fbpx
Исландия

Исландия е малка държава на едноименния остров. Въпреки факта, че Исландия се намира далеч на север, трудолюбивите потомци на викингите успяха да пресъздадат истинско кътче от рая на земята. Исландия вечеВ продължение на много години тя заема едно от първите места в списъка на страните с най-висок стандарт на живот. Суровата северна природа, дружелюбието на местните исландци, невероятно красивите пейзажи – всичко това несъмнено си струва да посетите тези земи поне веднъж.

1. Поради суровите метеорологични условия територията на Исландия е една от последните населени области на Земята – хората идват в този регион едва през 9 век сл. Хр.

2. Столицата на Исландия, Рейкявик е най-северната столица на Земята.

3. Исландия постоянно се нарежда сред десетте най-проспериращи страни в света.

4. Жителите на Исландия сериозно вярват в съществуването на тролове и елфи – например, преди да започнат да проектират нов път, строителите се консултират със специалисти по фолклор, за да не нахлуят случайно във владението на тези фантастични същества.

5. Исландците често строят малки църкви в градините си, надявайки се да превърнат в християнството малкия народ хулдуфолк, който според легендата се крие в местните планини.

6. Исландският парламент е най-старият действащ парламент в света, сформиран за първи път през 930 г.

7. Исландската кухня е широко известна със своите необичайни ястия – например исландците ядат леко развалено месо от акула (хакарл), както и овчи бедра, накиснати в млечна киселина.

8. По някаква неизвестна причина конете не могат да бъдат въвеждани в Исландия. Ако конят бъде изведен от страната, той също не може да бъде върнат.

Исландия

9. Исландия няма собствени въоръжени сили, а служителите на бреговата охрана и полицията не получават огнестрелно оръжие.

10. Топла и студена вода за исландските домове се осигурява от местни извори и гейзери. Водата в тях е толкова чиста, че става за пиене без допълнителна филтрация.

11. Исландците имат бащи имена, но нямат фамилни имена. Името за новороденото се избира от специален регистър. Ако желаното име не е там, трябва да се свържете с властите и да координирате този въпрос с тях.

12. В Исландия няма железници. Да, никакви.

13. В исландския език практически няма заеми, благодарение на които той е запазен непроменен повече от хиляда години. За един исландец няма да е проблем да прочете книга, издадена преди няколко века.

14. Всеобщото схващане, че в Исландия е много студено, не е вярно – например през януари средната температура е -0,4 градуса.

15. Скромната по размер Исландия, благодарение на природните си ресурси, би могла да осигури енергия за цяла Европа.

16. На жителите на Исландия беше забранено да продават или пият бира до 1 май 1989 г. Сега денят, в който забраната беше отменена, е почти национален празник.

17. Исландия е световен лидер в продажбите на научна литература

 

Исландия

18. Почти всички жители на Исландия (90%) имат достъп до интернет, дори Съединените щати не могат да се похвалят с толкова разпространена мрежа.

19. В Исландия няма нито един комар.

20. Исландският водопад Dettifoss, с ширина 100 метра и височина 40 метра, е най-мощният в Европа.

21. Исландия е дом на 130 вулкана, почти половината от които са изригнали през последните 1000 години.

22. Исландия е единствената европейска страна, в която стриптийзът е забранен със закон. Забраната е въведена през 2010 г.

23. Скалите Látrabjarg в Исландия са не само най-западната точка на Европа, но и най-голямото местообитание на птици в света.

24. В Исландия се намира най-големият ледник на Земята (без да се броят тези, които покриват полюсите) с непроизносимото име Vatanjökull.

25. Исландците ходят на кино по-често от жителите на която и да е друга страна по света.

26. Исландия има най-висок дял деца в света (65%), родени извън брака.

Исландия

Повече за Исландия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.