fbpx
Русия
1 BGN = 49.03 RUB

Столица – Москва

Валута – Руска рубла RUB

В съответствие с публикувана на сайта на руския регулатор «Роспотребнадзор» информация, всички противоепидемични мерки, наложени на територията на Руската федерация във връзка с пандемията от Covid-19, се отменят, считано от 01.07.2022 г.

Необходимо е да притежавате валиден задграничен паспорт и виза за Руската федерация. Минималната препоръчителна валидност на паспорта е 6 месеца, считано от датата на изтичане на срока на действие на визата. На територията на РФ не се допуска влизане с валиден паспорт и виза, поставена в невалиден паспорт.

Задължително изискване е визата да бъде поставена на валидния документ за пътуване. В случай на издаване на нов паспорт, лицата, които притежават валидни визи в стария си паспорт следва да се обърнат към дипломатическо или консулско представителство на Руската федерация в Република България, където на основание притежаваната валидна виза безплатно се полага нов визов стикер във валидния документ за пътуване.

Заявление за руска виза може да се подаде във всяко дипломатическо или консулско представителство на Руската федерация в Република България.

В съответствие с параграф 5 от Постановлението на правителството на Руската федерация от 16 март 2020 г. № 635-r, регистрацията и издаването на електронни визи на чуждестранни граждани е временно спряно.
За по-подробна информация на адрес: https://evisa.kdmid.ru/

Дипломатически представителства на Република България в Руската Федерация

Посолство на Република България в Москва, Руска Федерация
Адрес: Москва 115127, Мосфильмовская ул., 66
Тел. в работно и извънработно време: + 7 495 234 02 26
Факс: +7 495 232 33 02

Работно време на посолството: от 09:00-13:00 и 14:00-17:30

Е-mail: Embassy.Moscow@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/russia

Консулска служба
Приемно време – 09:00 – 12:00
Информация и консултации: 15:00 – 17:00 на тел.:
+7 499 143 62 30 ; факс: +7 499 143 62 13

Български културен институт в Москва
https://bci-russia.ru/ 

Генерално консулство на Република България в Санкт Петербург

Санкт Петербург 191014, „Саперный переулок” дом 11;

Тел.: +7 812 401 01 52
Факс: +7 812 272 57 18
Дежурен телефон в извънработно време:+7-921-633-6116
Приемно време на консулската служба: По – Пт, 09.30 – 12.00 ч.
Всеки петък – приемен ден на консула за консултации, молби, жалби и сигнали.
Е-mail: Consulate.Petersburg@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/russiagc3

Koнсулството на Република България в Екатеринбург

Адрес: гр. Екатеринбург 620075, Руска Федерация
ул. Карла Либкнехта 22, ет.4 офис 403
Тел.: +73432726906
Факс: +73432726907
Дежурен телефон в извънработно време: +79826326442
Работно време: 09.30 – 17.30 ч.
Приемно време: 09:30 – 12:30
E-mail: Ekaterinburg@mfa.bg
Website: http://www.mfa.bg/embassies/russiacon1

Консулска служба:
Телефон: +7(343)2726908; +7(343)2726906
Гласова информация по консулски въпроси: +73432726908
Факс:+7(343)2726907
Работно време с граждани: 09.30 – 12.30 ч.
E-mail: bulconsul.ekt@gmail.com

Изборът на време за пътуване в Русия ще зависи пряко от региона. Например в Централна Русия климатът е доста удобен по всяко време на годината. Най-доброто време за разглеждане на забележителности тук е краят на пролетта и началото на лятото, когато вече е топло, но не горещо. „Златна есен“ – септември и октомври ще ви дадат прекрасни снимки, а януари ще ви запознае с истинската руска зима. Урал и Сибир могат да ви изненадат със студове до -30 ° C през зимата, но през лятото тук са доста удобни. Август е най-доброто време за пътуване до Камчатка. Ще бъде доста удобно през август в Карелия, както и в Соловки. А най-доброто време за посещение в Санкт Петербург е през юни, това е времето на известните бели нощи.

Москва

Москва е столицата на Русия, носеща името си от река Москва, на брега на която е основан градът. Първото споменаване в хрониките на сегашната метрополия датира от 1147 г. Именно тази дата стана официалният рожден ден на руската столица. Градът, който никога не спи, така често се характеризира Москва днес. Наистина не всеки може да издържи на ритъма на нейния живот. Но тук ще бъде особено трудно за туристите – можете просто да се объркате от броя на неговите атракции. Ще отнеме поне седмица, за да разгледаме само най-известните, „маркови“ московски „визитни картички“. Кремъл, Храмът Василий Блажени, Червения площад, Болшой театър – самото сърце на Москва. Район Тверской, с едноименната улица, е мястото, където са концентрирани луксозни магазини, ресторанти и места за забавление. За всичко останало ще трябва да отидете малко по-далеч, в други области. А тук има 125 от тях! Има специална атмосфера в близост до Стария Арбат, пешеходна улица, където можете да си купите най-много руски сувенири – акордеони, кукли, самовари и рисувани чинии. Определено трябва да намерите време да посетите Новодевическия манастир и катедралата на Христос Спасителя, да се полюбувате на Москва от наблюдателната площадка на Воробьови гори, да посетите Болшой театър и Третяковската галерия. Модерното лице на столицата е представено от бизнес центъра Москва Сити, където високите сгради подпират небето, а броят на бизнес транзакциите е просто извън класациите.

Санкт Петербург

Санкт Петербург, Санкт Петербург, Северна Палмира, Северна Венеция, културна столица, град на Нева – както наричат ​​този най-красив град на Русия. Изглежда, че туристът изобщо няма избор къде да отиде в Санкт Петербург. Тук, където и да отидете, виждате навсякъде красиви къщи, дворци и паметници. Целият център на града е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Санкт Петербург е Зимният дворец, Ермитажът, Исакиевската и Казанската катедрали, Петропавловската крепост и подвижните мостове над Нева. И също така – безброй паметници, включително много необичайни, например паметник на портиер, фенерджия, полицай, птица, хипопотам или котка. Балконите, ротондите и портиците на сградите могат да се разглеждат безкрайно, включително през нощта, защото в Санкт Петербург от средата на май до началото на юли те са бели.

Казан

Казан е град, който неслучайно се нарича третата столица на Русия. Той има свой собствен Кремъл и свой собствен Ермитаж, възрастта на града е надхвърлила хиляда години, а историята му трудно може да се побере в цяла колекция от произведения. Днес Казан е столица на Република Татарстан и един от най-многонационалните градове в страната. Служи се в десетки джамии и православни църкви, има синагоги и католическа църква, ислямски университет и духовна семинария. Тук се намира и най-необичайният храм, който предизвиква постоянен интерес сред туристите – храм на всички религии. В Казан определено трябва да видите наклонената кула Сююмбике, да се разходите по Казанския Арбат, улица Бауман и да отидете до Музея на чая.

Ярославъл

Ярославъл, според легендата, е основан от княз Ярослав Мъдри, който дори трябваше да победи мечка, за да завладее тази земя от езичниците. Оттогава мечката се превърна в символ на града. Бившият център на руските търговци, съвременен Ярославъл, е и основният претендент за титлата столица на Златния пръстен на Русия. Тук всяка къща е паметник на древната руска архитектура, всяка църква е архитектурен шедьовър. А от Ярославъл определено трябва да вземете най-руския от всички сувенири – филцови ботуши.

Воронеж

Воронеж на пръв поглед изглежда като незабележим метрополис в руския хинтерланд. Но това е, ако не знаете, че точно този град, разположен на брега на огромния Воронежски резервоар и река Воронеж, е люлката на руския флот. Именно в местните корабостроителници са построени първите кораби и галери под ръководството на самия Петър I. Споменът за тези времена все още е внимателно запазен тук – на Адмиралтейския площад има точно копие на галерата „Божественото провидение“. Туристите дори могат да се качат на този кораб, тъй като сега той е своеобразен музей. А в средата на Воронежския резервоар, на пиедестал, има паметник на фрегатата „Меркурий“, на която Петър отиде на походи. Между другото, във Воронеж има и паметник на самия Петър I. Освен това в града има много старинни църкви, интересни със своята архитектура.

Екатеринбург

Екатеринбург е град, наричан столица на Урал. Днес това е най-големият индустриален център. Но туристите са обичани и добре дошли тук. За тези, които имат много малко време за разглеждане на града, дори е разработен специален маршрут на „червената линия“. Той наистина е маркиран с пунктирана линия, точно върху паветата, покрай най-интересните сгради и постройки. Древни имения и търговски имения, които са успели да оцелеят векове, днес радват окото с архитектурни изкушения, а куполите на величествени храмове се губят в облаците. Струва си да се разходите и в Историческия парк, построен на мястото на железарския завод, благодарение на който се появи Екатеринбург, със своята алпинеума и интересни изложби. И отидете до известния язовир Плотинка, който някога е бил построен за нуждите на завода, а днес се е превърнал в място за срещи на влюбени. Екатеринбург е чудесно място за пазаруване. По отношение на броя на търговските центрове, столицата на Урал не е по-ниска от главната столица, а също така надминава всички други метрополии на страната.

Новосибирск

Новосибирск е голям мегаполис, който е център на федералния окръг Сибир, разположен в долината на река Об. Това е истински многонационален град, в който живеят представители на повече от осем дузини нации и националности. Новосибирск е и най-големият научен център. На територията на местния Академичен град е напълно възможно да се изгубите. В Новосибирск има много интересни музеи, например Музеят на слънцето, „Кората на сибирската бреза“ и Железопътният музей. Има и много интересни и дори необичайни паметници, например паметникът на светофара и прилепа. Прекрасната природа придава особен чар на града. Но когато посещавате този град, си струва да си припомните суровия и капризен сибирски климат.

Сочи

Сочи е курортната столица на Русия. Субтропичен климат, нежни плажове, топли вълни на Черно море, водни паркове, океанариуми, делфинариуми и развлекателни центрове – всичко това е съсредоточено в Сочи и околностите му. Олимпийският парк и футуристичният стадион „Фишт“, построени за Зимните олимпийски игри през 2014 г., сега са домакини на международни състезания и мачове. Туристите, които са уморени от суматохата и тълпите, могат да изберат малки курортни селища близо до Сочи, например Волконка или Каткова Щел, за спокойна почивка. Между другото, не напразно градът стана център на Зимните олимпийски игри, тук има великолепни ски курорти. Най-известните от тях са „Горки город“, „Газпром“ и „Роза Хутор“ – има 120 пътеки с обща дължина 150 километра и 60 кабинкови лифта.

Ростов на Дон

Ростов на Дон е град, наричан „портата на Кавказ“ и южната столица на Русия. А също – столицата на Дон или нежно „Ростов-папа“. Разпростиращ се на брега на река Дон, градът и до днес е запазил свободния дух на донските казаци. Съвременният Ростов е голям индустриален и научен център. Като се има предвид факта, че се намира на двата бряга на Дон, неговата уникална визитна картичка са неговите мостове. Те заслужават вниманието на гостите на града. Освен това най-популярното място за почивка на ростовчани е Левбердон (левия бряг на Дон) със своите плажове, уютни кафенета и ресторанти. На територията на града са добре запазени и останките от крепостта Свети Дмитрий Ростовски.

Нижни Новгород

Нижни Новгород се намира при сливането на две най-големи реки – Волга и Об, поради което естествено е центърът на речния круизен туризъм. Основната атракция на града е Нижегородският Кремъл и неговите кули: Коромислова, Ивановская, Борисоглебская и Дмитриевская. Всеки от тях е обрасъл с много легенди, които както водачите, така и местните стари хора ще разкажат на туристите с готовност. Като всеки град с почти хилядолетна история, Нижни Новгород е богат на старинни имения и църкви. Тук има огромен брой музеи, включително Музеят на изкуствата и занаятите. Затова за сувенири си вземете от тук великолепна ръчно изработена дантела, прибори за хранене и приказна украса за елха. А недалеч от Новгород, в малък град, наречен Городец, от 300 години се пекат известните печатни джинджифилови бисквитки, които са се превърнали в местен символ и своеобразна визитна картичка.

Владивосток

Владивосток е голямо пристанище и в същото време крайна спирка на Транссибирската железница. Често е наричан Тихоокеанската врата на Русия. Бизнес и търговският живот тук не стихва нито денем, нито нощем. А Владивосток е най-близкият европейски град, разположен до страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Ето защо по улиците му най-често можете да срещнете туристи от Китай, Япония и Република Корея. Екотуристите също идват тук с желание, защото местната природа, без преувеличение, е невероятна. Но Владивосток е доста способен да изненада с архитектурни чудеса, а центърът на града напълно е запазил историческия ансамбъл от началото на 19-ти и 20-ти век.

  • За разлика от европейците и още повече американците, руснаците не се усмихват без причина по улиците, особено на непознати. Те смятат подобни усмивки за фалшиви и запазват емоциите си за приятели и семейство. Особено сериозни са жителите на мегаполисите. В малките градове са много по-дружелюбни.
  • Хората в Русия обичат празниците. Така например през първата половина на януари бизнес животът тук спира. Първо Нова година, след това Коледа, която православните християни празнуват на 7 януари, а след това и Старата Нова година. Да, да, в Русия има традиция Нова година да се празнува два пъти, според стария и новия календар. Всички тези дни се сливат в истински празничен маратон. Ситуацията се повтаря в началото на май, когато Русия празнува „майските празници“: Деня на солидарността на работниците на 1 май и Ден на победата на 9 май. Те също продължават няколко дни, но това традиционно е време за селски пикници и пътувания. 
  • Руснаците не отиват на гости без подарък. Дори и да са обикновени събирания, всеки определено ще вземе нещо със себе си. Това може да са сладкиши, бутилка алкохол или салати.
  • Гостоприемството е друга отличителна черта на руснаците. Празниците се празнуват тук в голям мащаб, масите обикновено са пълни с огромно количество закуски и алкохол. Домакинята също не позволява на гостите да напуснат къщата с празни ръце, опитвайки се да им дадат нещо за ядене „за из път“.
  • И руснаците също ходят на баня. Това е своеобразен ритуал, на който се приписват лечебни свойства и се казва, че хубавата пара пречиства и тялото, и душата. Между другото, парната баня често се комбинира с приятелски събирания и празници.
loader-image
Москва, RU
20:10, 13/07/2024
temperature icon 27°C
облачно
Humidity Humidity: 70 %
Pressure Pressure: 1012 mb
Wind Wind: 5 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 7 Km/h
Clouds Clouds: 87%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:03
Sunset Sunset: 21:06