fbpx
Русия

Водката и мечките по улиците са това, което много хора си представят, когато си помислят за Русия. Но има много по-интересни факти за Русия, които биха могли да оспорят очевидните асоциации. 

Ето 14 факта, които може би не знаете за тази страна:

1. Тетрисът идва от Русия – Въпреки че тази игра придобива световна популярност, първото издание на Tetris е измислено през 1984 г. в СССР от програмиста и учен Алексей Пажитнов.

2. Корените на матрьошката са в Япония – Известната руска дървена кукла, матрьошка, има връзка с Япония. Историята разказва, че руският художник Сергей Малютин, който е работил по дизайн на руска дървена кукла, получава подарък японска кукла дарума, в която са били скрити други кукли. Първата по рода си матрьошка, състояща се от осем кукли, е направена през 1890-те години от майстор на дървени кукли Звездочкин, който използва рисунките на Малютин.

3. Руските котки имат работа … – Ермитажът е национално богатство на Русия, а котките са съкровище на Ермитажа. Тези пазители защитават безценните произведения на изкуството от плъхове и се оценяват от целия персонал. Всяка котка дори има личен паспорт със снимка и получава редовна заплата.

5. Бездомните кучета могат да се движат в метрото – За да оцелеят в суровите зими в града, на кучетата в Москва се е наложило да развият специални умения. Докато изследвате красивата метро система на града, може да забележите някой от нейните умни кучешки обитатели, скачащи и слизащи от влаковете. Те са се научили да идентифицират спирките на метрото по миризмата, докато други са се сприятелили с охранителите. Подобно на котките от Санкт Петербург, те държат популацията на плъховете по-ниска.

 

Русия

5. Русия всъщност е огромна гора – Руската територия е огромна и по -голямата част от нея е Сибир. С други думи, Русия е 60% гора. Още по -интересното е, че половината от тази гора е напълно необитаема от хора.

6. Най -студеният населен град на Земята е в Русия – Град Оймякон, в региона на Якутия, Сибир, се счита за един от най -студените населени градове на Земята. Най-студената температура е регистрирана през 1938 г. -77,8 ° C (-108 ° F). Средната температура през декември и януари не е много по-топла при -50 ° C (-58 ° F).

7. Един руски регион е със субтропично време – Може да е трудно да се повярва, но е истина. Сочи е на същата географска ширина като горещите точки като Кан и Ница. Този град (често наричан „Руската Ривиера“) има палмови дървета, влажно лято и меки зимни температури. Сочи е руската столица на топлите меки нощи.

8. Най -дългата железопътна линия в света е в Русия – Транссибирската железница е най-дългата в света; дължината и е 9 289 километра (5 772 мили) и пресича осем часови зони. За да пропътувате цялата линия, ще трябва да прекарате около седмица във влака.

9. Жерар Депардийо технически живее в Русия – Най -известният жител на Саранск е Жерар Депардийо, който, след като напусна Франция поради новите данъчни закони, получи руско гражданство от самия Владимир Путин през 2013 г. По причини, които така и не разкри, той избра Саранск за домашен адрес. Той получи апартамент там като подарък от руския актьор Николай Бородачов и оттогава обнови киносалона в града и създаде културна фондация, кръстена на него. Докато Депардийо не е известен с това, че се разхожда по улиците на Саранск, можете да отидете да видите филм в обновеното кино.

Русия

10. Русия е имала свои собствени мафиотски войни – Прословутата банда Uralmash е основана от местни мафиози в търсене на финансова печалба. Първоначално те започват да контролират малкия бизнес в Екатеринбург, но бързо идват на власт, тъй като разпадането на СССР доведе до широко разпространена нестабилност. Скоро градът е обхванат от насилствени войни за трева. Основните врагове на бандата Уралмаш бяха Централната банда. Всяка банда погребва своите починали на отделни гробища в различни краища на града. Вече може да посетите местата за почивка на някога скандални членове на мафията, чиито надгробни паметници са гравирани с хиперреалистични изображения и украсени с техните определящи качества. Един е „експерт в хвърлянето на ножове“, а друг „притежаваше смъртоносни умения за борба с юмруци.“ Днес някои търговски центрове, хотели и барове все още са собственост на бивши членове на бандата.

11. Най -кървавата обсада в историята се води в Русия – По време на Втората световна война, докато Санкт Петербург все още е известен като Ленинград, германските сили обграждат града, отрязвайки входните и изходните точки. Хитлер планира да организира празничен банкет в хотел „Астория“, след като завладее града. Въпреки шансовете, той така и не успява. Хората гладуват и оцеляват при ниски температури без достъп до вода или електричество в продължение на почти 900 дни. Милиони цивилни загиват, но те остават решени да защитават града си до края. Местните радиостанции пускали звука на тиктакащ метроном, така че местните да знаят, че сърцето на града им все още бие. Под паметника на героичните защитници на Ленинград все още можете да чуете биещото сърце на града.

12. Най -голямата крепост в света е в Русия – Московският Кремъл е най -голямата действаща средновековна крепост в света. Територията му обхваща повече от 27 хектара (67 декара). Стените са с дължина над 2,5 километра. Двадесет кули са разпръснати на територията, всяка със свое лично име (освен две анонимни кули).

13. В Русия има град, който е дори по -луксозен от Версай – Петергоф е създаден през първата половина на осемнадесети век по заповед на Петър Велики и е трябвало да съперничи на известния Версай по разкош. Четири гигантски каскади са построени на място с над 150 фонтана. Най -забележителната от тях е Большая каскада, която се състои от 64 фонтана и 225 бронзови скулптури.

14. Някои руснаци играят голф с хеликоптери – В предградията на Москва можете да участвате в любопитен и уникален спорт: голф с хеликоптер. Идеята на играта е близка до традиционния голф, въпреки че мащабът е много по-голям. Играчите водят топката с диаметър един метър през снежния маршрут, като използват 10 килограмов стик. През цялото време играчите управляват хеликоптер, разбира се.

Русия

Повече за Русия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.