолм е световен лидер по гъстота на музеи и галерии. Всяка година той привлича вниманието на целия свят с връчването на Нобелови награди. За да видите най-доброто от Стокхолм, трябва да посетите абатството Вадстена (католически манастир от 14-ти век), Стокхолмския градски музей, Кралския дворец, Нобеловия музей, най-голямата художествена галерия в Швеция, Националния музей и Бергийската ботаническа градина.

Гьотеборг

Гьотеборг е вторият по големина град в Швеция и най-големият индустриален център. Името на града буквално се превежда като „готическа крепост“. Датира от началото на 17 век и е построен едновременно като пристанище и отбранителен пост срещу посегателството на датчаните. Гьотеборг е известен като Мека за каране на кану и каяк. Тук се намира най-големият увеселителен парк на Скандинавския полуостров. Много популярни сред гостите на града са круизите по 240-километровия канал, който свързва мрежа от езера със залив и разходки с лодка до крайбрежните острови.

Малмьо

Малмьо е третият по големина град в Швеция, разположен в най-южната част на страната и свързан с Дания чрез моста Йоресунд. До 1658 г. Малмьо принадлежи на Дания. Датският период от неговата история се доказва от замъка Малмьохус. Някога е служил като отбранителна структура и затвор едновременно. Сега в замъка се помещават няколко интересни музея. Малмьо е интересен за туристите с готическата си архитектура, множеството площади, булеварди и паркове. Най-атрактивният от последния може би може да се счита за Кралския парк. Освен това Малмьо е много музикален град. Музикантите тук свирят в обществени градини и на импровизирани места. Художниците също организират свои изложби тук.

Лапландия

Шведската Лапландия заслужава специално внимание от туристите в Швеция. Това е частта от страната, където живеят коренното население на Севера, саамите. Лапландия е земя с непокътната и девствена природа. Тук можете да се любувате на северното сияние и слънцето през нощта. Когато посещавате северната част на Швеция, определено трябва да посетите националния парк Абиско, който ще ви удиви с девствената си северна природа и зашеметяващите арктически пейзажи. Има много водопади и величествени фиорди. Девствената природна среда е дом на лосове, елени, вълци и бели лисици. Паркът предлага кучешки впряг и риболов. Кралската пътека с обща дължина 425 км започва от селището Абиско. Това е най-дългата туристическа пътека в Швеция. Маршрутът привлича скиори, колоездачи и туристи.

Ски инфраструктурата на Швеция включва 113 писти и 84 лифта.

Селен

Най-големият ски регион в Скандинавия е шведският Sälen, който се простира на 30 км и се състои от 4 курорта: Stoten, Hundfjelet-Tandedalen, Kläppen, Lindvalen-Högfjelet. Ски сезонът в Швеция започва в средата на ноември и продължава до края на април, а в курорта Riksgränsen можете да карате ски от февруари до юни.

Готланд

Швеция е заобиколена от голям брой острови – равни и скалисти, населени и необитаеми. Най-големият от тях е остров Готланд. Лидер по брой на жителите е остров Хисинген, където живеят над 147 хиляди жители.

Сканден

Много острови се използват като „ваканционни селища“ и шведите ги обикалят с лодки през уикендите. Има и популярни курорти на островите на Швеция. Например, остров Сканден е подходящ за семейства с деца: има красиви безветрени плажове с чисти пясъчни брегове. Можете да карате сърф до насита по ветровитите брегове на Skåne, Tylesand или Halland.

  • Ако се вгледате по-отблизо в местните жители, лесно ще забележите, че „потомците на викингите“ са усмихнати и весели хора.
  • Отношението към децата в Швеция е много благоговейно и уважително. Каквото и да прави младият швед, никой от възрастните няма да се опита да ограничи „правата и свободите на децата“.
  • Шведите активно се борят за чиста околна среда. 99% от отпадъците в Швеция се рециклират. Почти всички шведски автобуси работят с биогориво или етанол и много шведски семейства преминават към електрически превозни средства.
  • В страната в ежедневието се появи специален термин „лагом“, който обозначава житейската философия за умереност и липса на излишък.
  • Шведите са много внимателни към здравето си: спортуват и правят упражнения.
loader-image
Стокхолм, SE
12:04, 21/07/2024
temperature icon 20°C
разкъсана облачност
Humidity Humidity: 77 %
Pressure Pressure: 1012 mb
Wind Wind: 5 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 40%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:09
Sunset Sunset: 21:38