fbpx
Гърция

1 BGN = 0.51 EUR

Валута – Евро EUR

Столица – Атина

Няма противоепидемични мерки за влизане в Република Гърция.

Българо-гръцката граница може да бъде преминавана с валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Особености при влизане в държавата няма. Режимът за краткосрочно пребиваващи български граждани е безвизов. При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ. Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила.

Адрес: 33Α, Stratigou Kallari Str., 154 52 Paleo Psychiκo, Athens, Greece

Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107

Телефонен секретар и оператор:  +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106

Секретар на посланика: +30 210 67 13 230

Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220

Факс:.+30 210 67 48 130

Работно време: 08:30 – 16:30 ч.

E-mail: embassy.athens@mfa.bgembassbg@otenet.gr

Website: www.mfa.bg/embassies/greece 

Консулска служба:

Адрес: 33Α, Stratigou Kallari Str., 154 52 Paleo PsychiκoAthensGreece

Телефони за записване за поддаване на заявления за издаване на български лични документи и за получаване на информация от общ характер: +30 210 67 48 105, 106, 107 

Телефон за връзка по въпроси за административно обслужване от консулски характер от 14:00 ч. до 16:30 ч.: +30 210 67 49 619 

Работно време: 08:30 – 16:30 ч.

Приемно време за граждани: 09:00 – 13:00 ч.

E-mail: consular.athens@mfa.bgzapisvane.posolstvo@gmail.com

Гърция е интересна за посещение по всяко време на годината. Пролетта в Гърция е красива с цъфтящи градини и топло, умерено време.Тук тук е много романтично и красиво. Въпреки че не е горещо, е много приятно да се любувате на архитектурните забележителности. Краят на май и началото на юни, както и септември и октомври са добро време за плажна почивка. През тези периоди няма горещини и има по-слаб наплив от туристи. Юли и август са високият сезон в Гърция. Тези месеци са горещи, има голям наплив от туристи и високи цени. Есента в Гърция е топла. Сезонът продължава до октомври, а в Родос можете да плувате през ноември. Зимата е идеалното време за пазаруване, когато започва сезонът на разпродажбите в Гърция и за екскурзии до музеи (но някои от тях са затворени през зимата).

Атина

Столицата на страната е Атина, кръстена на древногръцката богиня на войната и мъдростта. Името на този град е тясно свързано с имената на древните философи – Платон, Сократ и Аристотел, както и на майсторите на драмата – Софокъл, Есхил и Еврипид. За да посетите всички забележителности на Атина, един или два дни няма да са достатъчни. Само тук има повече от двеста музея. В допълнение към тях, все още трябва да имате време, за да видите голям брой древни архитектурни паметници, включително Акропола, храмовете на Зевс и Хефест, Кулата на ветровете и стадион Панатинайкос, който беше домакин на първите олимпийски игри в съвременността история. Най-добрата панорамна гледка към Атина може да се види от върховете на хълмовете Филопапу и Ликабетос. Първият предлага прекрасна гледка към Акропола и архитектурния ансамбъл, състоящ се от Театъра на Дионис, Партенона и Ерехтейона. А от Ликабетос в ясен ден можете да видите Сароническия залив, пристанището на Пирея и дори близкия остров Егина.

Солун

Солун е вторият по големина град в Гърция, нейната северна столица и културен център. Много от паметниците на Солун са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и туристите, които посещават този древен град, имат места за разходка и какво да видят. Архитектурата му не е претърпяла съвременни промени, тук няма да намерите небостъргачи, всички сгради са ниски. Уникален символ на Солун и негова основна атракция е така наречената Бяла кула. Посетителите тук могат да видят изложбата на Музея на византийската култура и да се изкачат до палубата за наблюдение, която предлага зашеметяваща гледка към града и централния насип. Почитателите на археологическите обекти ще се интересуват от посещение на древния град Дион (посветен на бог Зевс), който се намира на 90 км от Солун.

Халкидики

Полуостров Халкидики се намира в североизточната част на Гърция, на северното крайбрежие на Егейско море. Това е истински рай за туристите. Халкидики се състои от три отделни полуострова: Касандра, Ситония и Атон. Касандра се счита за най-популярната част на курорта, където има най-удобните хотели и плажове. Ситония се свързва със спокойна почивка, тук са разпръснати малки уютни заливи с добре поддържани плажове. Атон е монашеска република, която включва 20 православни манастира. Интересен факт е, че от древни времена съществува забрана за посещение на Света гора от всяко същество от женски пол. Това се отнася не само за жените, но и за животните. За нарушение на закона се носи наказателна отговорност с лишаване от свобода за срок от 8 до 12 месеца. Мъжете трябва да получат специално разрешение (diamonitirion), за да посетят Атон. На Атон много интересни са обиколките на манастирите Метеора.

Крит

Крит е най-големият остров на Гърция и петият по големина остров в Средиземно море. Измива се от няколко морета наведнъж – Либийско, Критско, Йонийско. В лагуната Балос можете да наблюдавате как се сливат и трите морета. Той е невероятно красив, водата блести с всички нюанси на синьото. Столицата на Крит е Ираклион; другите най-големи градове на Крит са Ретимно, Ласити и Ханя. Тук има много исторически забележителности, сред които дворецът Кносос, манастирът Аркади и старото венецианско пристанище Ханя заслужават специално внимание.

Корфу

Керкира (Корфу) е вторият по големина остров от Йонийските острови. Покрит е с кипарисови гори, маслинови горички и портокалови плантации. Това без преувеличение е зеленият рай. Старият град е заобиколен от крепостни стени, построени за защита през периода на венецианския протекторат. Плажната почивка на този остров е идеална. Обърнете внимание, че водата е по-топла в източната част на страната, така че изберете курорти въз основа на това. На острова си струва да посетите курортното селище Палеокастрица с пещери и манастир, двореца Ахилион, както и катедралата Св. Спиридон, датираща от 15 век.

Родос

Друг красив гръцки курортен остров е Родос. Намира се в Егейско море близо до Турция. Крайбрежието на Родос е безкрайна поредица от пясъчни плажове. Столицата на острова е едноименният град Родос, построен от рицарите хоспиталиери. Основната забележителност на града е крепостта Родос, построена по време на разцвета на Византийската империя. Историческата част на града е значимо културно наследство от световно значение.

Кос

Остров Кос, разположен на 4 километра от югозападния бряг на Турция, също ще бъде чудесно място за почивка. Според една версия името „Кос“ идва от думата „рак“. В древността ракът е бил емблема на острова и е бил сечен на местни монети. Бащата на световната медицина Хипократ е роден на Кос. Любителите на античността са привлечени тук от руините на 22 раннохристиянски базилики, най-известната от които е комплексът Свети Стефан в Кефалос. Ще бъде интересно да посетите и замъците на хоспиталиерите от 15-16 век в Андимахия и Кефалос, както и византийския замък в Пелион.

  • По своя манталитет гърците са доста консервативен народ, те свято почитат народните традиции, обичат националното облекло и винаги сравняват забележителностите на своята страна с другите.
  • Възрастните гърци често се събират в малки местни кафенета. Тук те общуват, играят табла, пият фрапе (студено кафе), чай, бяло вино и анасон.
  • Гърците се характеризират с прахосничество: те смятат, че няма нищо лошо в това да похабят цялата си заплата за развлечения. Но парадоксът е, че гърците мечтаят за богатство, но в същото време спестяването на пари не е за тях.
  • Гърците темпераментно изразяват мислите си. Понякога може да изглежда, че се карат, но всъщност това може да е обикновен приятелски разговор.
  • В Гърция никой не бърза: тук вярват, че стига да си вземете почивка за чаша кафе, нищо лошо няма да се случи. През лятото, когато термометърът показва +35-40 °C, гърците, както много средиземноморски народи, си правят сиеста.
loader-image
Атина, GR
18:28, 13/07/2024
temperature icon 37°C
ясно небе
Humidity Humidity: 24 %
Pressure Pressure: 1008 mb
Wind Wind: 19 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 32 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 06:13
Sunset Sunset: 20:48