fbpx
Грузия
1. Грузия е водеща дестинация за сноуборд и ски

Един от интересните факти за Грузия е, че тя е едно от най-добрите решения за тези, които обичат сноуборд и ски. С повече от 10 метра сняг всяка година и дом на зимните олимпийски игри през 2014 г., това място е известно като една от най-добрите ски дестинации.

georgia2
2. Грузия е един от най-старите региони за производство на вино в света

Наслаждавайте се на вино на фона на стария град на Тбилиси, Грузия. Тбилиси се счита за родното място на виното. Виното е произведено случайно за първи път преди осем-десет хиляди години в Кавказкия регион. Виното е създадено от случайната ферментация на грозде, което е било забравено за дълго.

3. Безкрайни възможности за туризъм

От трекинг, катерене, наблюдение на птици, конна езда; изследвайки природните красоти и откривайки изкуството на винопроизводството, Грузия има с какво да зарадва всеки турист. Възползвайте се от ски в най-евтините ски курорти в Европа, разровете древни пещерни градове, разгледайте някои от най-добрите средновековни архитектури в света или просто се отпуснете в курорти от световна класа. Грузия има по нещо за всеки.

4. Обекти на ЮНЕСКО за световно наследство

Един от най-интересните исторически факти за Грузия, освен нейните грандиозни пейзажи, скрити пещери и средновековни църкви, са няколкото и обекта за световно наследство на ЮНЕСКО. Включващи древната столица Мцхета, огромен катедрален комплекс Баграти и Гелати и планинския регион Сванети.

georgia5
5. Най-високото селище в Европа е в Грузия - Ушгули

Ушгули е признат за най-високото селище в Европа, на около 2100 метра над морското равнище. Неговите зашеметяващи пейзажи, забележителна кухня, местни традиции и гостоприемство го правят задължителната дестинация в Грузия.

6. Грузия е една от най-разнообразните в екологично отношение страни в света

Тъй като има многобройни климатични зони, вариращи от алпийски до субтропични и полупустинни, Грузия е известна като една от най-разнообразните в екологично отношение страни в света. Някои от най-вълнуващите животни като мечки, леопарди и рисове се срещат в гъстите гори на страната.

7. В Грузия се намира най-дълбоката пещера в света - пещерата Верьовкина

Ако изгаряте от желание да слезнете дълбоко в земните недра в стръмна вертикална пещера, пещерата Верьовкина е точно за вас. Скрита сред планинската верига Гагра в региона на Западен Кавказ, пещерата Верьовкина е най-дълбоката пещера на планетата и е дълбока 2212 метра. Твърди се, че отнема приблизително 27 дни, за да достигне дъното на пещерата. През 2018 г. обаче руските спелеолози успяха да слезнат в пещерата само за седмица.

8. Тбилиси произлиза от грузинската дума за топло

Тбилиси - столицата на Грузия, в превод от старогрузинската дума „Tpili“, означава „топло“. Градът има и един от най-дългите и стръмни фуникулери в света, за да се насладите на спиращи дъха гледки към града от върха на хълма.

9. Еврейската общност в Грузия се смята за една от най-старите в света

Грузинските евреи в Кавказ са една от най-старите общности в света. Разделени на две групи, грузинските евреи имат 2600-годишна история, докато евреите от Ашкенази са дошли в страната през 19 век. Днес в Грузия живеят приблизително 3000 евреи.

Грузия

Повече за Грузия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.