fbpx
Португалия
1 BGN = 0.51 EUR

Столица – Лисабон

Валута – Евро

Считано от 01 юли 2022 г., за пристигащите на територията на Португалия отпадна необходимостта да представят доказателство за извършване на тест за скрининг на SARS-CoV-2 с отрицателен резултат или представяне на Европейски цифров сертификат COVID EU, или сертификат за ваксинация или преболедуване, издаден от трети държави, приет или признат в Португалия.

ВАЖНО!!! Считано от 00,00 ч. на 08.01.2023 г., за пристигащите от Китай, португалските власти изискват отрицателен PCR или TRAg тест, извършен до 48 часа преди началото на пътуването.

Българските граждани, в качеството си на граждани на ЕС, могат да влизат на територията на Португалия с валидна лична карта или паспорт, като имат право да пребивават за срок до 90 дни без допълнителни условия. Деца, до 18 години, могат да пътуват при наличие на нотариално заверена декларация за пътуване от родителите.

При пътуване с автомобил, в отсъствие на собственика му, следва да се разполага със заверена декларация-съгласие от собственика на автомобила. 

При пътувания в страната, участъците от платен път се заплащат на гишетата, разположени върху магистралния път в брой или с карта. Гишета, със специални означения, следва да се отбягват. Те са само за абонати, с предварително сключени договори и монтирано електронно отчитащо устройство на предното стъкло на автомобила.


Embaixada da Republica da Bulgaria

Адрес: Rua do Sacramento a Lapa, 31, 1200-792 Lisboa, Portugal
Тел.: +351 213 976 364; +351 213 976 367
Факс: +351 213 979 272
Дежурен телефон в извънработно време: +351 933 611 337
Работно време: 08.30 – 17.30 ч.
Консулска служба
Приемно време: 10.00 – 13.00 ч.
Мобилен тел.: +351 933 611 337 – за спешни случаи, след работно време и в почивни и празнични дни
E-mail: Embassy.Lisbon@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/portugal

Високият сезон в Португалия продължава от май до октомври. По това време е слънчево, практически няма дъжд, температурата на въздуха достига +27-29 ° C. Водата в океана може да изглежда хладна поради силното океанско течение, така че е по-добре да отидете на юг с деца: там морето е с 2-3 °C по-топло. Можете да сърфирате в Португалия през цялата година, всичко зависи от вашите умения: през зимата океанът е доста студен и високите вълни ще бъдат трудни само за смели професионалисти, докато от април до ноември сърф лагерите на брега са пълни с начинаещи . Пътуването до Португалия през зимата може да бъде помрачено от дъжд и силни ветрове, въпреки че като цяло тук е доста топло по това време: средната температура достига +13-16 °C.

Лисабон

Лисабон е столицата на Португалия. Това е град на вдъхновението, топлото слънце, синьо-белите фасади и червените покриви. Няма нужда да се страхувате да се изгубите тук. В която и алея да завиете, ще се озовете на точното място: на терасата на древната пастелария Pastéis de Belém или при Триумфалната арка в Plaza Commerce, под счупените арки на Кармелитския манастир или при белите стени на величествената базилика да Естрела. Така че, изгубете се и не забравяйте, че Лисабон е град на естетичните разходки, където животът е в момента. Ето един побелял португалец, продаващ ръчно изработена керамика в стар магазин недалеч от Фейра да Ладра, където по-нататък като корона, на върха на хълм, се издигат високите тресавища на мавританския замък Сао Хорхе. А вечер каменните улици на Алфама, които доскоро кънтяха от клаксоните на традиционните жълти трамваи, се изпълват с меланхолични мелодии на фадо.

Синтра

Трудно е да се уморите от Лисабон, но за разнообразие препоръчваме да отделите един ден за пътуване до Синтра – любимото място за почивка на португалските крале. Панорамата на този град сякаш е излязла от страниците на приказка за принцеси и дракони. По зелените хълмове, в мъгливите гори, могат да се видят кулите на семейни имоти, стените на крепости и старинни замъци. На самия връх е перлата на Синтра, дворецът Пена. Ярките му фасади са свидетели на падането на монархията преди сто години и днес служат като популярен фон на Instagram. Абсолютно противоположно по настроение, Скрито в гъст парк, абсолютно противоположно по настроение, е мистичната Quinta da Regaleira, известна със своите тайни подземни проходи, обърнати кули и масонски истории. На 20 минути от Синтра има фар, а под него има стела, която заявява: „Вие сте на ръба на Европа.“ Това е Кейп Рок, където вятърът хвърля океански прах в лицето ви, височината на скалите ви завива свят, а безкрайният Атлантик вдъхва надежда за добро бъдеще.

Порто

В северната част на Португалия, в региона, където се роди независимостта на тази слънчева страна, живее Порто. Портретът на този град е опияняващ: древни порутени имения, основани от основателите, рамо до рамо с реставрирани полирани вили, картини на азулежу, разположени по фасадите, изглеждат елегантни на фона на масивни железни мостове и лабиринтът от улици от време на време след това води до магазини за вино, където портвайнът тече през ръба. Имало едно време именно този град вдъхновил Дж. Роулинг да напише Хари Потър. Може би гледката към забуления в мъгла Порто от прозореца на стар дървен трамвай, който бърза към океана, ще ви вдъхнови за магия?

Коимбра

Коимбра е бившата столица на Португалия и сегашен университетски град. Тук един архитектурен паметник стои върху друг, а уличната природа е толкова красива, че неволно започвате да съжалявате, че не знаете как да правите снимки с очите си. Коимбра е люлката на португалския манталитет; тук пеят най-задушевните фадо и знаят всичко за саудада. Такива регалии задължават града да запази лицето си, но само до залез слънце: през нощта градът избухва от студентски партита и фестивали.

Алгарве

За семейна почивка е по-добре да изберете Алгарве, най-южният регион на Португалия. Мирише на свобода, портокали и бадемови плантации. Най-големият град в Алгарве е Фаро. Този курорт може да се похвали с прекрасни пясъчни плажове и лагуни, луксозни хотели и голф игрища, уютни рибни ресторанти и автентична архитектура. Във вашата културна програма не забравяйте да включите двореца Estoi в стил рококо и църквата Carmo – храм, изработен от златни листа, луксозен пример за барок. С деца си струва да посетите водния парк и морската зоологическа градина Zoomarine и е по-добре да отидете до съседната Албуфейра или Портимао за дискотека.

Азорски острови

Португалия има свой собствен сандък със съкровища. Това са Азорските острови, архипелаг от 9 острова в бурните води на Атлантическия океан. Тук практически няма цивилизация и, честно казано, няма да ви трябва тук. В крайна сметка Азорските острови са създадени да дишат дълбоко, да изследват подводния свят с резервоар на гърба си, да се катерят през пещери, в чиито дълбини изригват подземни гейзери, да се скитат по ръба на кратер на вулкан и да се гмуркат с кашалоти и китове в водите на архипелага.

Мадейра

Екотуризъм, сърф, гастротуризъм, гмуркане, културни дейности и мързеливи дни на плажа са кратък списък от това, което Мадейра може да предложи. Буен зелен остров се издига над океана на хиляда километра от бреговете на Европа. Столицата на Мадейра е град Фуншал. Той ще ви плени от първата разходка по древните му улици: фантастичният парк на имението Палейро от колониалния период и градината на орхидеите, крепостта Форталеза-Сантяго и катедралата Се, живописният нос Кабо Гирао и долината на Монахини. Единственият недостатък на курорта е, че тук няма абсолютно никакви оборудвани плажове. За да получите малко слънце, ще трябва да се отправите към съседния остров Порто Санто.

  • Много хора погрешно смятат португалците за мързеливи, но всъщност те просто не бързат да живеят. Местните са щастливи да отделят малко време, за да поговорят с вас за времето, живота и себе си.
  • Вземете със себе си удобни спортни обувки, тъй като улиците на португалските градове са постлани с малки павета – калсада. Много е хлъзгаво, поради което често става причина за падания и наранявания дори сред местните. 
  • Повечето ресторанти и големи супермаркети затварят в 21-22:00, така че не си лягайте гладни.
  • Най-бюджетният вариант за обяд е да поръчате меню от Макдоналдс. 
  • На брега обърнете внимание на знаците, указващи безопасността на плуването: червен флаг – плуването е забранено, жълто – бъдете внимателни, зелено – брегът е безопасен за плуване. 
  • Wi-Fi в Португалия има почти навсякъде, но достъпът обикновено се заплаща – средно 2 евро на половин час. По-изгодно е да закупите местна SIM карта, 5 GB мобилен интернет ще ви струва 16 евро на месец. 
  • На претъпкани площади и кръстовища може да се обърнете към вас с предложение за закупуване на трева. Направете уверена крачка далеч от такива търговци.
  • В много пастеларии, аптеки, месарници и други магазини трябва да вземете сервизен билет. Без него може да не бъдат обслужени, така че за да не се редите напразно, потърсете макарата, когато влизате в ново заведение.
loader-image
Лисабон, PT
17:02, 13/07/2024
temperature icon 25°C
ясно небе
Humidity Humidity: 47 %
Pressure Pressure: 1013 mb
Wind Wind: 19 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:22
Sunset Sunset: 21:01