fbpx
Испания

Слънчева Испания е прекрасна страна, чиито жители според социални проучвания се смятат за истински щастливи. Зад това състояние стои нейното голямо колониално минало – през епохата на великите географски открития испанските мореплаватели изораха всички морета, обогатявайки приказно страната си. Тези времена отдавна са отминали, но Испания, въпреки това, както беше, така и остава изключително интересна и приятна страна.

1. Въпреки факта, че най-посещаваният град в Европа, а и в света като цяло, е Париж, столицата на Франция, Испания остава най-посещаваната страна в Европа.

2. Испания е кралство. Страната се управлява от крал, но само формално.

3. Въпреки факта, че Испания е в Европа, тя е отделена от Африка на разстояние само 9 километра. Освен това няколко отделни територии по северноафриканското крайбрежие все още принадлежат на испанците.

4. Именно в тази страна е изобретена писалката за писане. Това се случва преди около хиляда и петстотин години.

5. Поради голямата разлика в заплатите между Испания и съседна Португалия много португалци живеят и работят в Испания.

6. По време на последната ледникова епоха от цяла Европа само територията на съвременна Испания е избегнала пълното заледяване, следователно именно от тези земи започва повторното заселване на континента, когато ледът се отдръпва.

7. Само три четвърти от испанското население говори испански. Останалите говорят каталонски, галисийски и баски.

Испания

8. Испания е единствената европейска страна, където се срещат маймуни. По-точно макаци.

9. Маврите, впоследствие прогонени от тези земи, управляват Испания около осем века.

10. Испания започва да губи господството си в откритите морски пространства, след като през 1588 г. известната „Непобедима армада“ е пометена от чудовищна буря. В този дъждовен ден 133 испански кораба потъват на дъното.

11. Почти половината от целия зехтин в света се произвежда в Испания. Вярно е, че повечето от суровините, тоест самите маслини, се внасят от други страни.

12. Всяка година в Испания има около 280 слънчеви дни. Тази страна се смята за слънчева.

13. Сред всички европейски страни Испания е на първо място по брой барове, клубове, ресторанти и други развлекателни и питейни заведения.

14. Единственият денонощен супермаркет в цялата страна беше открит на брега, гъмжащ от руски туристи.

15. В Испания официално е разрешено да се правят слънчеви бани голи на всеки плаж, така че тук няма специални плажове за нудисти.

Испания
Испания

Повече за Испания

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.