fbpx
Исландия

1 BGN = 76.44 ISK

Столица – Рейкявик

Валута – Исландска крона ISK

Няма наложени ограничителни мерки при влизане в страната.

В Исландия българските граждани влизат безвизово и при наличието на валиден паспорт, лична карта, временен паспорт или моряшки паспорт.

При пребиваване, надвишаващо срока от 90 дни, българските граждани следва да се регистрират пред исландските имиграционни власти. Подробна информация може да намерите на адрес: https://island.is/en/category/immigrating-to-iceland#residence-permits

Република България няма дипломатическо или консулско представителство на територията на Исландия. Посолството на България в Осло е акредитирано и за Исландия и българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Исландия, могат да се обръщат по консулски въпроси към него.

Посолство на Република България в Норвегия
Адрес: Tidemands gate 11, 02 44 Oslo
Телефон: +47 22 55 40 40
E-mail: Embassy.Oslo@mfa.bg 
Website: www.mfa.bg/embassies/norway

Времето в Исландия е много променливо; в рамките на 5 минути можете да попаднете в дъжд, градушка, сняг и дори да имате време да се печете на слънце. През лятото времето е най-стабилно, така че периодът от юни до септември е най-популярен сред туристите. По това време в Исландия е доста топло, можете да пренощувате на палатка и да спестите много пари. Всички пътища са отворени, което улеснява достигането до живописни екзотични, понякога екстремни места. Пейзажите изглеждат особено контрастни, когато зелените алпийски ливади се комбинират с полета от лютичета и изгорени вулканични склонове.

Зимният период също има своите предимства: имате възможност да видите северното сияние, да се разходите по ледници и ледени пещери и да видите огромни айсберги.

Есента и пролетта са най-неблагоприятни за пътуване. Не се заблуждавайте от евтин полет; сега не е сезонът в Исландия: ще намерите блата, изгорена трева, постоянен дъжд и силни ветрове.

Рейкявик

Рейкявик е столицата на Исландия и нейният най-голям град, където живее повече от половината население на страната. Докато се разхождате по улиците на най-северната столица на света, не пропускайте да посетите Лутеранската църква със сложното име Hallgrimskirkja, катедралата и Музея на китовете. На хълма на града има още един интересен храм с необичайна архитектура – Landakotskirkja. Друга интересна атракция е Перлан. Това е котелна централа, чиито резервоари постоянно се пълнят с термални води за отопление на сградите на града и наблюдателна площадка за тези, които обичат да се възхищават на града от високо чрез специални панорамни телескопи. Има и уникален ресторант, чийто под постоянно се върти, както и Музеят на сагата, състоящ се от восъчни фигури, разказващи за живота и традициите на местните жители. От Рейкявик можете да предприемете еднодневно пътуване по Златния кръг: гледайте как водопадът Gullfoss пада в дефилето, разходете се по геотермалното поле Heikadalur, направете снимка на кратера Keríd, посетете националния парк Thingvellir, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО , а накрая – потопете се в топлото течение на горещите реки в Хверагерди. Друга „забележителност“ на Рейкявик е уникалният музей на фалосите, който показва повече от 200 вида животински фалоси. Особено популярен сред населението и туристите е откритият аквапарк с басейни, които се отопляват с геотермални средства.

Кефлавик

Кефлавик е малък град, в който всеки турист попада волю или неволю. Главното летище на страната се намира тук, така че вашето запознанство с Исландия ще започне в Кефлавик. Най-известната атракция на морския град е Синята лагуна – геотермален курорт, който се отличава с най-нежния син цвят на водата. През лятото за туристите се организира наблюдение на китове и делфини. Разходките с лодка остават най-популярната опция за семейна почивка.

Разрив на континентите

Ако се движите обратно на часовниковата стрелка по Околовръстен път №1 от Рейкявик, в един момент ще трябва да прескочите от Северноамериканската към Евразийската литосферна плоча. Това „прекъсване на континентите“ се намира в южната част на Исландия, в живописния национален парк Thingvellir, първото седалище на исландския парламент, най-старият в света. Отвъд базалтовите скали на полетата на Thing се намира столицата на южния регион, град Selfoss. Самият град не е особено забележителен. Популярни сред туристите са Музеят на призраците, изложбите на галерията „Дърво и изкуство“ и художествената галерия. Но няма да скучаете дълго: местните туристически компании предлагат много възможности за организиране на активен отдих. Интересни и необичайни са конната езда из града край буйни водопади и езера с гледка към ледници; екстремен рафтинг по река Elvüsau, в който не е ясно какво съдържа повече, вода или сьомга; екскурзии до най-известното кратерно езеро в Исландия – Керид.

Ейстурланд

Регионът Øystürland въвежда пътника в своите ледени окови. Тук се намира най-големият ледник на острова Ватнайокул, който крие под студената си дебелина вулкан и ледени пещери. С водите си захранва най-голямата ледникова лагуна в Исландия – Йокулсарлон, от чието синьо ви се замайва главата. Наблизо, в Националния парк Скафтафел, бучи водопадът Свартифос. Ограден от шестоъгълни базалтови колони, той е една от най-популярните атракции в парка.

Егилстадир

Град Egilsstadir, столицата на Eysturland, се намира на 300 километра от парка. Той построил цветните си къщи близо до бреговете на езерото Лагарфлут. Благодарение на най-голямата горска площ в Исландия, градът има отлична екологична среда. Съветваме ви да отидете да видите красотата на Hengifoss, третият по височина водопад в Исландия, и да продължите напред!

Акурейри

В дълбините на Eyjafjord се намира вторият по важност град в страната – Akureyri. Северната столица е защитена от студените ветрове на Арктика от високи планини. Тук се намира най-големият ски курорт в Исландия Hlidarfjall, създадени са отлични условия за хокеисти и фигуристи, а любителите на подводния риболов ще намерят идеални дупки по реките и езерата. Основните забележителности на Акурейри се намират извън границите на града. Това са водопадът Годафос, вулканът Сулур и вулканичното езеро Ескуван. Ако имате време, посетете най-мощния водопад в Европа – Детифос, който често е сравняван по великолепие с Ниагара.

Сейдауркроукюр

На живописните брегове на Skagfjord се намира Søydaurkroukur, главният град на региона Nordurland-Västra. Известен е като център на исландското коневъдство. Всеки жител има няколко коня във фермата си, а веднъж годишно градът събира коневъди от цялата страна на фестивал. На 15 километра от Søydaurkroukur има термален басейн, където можете да се насладите, заобиколени от покрити със сняг планински склонове. Задължителна точка на картата е традиционната ферма Glaumber с къщите си от мъх. Също така разгледайте масивния водопад Reykjafoss и разгледайте Атлантическия океан и странните базалтови скали край бреговете на полуостров Vatnsnes.

Исафьордур

Северозападна Исландия е готова да ви посрещне в град Isafjörður, столицата на Westfjords. Стои сам на брега на живописния Skutulfjord, заобиколен от напълно дива природа. Туристите обикновено пристигат в Isafjörður на кораби, обикалящи исландските фиорди. Старинните улици на града са предназначени за спокойна разходка, за да го опознаете – един ден е достатъчен. От Isafjörður можете да отидете до остров Vigur, където се намира най-малката поща и единствената вятърна мелница в Исландия, да се разходите из най-красивите зелени долини, да посетите водопада Dinjandi и да стигнете до „пазара за птици“ на нос Латрабярг.

Боргарнес

Боргарнес е родното място на исландските герои Ерик Червения и Лейф Щастливия, както и административен център на Вестурланд. Градът е специализиран в организирането на екотурове: пешеходен туризъм по пътеките на националния парк Snæfellsjökull в подножието на едноименния ледник; слизане в най-старите и най-дълги пещери от лава в Исландия, Surtshellir и Víðgelmir, с техните цветни сталактити и сталагмити; екскурзии до черни вулканични плажове, със сюрреалистични образувания от лава по крайбрежието; екскурзии до горещи извори и екскурзии до водопади; круизи по фиорда Borgafjordur. Оттук е близо и полуостров Snæfellsnes, който се нарича „Исландия в миниатюра“ поради разнообразието от пейзажи. През зимата Snæfellsnes е идеален за снимане на северното сияние, така че не забравяйте да заредите батерията на фотоапарата си.

  • Когато планирате пътуването си, вземете предвид разликата в светлата част на деня през различните периоди от годината. През зимата денят е много кратък, 3-5 часа. Летните месеци се характеризират с бели нощи – слънцето изгрява в 3 сутринта и залязва след полунощ.
  • Исландия е известна със своите капризи на времето, дори има една поговорка „Ако не ви харесва времето, изчакайте пет минути, ще стане по-лошо“. Независимо от сезона носете водоустойчиви ветровки, удобни трекинг обувки, поларени костюми и термобельо. И не забравяйте термос: горещият чай ще ви ободри и стопли, когато се намокрите под дъжда.
  • В Исландия можете да пиете чешмяна вода, освен това е здравословна, защото идва от лечебни термални извори. Но горещата чешмяна вода има неприятна миризма на развалени яйца. Това е така, защото идва от горещи термални извори, богати на сероводород и, между другото, също е здравословно.
  • Бъдете внимателни, когато пътувате сами в непознати планински райони. Вулканичната активност тук е много висока, което увеличава шансовете ви да попаднете на внезапно изригване на гейзер или да попаднете в кална яма.
  • Можете да поставите палатка и да запалите огън само в къмпингите. Те са разпръснати из цялата страна в близост до популярни природни забележителности и струват средно $2-3 на палатка на вечер.
  • Исландия е много скъпа страна, цената на вечеря в кафене е средно 30 долара на човек. За да спестите пари, сложете пакет елда в багажа си и купете еднократна скара и мариновано агнешко от местния супермаркет – вкусно и бюджетно. Тук няма ресторанти на McDonald’s и като цяло: продуктите, съдържащи над 2 процента трансмазнини, са забранени в страната.
  • Когато планирате своя маршрут до Исландия, не забравяйте да вземете хартиена карта със себе си, тъй като тя показва пътища, за които дори Google може да не знае. И когато използвате GPS навигатор, въведете не името на местоположението, а географските координати, така че маршрутът ще бъде изложен най-точно.
  • Когато дойдете в Исландия, вероятно ще се изкушите да поплувате в термалните басейни. Преди да влезете във водата, не забравяйте да се измиете със сапун под душа. Това поддържа естествените басейни чисти – а исландците са известни с това, че се отнасят сериозно към екологията и грижата за околната среда.
  • В страната почти никой не плаща за стоки и услуги в брой, всичко се плаща с банкови карти.
loader-image
Рейкявик, IS
16:12, 13/07/2024
temperature icon 13°C
лека мъгла
Humidity Humidity: 98 %
Pressure Pressure: 1012 mb
Wind Wind: 21 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 03:36
Sunset Sunset: 23:29