fbpx
Италия

Какво знаят повечето хора за Италия? Може би фактът, че Рим, Колизеумът и Наклонената кула в Пиза се намират в тази страна и че тя е историческата родина на такива популярни ястия по целия свят като пица и паста. Но това е само върхът на айсберга, защото Италия е страна, буквално наситена с дъха на древната история. Велики неща са били правени на тази земя в продължение на много хилядолетия и всички те са оставили своя отпечатък.

1. Противно на общоприетото схващане, съвременните италианци не са потомци на древните римляни – жителите на Румъния най-вероятно могат да бъдат класифицирани като такива.

2. Влиянието на мафията в много региони на Италия е много силно. Всеки италиански бизнесмен може да ви разкаже за това, освен ако, разбира се, не се страхува да води подобни разговори.

3. В едно и също кафене в Италия поръчка на английски може да ви струва повече от тази на италиански, защото на много места цените са по-високи за туристите, отколкото за местните.

4. В Италия няма нито едно сиропиталище. Децата тук, загубили родителите си, не остават сираци – бързо намират ново семейство.

5. Всички думи в италианския език завършват с гласна.

6. Средната продължителност на живота в Италия е една от най-високите в света.

7. Около 60 процента от културно-историческото наследство на целия свят се намира в Италия.

8. В Рим, столицата на Италия, има друга държава – Ватикана.

9. Разходките през нощта по плажа или още повече плуването в морето в Италия са забранени. Глобата е голяма – около хиляда евро.

10. В италианските университети няма общи сесии – студентите се явяват на изпити, когато искат.

Италия
Катедралата Дуомо в Милано

11. Суеверните италианци се страхуват от синеоките хора, вярвайки, че те могат да ги прокълнат.

12. Събуждането в седем сутринта от дивите писъци на вестникар в Италия е напълно нормално, тук никой няма да се сети да се мръщи за това.

13. Най-старата банка в света, основана през 1472 г., се намира в Италия.

14. В Италия има огромен брой котки, само в Рим има около триста хиляди. Тези животни са много обичани тук.

15. Най-известната римска забележителност е Колизеумът. Малко хора знаят, че всяка вечер тук са разпръснати камъни, тъй като много туристи искат да вземат със себе си „парче от Колизеума“ за спомен. Ако не беше тази мярка, древната сграда отдавна щеше да бъде демонтирана.

16. Известната фраза „всички пътища водят към Рим“ се появява поради факта, че по време на разцвета на Римската империя държавата построява повече от 75 хиляди километра пътища на нейна територия. Някои от тях са оцелели и до днес.

17. Още преди две хиляди години Рим е имал течаща вода, чешми с питейна вода и обществени тоалетни.

18. Римският пантеон, построен през 27 г. пр. н. е., е единственият древен римски паметник, който е почти идеално запазен до наши дни.

19. Световноизвестната Миланска катедрала има повече от 3400 статуи. Тази сграда е строена в продължение на шест века.

20. Намиращата се в Милано консерватория носи името на великия композитор Джузепе Верди. В същото време Верди не е учил там – отказват му да го приемат, като казват, че не свири добре на пиано и че изобщо няма талант за музика.

Италия
Сицилия - вулканът Етна

21. Милано е плътно покрит с трамвайна мрежа, най-развитата в цяла Европа.

22. В Торино е издаден първият в света лиценз за производство на „течен шоколад“, тоест какао.

23. В Торино се съхранява Торинската плащаница – една от най-известните реликви на християнския свят. Вярно е, че на туристите се предлага копие от тях, а оригиналът се показва на публиката изключително рядко.

24. В Сардиния правят casa marzu, едно от най-екстремните видове сирена в света. Забранено е за продажба дори в самата Италия, тъй като особеността му е, че в него се роят много живи ларви на мухата. Яденето на касу марзу е наистина опасно за здравето.

25. Сардиния се счита за най-скъпият от всички европейски курорти. По-точно не самият остров, а част от крайбрежието му, известна като Изумрудения бряг.

26. Една четвърт от всички италиански плажове се намират в Сардиния. Най-големите и в същото време най-чистите плажове в цяла Европа в рамките на града се намират именно в Сардиния.

27. Сицилия и Сардиния са най-големите острови в Средиземно море.

28. Преди няколко хиляди години Сицилия е била един от основните центрове на изкуството в Древна Гърция.

29. В Италия се намира Етна, най-високият активен вулкан в Европа. Етна е възникнал поради факта, че тук, под остров Сицилия, се сливат двете континентални плочи, Евразийска и Африканска.

30. Понятието „мафия“ произхожда от Сицилия. Ето защо всички свързват мафията с този остров.

31. Сицилианският град Палермо многократно е признаван за „столицата на уличната храна в Европа“.

Италия
Сардиния
Италия

Повече за Италия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.