fbpx
Дания

Датското кралство често е наричано перлата на Скандинавския полуостров. Въпреки че страната е сравнително малка на площ, тя е запазила истинска култура и история, които напълно разкриват това вълшебно място. Никой обаче не осъзнава, че по време на голям брой проучвания, по-специално в университета Лестър в Англия, учените са доказали, че именно датчаните са най-щастливите хора в целия свят.

1.Най -старата библиотека в Скандинавия се намира в Копенхаген. Тя е създадена през 1673 г. и съхранява повече от 500 хиляди тома и 20 хиляди ръкописа, включително тези, написани на санскрит, пали и синхалски езици.

2. Датското знаме е най-старото действащо знаме на цялата Земя, тъй като е създадено в началото на 13 век.

3. Известният Дисниленд е създаден по примера на стария парк Тиволи в Копенхаген, след като Уолт Дисни го посетил.

4. Интересен факт е, че Дания не увеличава наказанието на затворници, които са опитали да избягат от затвора. Датчаните вярват, че желанието за свобода е естествено желание на всеки човек и той не може да бъде наказван за това.

5. Дания е първата държава в Европа, която легализира еднополовите бракове.

6. Известните Фарьорски острови минават във владение на Дания, след като кралят на Дания ги спечелва на покер от краля на съседна Норвегия.

7. Именно Дания има най -дългата улица за пешеходци (дълга 1800 метра), която се нарича Stroget. Смята се за първата пешеходна зона в света.

Дания

8. Именно в Дания за пръв път в света пръстовите отпечатъци от местопрестъплението започват да се разглеждат като доказателство.

9. Ханс Кристиан Андерсен е най-популярният датски писател.

10. Велосипедите са любимият и най-удобен транспорт в Дания, освен това в Копенхаген наемането на велосипеди е напълно безплатно.

11. Говорейки за транспорт, човек трябва да си спомни автобусите на тази красива страна. Датските автобуси могат, ако е необходимо, да се накланят надясно на спирката, за да улеснят качването на хора с увреждания, жени с колички и възрастни хора.

12. Ако отивате на почивка в Дания, не забравяйте, че климатът в страната също не е много познат за нас, тъй като целогодишната температура е 10, максимум 20 градуса. Затова се запасете с топли дрехи и горещ чай.

13. Почти на всички автобусни спирки или в градския транспорт можете да заемате ежедневни вестници, които се издават напълно безплатно.

14. Един от специалитетите на Дания са нейните печени изделия. Тя дори е създала определена субкултура, но въпреки пламенната любов към сладкото, по-голямата част от населението тук води здравословен начин на живот.

15. Едно от най -известните изобретения на Дания от основаването й е конструкторът Lego за деца.

Дания
Дания

Повече за Дания

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.