fbpx
Черна гора

Черна гора, разположена в югоизточната част на Европа, е много популярна туристическа дестинация. Мнозина смятат това най-приятното кътче на планетата и за сво дом, след като са били тук веднъж или два пъти. В това няма нищо изненадващо – няма толкова много места по света, където можете да намерите такова изобилие от природни красоти наведнъж. Планини, морета, гори, езера – Черна гора има всичко!

1. Которският залив е най-южният фиорд в света.

2. Каньонът Тара е най-дълбокият каньон в Европа. Водата на едноименната река е толкова чиста, че може да я пиете спокойно.

3. Манастирът Острог е една от най-големите православни светини в света. Посещава се от представители на всички религии.

4. Най-старото дърво в Европа живее в Бар: това старо маслиново дърво е на повече от 2000 години. Обиколката на стеблото му е около 10 м.

5. Скадарското езеро е най-голямото езеро на Балканите.

6. Черна гора е дом на уникалното растение феникс: деликатната Ramonda Serbica, законно защитено цъфтящо растение, което расте по склоновете на Румия и когато изсъхне, може да се върне към живота с първите дъждове.

7. Единственото местообитание на черния саламандър (Salamandra atra) в Черна гора е на планината Bogićevica (Prokletije), на надморска височина от 1952 m.

Черна гора

8. Черна гора стана първата екологична държава в света с приемането на Декларацията в Жабляк на 20 септември 1991 г.

9. Това е една от най-новите страни в света, но пълна с история

10. Хората в Черна гора са много високи. Средната височина при мъжете е 1,832 м.

11. Световно наследство – за тази сравнително малка територия е трудно да се победи Черна гора. В рамките на своите 13 812 км² има четири обекта на световното наследство.

12. В Черна гора религиозните празници са по-важни от светските и държавните. В зависимост от религията, работодателят е длъжен да даде официален уикенд на служителя.

13. В Черна гора има 117 плажа

14. Първата филмова роля на Брад Пит е заснета в Котор – Тъмната страна на слънцето

15. Основните доходи в страната са от туризъм

Черна гора

16. В Черна гора на таксиметровите шофьори е забранено да возят пияни клиенти на предната седалка на колата.

17. В Черна гора практически няма кражби. Дори в супермаркетите шкафчетата за временно съхранение не са оборудвани с ключове.

18. В Черна гора има много малко кина, защо не са популярни.

19. Също така в Черна гора няма нито един Макдоналдс.

20. В Черна гора има цяло село от убедени ергени, отказали брак.

21. Най-тясната улица в света се намира в черногорския град Котор. Двама души едва се разминават по него.

22. Най-късата улица в света, дълга тридесет метра и само с една сграда на нея, също се намира в Черна гора, в Подгорица.

23. Най-известният манастир в Черна гора – Пивски – е преместен камък по камък на друго място през 80-те години на миналия век.

24. Най-дъждовното място в Европа е планината Ориен. По-точно черногорското село, разположено на склона му.

Черна гора

Повече за Черна гора

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.