fbpx
Черна гора
1 BGN = 0.51 EUR

Столица – Подгорица

Валута – Евро

От 05.08.2023 г. от българските граждани, които пристигат в Черна гора, не се изисква предоставяне на документи, свързани с COVID-19. Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Гражданите на ЕС, в това число и българските граждани, имат възможност да влизат и пребивават в Черна гора с валиден задграничен паспорт или лична карта, които трябва да бъдат валидни най-малко до 3 месеца от датата на напускане на страната. Българските граждани могат да влизатт и пребивават на територията на Черна гора с лична карта за срок от 30 дни.

Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Черна гора без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото влизане.

В случаите, в които се налага продължаване на престоя за срок повече от 90 дни (обучение, работа, специализация и др.), се изисква българските граждани да се снабдят предварително с необходимия вид виза, съгласно законодателството на Черна гора. За повече информация, можете да посетите следния сайт на Министерството на външните работи на Черна гора: https://www.gov.me/en/government-of-montenegro/visas-and-entry-requirements

Адрес: Bul. Ivana Crnojevića 99/2, Podgorica
Тел.: +382 20 655 009
+382 20 674 156 
Тел./Факс: +382 20 655 008
Дежурен телефон в извънработно време:
+382 69 143 298;
+382 69133616 (номер за спешни случаи)

Консулска служба: +38269143298
Работно време с граждани, задължително записване на час на epeeva@mfa.bg и мобилен тел. +38269143298: понеделник – петък, 9.00 – 17.00 ч.

E-mail: Embassy.Podgorica@mfa.bg
Web site: www.mfa.bg/embassies/montenegro

Територията на Черна гора е разположена в три климатични пояса – планински, континентален и крайбрежен. Най-доброто време за посещение на страната зависи от това коя част на страната посещавате. В централната част на страната има горещо, сухо лято, температурата на въздуха достига +30°C, зимата е студена и суха, през нощта температурата на въздуха пада до -5°C. Планините имат субалпийски климат. Можете да карате ски от началото на декември до края на март: през този период има много сняг, средната температура на въздуха е -5 -7 ° C. На брега зимата е мека и дъждовна. Разгарът на плажния сезон настъпва през юли-септември, когато морето се затопля до +23°C.
 

Подгорица

Столицата на Черна гора е Подгорица. Този град не е толкова луксозен като Виена, нито толкова технологичен като Амстердам, няма големи културни реликви като Париж. Подгорица е спокойна и уютна. Един ден е достатъчен, за да се разходите из Стария град, да направите снимки на църквата „Св. Георги“, катедралата „Възкресение Христово“ и джамиите. Не се измъчвайте с рутината на мегаполиса, по-добре е да отидете на брега.
Ривиера – от тези сладки звуци душата на уморения чиновник сякаш е обвита в мед. Еднообразните търкалящи се вълни започват да бучат в ушите ви, краката ви болят от липсата на златист пясък между пръстите на краката, а кожата ви започва да пълзи от острата липса на слънце. Не се паникьосвайте: всички тези симптоми могат лесно да бъдат облекчени чрез закупуване на билет за една от черногорските ривиери. Но изборът няма да е лесен, между другото, те са пет!

Будва Ривиера

Най-популярна сред туристите е Будванската ривиера, живописна брегова ивица с дължина 35 км. През целия сезон Будва кипи от шумни партита, плажни дискотеки и дрънкане на чаши в кафенета и ресторанти. За тези, които предпочитат по-релаксираща почивка, са подготвени шезлонги на пясъчните плажове на Бечичи и Рафаиловичи, а туристите с деца ще се насладят на почивка в Петровац и Пржно. Перлата на Ривиерата е остров Свети Стефан, известен със своите модни вили и средновековен привкус. Входът на острова е ограничен само за гости, така че направете предварителна резервация в някой от ресторантите на курорта.

Ривиера Улцин

Ривиера Улцин е най-южният курорт на Черна гора. Големият плаж на Улцин е известен със своите лечебни базалтови пясъци, а водите близо до Женск се смята, че подобряват здравето на жените. Основното нещо е да не се изгубите и да не попаднете случайно на Ада Боян, един от най-популярните нудистки плажове в Европа.

Ривиера Котор

Которската ривиера е сгушена в един от най-красивите заливи в света – Которския. Централният град на курорта е древният Котор, заобиколен от високите стени на средновековна крепост. От най-високата точка на защитната структура се открива фантастична гледка към фиорда – такива пейзажи отиват направо в сърцето ви. Тесните улички на Котор много напомнят на Италия и това е с причина – почти половин век градът е бил под властта на Венеция. Целият район е пълна атракция, а плажовете по нищо не отстъпват на тези в Будва.

Херцегновская Ривиера

Херцегновската Ривиера е маслиновите горички на полуостров Лустица, лазурните брегове на Мириста и уютните улички на Заница. Адриатическото крайбрежие на Ривиерата ще бъде интересно за гмуркачите. Тук можете да разгледате потънали кораби и подводници, да погледнете в подводни пещери и да се полюбувате на коралови рифове. Центърът на курорта е градската ботаническа градина на Херцег Нови. Няма най-добрите плажове, но живописното крайбрежие компенсира това. И в допълнение към благоприятния микроклимат, има лечебни кални и минерални води на Игало.

Ривиера Тиват

Пясъчни плажове очакват почиващите на Ривиера Тиват. Тихите заливи в района са идеални за семейни почивки, а снежнобелият плаж на Острова на цветята ще зарадва и най-опитния турист. Самият Тиват е млад, обещаващ курорт. Той живее в прегръдките на хълмисти планини, в ритъма на луксозни яхти, клатушкащи се на кея.

Най-хубавото на Черна гора е, че можете да релаксирате тук през цялата година. Ако в разгара на зимата внезапно ви домъчнее за Балкана, елате в някой от ски курортите. Най-популярните са високопланинският Забляк, с три добре оборудвани склона (Савин Кук, Щуок и Яворовача) и Колашин – който не е застрашен от бури или вятър, тъй като се намира в нещо като котловина, заобиколена от планини и гори. Пистите тук са затревени и покрити с дебел сняг, така че са безопасни за начинаещи скиори и деца. Всички те са оборудвани по строги европейски стандарти, местните пейзажи трудно могат да се намерят по-красиви, а цените са в пъти по-ниски от тези в Италия и Франция.

  • Необичайно, но факт: Черна гора все още е запазила съветския ритуал за регистриране на туристи. Ако пътувате самостоятелно, а не като част от пакетна обиколка, ще трябва да се свържете с туристическия информационен център и да заплатите такса за настаняване: 1 €/ден за възрастни, 0,5 €/ден за тийнейджъри 12-18 години. Деца до 12 години и хора с увреждания не заплащат такса. При напускане на страната ще ви бъде поискана разписка за плащане на таксата. Ако не го представите, ще трябва да платите глоба от около 200 €. 
  • Когато отивате на почивка в Черна гора, ще трябва да се примирите с миризмата на цигарен дим. Всички местни жители са запалени пушачи и пушат цигарите си в обществени институции, в транспорта и просто сред пешеходната зона. 
  • Шезлонгите на повечето плажове не се наемат на час, а до момента на тръгване. Ето защо, ако е време да се освежите в бара, оставете кърпа на шезлонга или предупредете, че ще се върнете. 
  • Ако решите да наемете кола, изберете компактна, мощна кола. Един сладък кабриолет ще бъде безполезен по тесни пътища и криволичещи планински серпентини. 
  • Цената на продуктите във веригите магазини е по-ниска, отколкото на местните пазари. Първо, защото има две пазарни цени – за местни и за туристи. В магазините цените са фиксирани.
  • Има мнение, че почивката в Черна гора струва само стотинки. Но този факт вече е далеч от истината. Туристическият сектор в страната направи няколко крачки напред в развитието си само през последните няколко години и не смята да спира дотук. А както знаете, за удоволствието трябва да се плати.
loader-image
Подгорица, ME
19:11, 13/07/2024
temperature icon 31°C
ясно небе
Humidity Humidity: 43 %
Pressure Pressure: 1009 mb
Wind Wind: 3 mph
Wind Gust Wind Gust: 4 mph
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:17
Sunset Sunset: 20:19