fbpx
Грузия

1 BGN = 1.52 GEL

Столица – Тбилиси

Валута – Грузинско лари GEL

Считано от 15 юни 2022 г., за чуждестранните граждани, влизащи в Грузия (по въздух, суша и море), отпадат изискванията за представяне на сертификат за ваксинация или документ за негативен PCR тест.

Актуална информация може да бъде намерена на следния интернет сайт: HTTPS://STOPCOV.GE/EN/SHEZGUDVEBI

За влизане и пребиваване в Грузия е необходимо да се притежава валиден български паспорт или лична карта.

Валидността на паспортите и личните карти на българските граждани трябва да бъде най-малко 180 дни от датата на влизане в страната!

Българските граждани могат да пребивават краткосрочно в Грузия до 360 дни. Информация относно необходимостта от издаване на виза за Грузия може да бъде намерена тук: https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=956&lang=Eng

При необходимост, електронно заявление за издаване на виза за Грузия може да бъде подадено от тук: https://www.geoconsul.gov.ge/en/register/visit

От 8 юни 2015 г. българските граждани, както и чужденците, които имат статут на постоянно пребиваващи в Република България, са освободени от изискването да притежават визи за влизане и пребиваване на територията на страната в срок до една пълна година. Български граждани, които законно са влезли и са пребивавали на територията на Грузия към 8 юни 2015 г., автоматично получават право на пребиваване до една пълна година. 

Адрес: Алея Вахтанг Горгасали № 15, 0105 Тбилиси

За контакт:
Секретариат: +995 32 291 01 94; +995 32 291 01 95; +995 32 272 22 63; +995 32 272 22 65
Секретариат – мобилен телефон: +995 577 58 51 52
Спешни консулски случаи – мобилен телефон: +995 577 23 30 30

Работно време: По – Пт, 09.30 -18.00 ч. 
Приемно време на консулската служба: 10:00 ч. – 12:00 ч. (препоръчително предварително записване по тел.)
Информация по тел.: По – Пт, 14.00 -16.00 ч.
Е-mail: Embassy.Tbilisi@mfa.bg 
Website: www.mfa.bg/embassies/georgia

Грузия е чудесна идея за почивка по всяко време на годината, всичко зависи от целта на вашето пътуване. Най-удобното време за плажна почивка е май-октомври, въпреки че може да вали по всяко време на годината. В ски курортите сезонът започва през ноември и завършва до средата на април. Средната температура на въздуха в Грузия през лятото е +29 °C – +36 °C, през зимата – около +11 °C, а в ски курортите – минус 2 – 5 °C.

Грузия привлича пътници от цял ​​свят година след година със своя характер, автентичност, колорит, гостоприемство и красива природа. Има много древни църкви и крепости, пещери, водопади, лечебни извори и планински вериги. Всеки град и село в Грузия има свой уникален характер и атмосфера.

Тбилиси

Главният град и столица на Грузия е Тбилиси (старото име е Тифлис), разположен на брега на река Кура (Мтквари). Трябва да започнете запознанството си с града от централната улица – булевард Шота Руставели. Тук се намират парламентът, дворецът Воронцов, театрите Руставели и Грибоедов, Националният музей, художествената галерия Зураб Церетели. Всеки квадратен метър от древния град представлява интерес, зад всеки ъгъл има забележителност или просто красива сграда. Улиците на Стария град са запазили своята историческа идентичност, а сградите имат черти на средновековни сгради. В Тбилиси има много исторически забележителности и паметници – храмовете Метехи и Анчисхати, крепостта Нарикала, катедралата Сиони и др. За да се насладите на красивите гледки към града, струва си да се изкачите до наблюдателните площадки, от които има няколко. Най-добрата панорама на града се отваря от виенското колело в парка на връх Мтацминда, до който можете да стигнете с кабинков лифт. След богата културна програма отидете в някое от многото кафенета или ресторанти, където можете да се насладите на уникална местна кухня и да изпиете чаша отлично грузинско вино.

Кутаиси

Парламентарното владение на Грузия е град Кутаиси, разположен на брега на река Риони. В исторически план това е втората грузинска столица. Древният Кутаиси (Еета) някога е бил столица на Колхидското кралство. Именно при неговия владетел, според митологията, аргонавтите отиват за златното руно. Най-важното място в Кутаиси е древният храм на Баграт, издигащ се на хълм. Стоеше в руини повече от три века и беше реставриран едва през 2012 г. Изкачване на кабинковия лифт до парка за култура и отдих на името на. Б. Габашвили, разположен на един от най-високите хълмове на града, можете да видите града в цялата му красота. От Кутаиси можете да отидете на екскурзии до манастира Гелати и манастира Моцамета, природния резерват Сатаплия и пещерата Прометей (Кумистави) – една от най-големите в Европа.

Батуми

На черноморското крайбрежие на Кавказ има свой собствен рай – известният курортен град Батуми, столицата на автономната република Аджария. Първото споменаване за него се среща преди нашата ера в Аристотел. От древни времена това място е известно като голям търговски град и пристанище. Батуми е известен със своята разнообразна архитектура, множество фонтани, една от най-старите и богати ботанически градини в постсъветското пространство, колекцията на Археологическия музей на Аджария, великолепни хотели с хамами и спа центрове. Плажовете са озеленени и украсени с тематични скулптури, най-известната от които е движещата се статуя на Али и Нино от 2010 г. Тук можете да наемете велосипеди, да играете тенис и да посетите множество кафенета и ресторанти.

Боржоми

На надморска височина над 800 метра, сред планини и гори, се намира балнеоложкият и климатичен курорт Боржоми. Има повече от 200 слънчеви дни в годината, най-чистият планински въздух и световноизвестната едноименна вода от лековития минерален извор. Използва се възможно най-широко в лечението: пият го, правят вани и вдишват изпаренията. Великият княз Михаил Романов започва да работи по подобряването на Боржоми. Кралското семейство избра това място за почивка и лечение. Днес в дефилето на Боржоми, сред повече от 200 исторически паметника на града, се намира дворецът на семейство Романови, построен през 18 век. Само в Боржоми можете да си купите местен деликатес – сладко от шишарки. Той е не само вкусен, но и полезен – лекува бронхобелодробни заболявания и повишава имунитета.

Бакуриани

По склоновете на хребета Триалети има малко планинско селце Бакуриани. Намира се близо до Боржоми и двата курорта са свързани с теснолинейка. Това е модерен ски курорт с развита инфраструктура, както и курорт за хора с бронхобелодробни заболявания. Има повече от 210 слънчеви дни в годината, но през зимата е доста снежно. Селото е разположено на пресечната точка на географски зони, така че природата тук е невероятно красива, разнообразна и привлича туристи. Докато се разхождате, можете да изкачите връх Кохта, да вдишате горския въздух, да отидете до езерото Табацури и да посетите древния манастир Тимотесубани. В Бакуриани се намира и Ботаническата градина на Грузинската академия на науките.

Гудаури

Друг популярен ски курорт в Грузия е Гудаури, разположен на склоновете на Южен Кавказ близо до Кръстовия проход. Тук има добре оборудвани ски писти, има писти за начинаещи и сертифицирани писти за опитни скиори, районът е много подходящ за фрийрайд. В Гудаури има и други места за активен туризъм: тенис кортове, закрит плувен басейн, всичко необходимо за делтапланеризъм.

Кобулети

Идеално място за почивка и лечение на брега на Черно море е курортният град Кобулети. Има дълга история, датираща от петото хилядолетие след Христа. Тук няма знойна лятна жега, от морето духа прохладен бриз, въздухът е наситен с етерични масла от евкалипт, бор и цитрусови дървета, които заедно с морето имат благоприятен ефект върху благосъстоянието. Ако планирате пътуване със семейството и децата си, тук няма да скучаете – курортът разполага с голям увеселителен парк „Цицинатела“.

Грузия е интересна страна, преминала през много възходи и падения. Но каквото и да се случва в историята, политиката и в света като цяло, грузинецът си остава грузинец, със своите особености и ярък характер.

    • Има легенда, че Бог наистина харесал грузинците заради тяхната спонтанност, искреност и самочувствие и за това при създаването на света им дал най-добрите земи. Те се гордеят много с тези качества и поддържат репутацията си пред Бог и хората.
    • Гостоприемството и сърдечността са ярките национални черти на жителите на Грузия. Нито един грузинец няма да откаже помощ. За съжаление в туристическата индустрия има случаи на консуматорство, но в обикновения живот се смята за чест да помогнеш на гост.
    • Грузинският празник има вековни традиции, свое специално отношение към дома и семейството, трапезата и огнището. За един грузинец семейството е свещено и да се съберат всички на една маса винаги е празник. Ако имате достатъчно късмет да бъдете на грузински празник, не забравяйте, че трябва да изпиете последната чаша вино до дъното, за да не го „оставите на сълзите“ на собственика. Няма специални правила или етикет на масата, но най-важното е да не прекъсвате тамада.
    • В грузинския език няма акценти, основната сричка се подчертава чрез увеличаване на интонацията, което прави впечатление, че грузинците крещят много, но всъщност това е емоционално оцветяване на речта.
loader-image
Тбилиси, GE
20:13, 13/07/2024
temperature icon 29°C
ясно небе
Humidity Humidity: 45 %
Pressure Pressure: 1005 mb
Wind Wind: 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:37
Sunset Sunset: 20:34