fbpx
Малта
1 BGN = 0.51 EUR

Столица – Валета

Валута – Евро

Считано от 25 юли 2022 г., ограниченията за влизане в Малтийския архипелаг са премахнати изцяло. Пътуващите до Малта не е необходимо да представят сертификат за ваксинация, преболедуване и отрицателен резултат от бърз/молекулярен тест.
Не е необходимо да се попълва формуляра за локация на пътниците.

Българските граждани трябва да притежават валидна лична карта или задграничен паспорт, за да влязат и пребиват на малтийска територия. Няма изисквания за входни визи в страната.

Република България няма функциониращо посолство в Малта. Посолството на Република България в Рим е акредитирано в Малта.

Посолство на Република България в Рим 
Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Тел.:+39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43
Работно време: По – Пт, 09.00 – 17.00 ч.
e-mail: Embassy.Rome@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/italy

Български почетен консул в Малта
Д-р Джанела де Марко (Dr Giannella de Marco), почетен консул на Република България в Малта

Адрес: Wisely House, 206 Old Bakery Street, Valletta VLT 1451 – Malta
Тел.: +356 21255265/6
E-mail: gdemarco@demarcoassociates.com 

Малта е една от уникалните страни, където ваканционният сезон продължава през цялата година. Топлите средиземноморски ветрове смекчават влиянието на студените въздушни маси, идващи от Европа, но в същото време няма задушаваща топлина, присъща на Африка. Нормалните летни температури в Малта варират от +28 до +35 °C. Лятото тук започва през май и завършва през октомври. Но дори „зимното“ време на островите не е пречка за туристите. По това време температурата на въздуха рядко пада под +15 °C, така че много европейци бягат от коледния студ тук.

Въпреки малкия размер на държавата, тук има големи градове. Плътността на историческите сгради на квадратен метър тук е толкова висока, че не само отделни забележителности, но и целият град е под закрилата на ЮНЕСКО.

Валета

Валета е столицата на островната държава Малта, която е основана през 16 век от рицарите на Ордена на Св. Йоан, което я прави едно от най-големите и най-старите пристанища в Средиземно море. Името на града е пряко свързано с рицаря-основател – Жан Паризо де ла Валета. Той ръководи и армията, която защитава пристанището от нахлуването на турската армия. Този укрепен град е толкова гъсто застроен със замъци и древни архитектурни структури, които са запазени в оригиналния си вид, че е изцяло включен в програмата за защита на Световната организация ЮНЕСКО. Поради факта, че улиците във Валета са много тесни, местните жители и туристите пътуват тук предимно пеша или с конски карети. Столицата обаче си заслужава да бъде посетена не само за любителите на старинната архитектура, но и за всички, които искат да научат английски. Поради дългия период на статут на британска колония, английският се счита за втори официален език в Малта. Именно във Валета има голям брой училища, колежи, гимназии и университети, които годишно приемат стотици хиляди студенти от цял ​​свят.

Мдина

Мдина е бившата столица на Малта, с население от само 306 жители. Има много дворци, катедрали, уникални градски порти и различни музеи, разказващи за миналото на рицарите на Малтийския орден. Можете да влезете в територията на укрепения град през Градската и Гръцката порта. Интересно е, че местните жители са минавали през Градската порта, но само роби са минавали през Гръцката порта. Въпреки малкия си размер, Мдина има впечатляващ брой дворци: Дворецът на господаря Вилхена, Дворецът Шара, Дворецът Санта София, Дворецът Ингуанес. Всички сгради са построени през 1726-1729 г. Преди това в сградите са се помещавали казарми и болници, но днес някои са превърнати в хотели, а други са дом на представители на благородни малтийски семейства. Катедралата в Мдина е обвита в тайни и легенди. Твърди се, че тук е отседнал апостол Павел, когато се озовава в Малта след корабокрушение. Величествен и тих град – това е името на първата столица на Малта, която си струва да посетите за всички почитатели на уединения и замислен отдих.

Слима

Някога Слиема е било малко рибарско селище, което се е превърнало в основен ваканционен и търговски център в Малта. Тук има десетки модерни хотели за туристи, а ваканционният сезон продължава през цялата година. Архитектурата на града е силно повлияна от неговото римокатолическо минало. Из целия град са разпръснати типични барокови катедрали, дворци и кули. Fort Tigne е построен за защита срещу френското нашествие през 1793-1795 г. Това е една от най-старите полигонални защитни структури в света. Днес тя е в добро състояние и привлича туристи от цял ​​свят. В допълнение към историческите сгради има луксозен насип с паметника на Белите сенки. Издълбаните човешки силуети хвърлят бели сенки само рано сутрин или през зимата, когато слънцето е много ниско. Малко хора знаят за тази особеност на паметника.

Сейнт Джулианс

Сейнт Джулианс е курортен град, разположен на брега на Средиземно море, недалеч от столицата на Малта, където много туристи се стичат на почивка. Благодарение на мекия си климат, островната държава е популярна и през зимата. Сейнт Джулианс е известен със своите луксозни хотели и шумни партита. Тук са запазени сградите от миналото, множество параклиси и църкви, както и известният паметник на Любовта, издигнат на насипа. Представлява големи обърнати букви LOVE. За да видите правилно надписа, трябва да погледнете отражението във водата. Между другото, малко туристи знаят за този трик. Дворецът Драгонара, дворецът Спинола и църквата Лапси са основните архитектурни забележителности на града. Друго емблематично място е Катедралата на Дева Мария от планината Кармел. Величествената сграда в неоготически стил е разположена на брега на живописен залив на крайбрежната алея. Сейнт Джулианс е идеален курорт за млади хора и любители на хазарта, тъй като тук се намират най-големите казина в страната.

Мелиеха

Мелиеха е популярна туристическа дестинация, където исторически ансамбли от светилища и дворци съжителстват с луксозни хотели и курорти. Една от основните забележителности на Мелиеха е пещерата на Мадоната. Поклонници от цял ​​свят се стремят да дойдат тук, за да разгледат светилището. Вътре в естествената пещера има статуя на Дева Мария, осветена от стотици свещи. В пещерата има и поток, който според легендата се смята за чудотворен. Тук можете да стигнете по всяко време на деня, за разлика от други църкви, които отварят вратите си само по време на служби. Освен традиционните римокатолически църкви, в околностите на града се намира природният резерват Адира, където живеят прелетни птици. Туристите могат да посетят и многобройни кули, разпръснати из града, Форт Кембъл и залива Армиър, където пиратите са почивали.

  • Малта дълго време е била в ръцете на Османската империя, но въпреки мюсюлманското влияние, 98% от жителите изповядват католицизма.
  • Има две неща, които водачите не препоръчват на туристите да правят в Малта. Първият е да се сравни местното население с арабите. Второто е да се появиш топлес на плажа. Също така не се препоръчва да посещавате църкви с къси панталони и голи рамене.
  • Малтийците са консервативни. Основното нещо в живота им е семейството. Всички големи празници обикновено се празнуват с роднини, които се прибират от цял свят.
  • Стандартът на живот в Малта е висок, което позволява на местните жители да водят безгрижен живот.
  • Малтийците са много дружелюбни, имат добро чувство за хумор, весели са и охотно посрещат туристите.
  • На острова се говорят два езика: английски и малтийски (смес от италиански и арабски).
  • Малтийците са ярки представители на средиземноморския темперамент. Те са експресивни, но без агресия.
loader-image
Валета, MT
19:11, 13/07/2024
temperature icon 31°C
ясно небе
Humidity Humidity: 62 %
Pressure Pressure: 1011 mb
Wind Wind: 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:55
Sunset Sunset: 20:19