fbpx
Дания
1 BGN = 0.51 EUR

Столица – Копенхаген

Валута – Евро

Считано от 29 март 2022 г. се отменят ограничителните мерки при влизане в Дания. Няма изискване за представяне на документи, свързани с COVID-19, независимо от коя страна пристига лицето.

Като част от Шенгенското пространство Дания прилага общите правила по отношение на движението на хора. Изискването към българските граждани, като граждани на ЕС, при влизане и пребиваване в Дания е да притежават валиден документ за пътуване (лична карта или паспорт) за срока на престоя си в страната.

Българските граждани могат да влизат и пребивават свободно в Дания за период от три месеца. Ако целта на престоя им е намиране на работа и по-трайно установяване, те могат да останат в страната до шест месеца, доколкото документално може да бъде доказано, че са в процес на търсене на работа и съществува възможност за тяхното наемане. Сертификат за регистрация за граждани на ЕС/ЕИО се изисква при престой в Дания за повече от три (или шест) месеца. Повече информация може да намерите ТУК.

Включените в състава на Кралство Дания Гренландия и Фарьорските острови не са част от ЕС и Шенгенското пространство. Гражданите на ЕС, в т.ч. и българските граждани, не се нуждаят от виза за краткосрочни посещения до 90 дни в рамките на 180 дни (правото на краткосрочен престой не включва автоматично и право на участие в специални експедиции в определени части на Гренландия).  Молби за продължително пребиваване в Гренландия и Фарьорските острови се разглеждат от Датската агенция за международно наемане на работници и интеграция: (https://www.nyidanmark.dk/en-us/contact/contact-dalrir/contact-dalrir.htm).

Изисквания за пътуващите деца до 18 години (с придружител и самостоятелно):
При преминаване на границите на Дания от деца (малолетни и непълнолетни) – граждани на страни от ЕС, които пътуват самостоятелно или придружавани от възрастен, не се изискват специални документи, декларации и пр., освен валиден паспорт/лична карта.

Адрес: Gamlehave Alle 7, 2920 Charlottenlund, Copenhagen, Kingdom of Denmark
Телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72
Факс: +45 39 63 49 23
Дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време:
+45 41 276251

Ел. адрес: Embassy.Copenhagen@mfa.bg 
Интернет: www.mfa.bg/embassies/denmark

Кога е най-добре да отидете в Дания е един от най-популярните въпроси сред туристите, но отговорът зависи от целта на пътуването. Ясно е, че ако мечтаете за плажна почивка, трябва да изберете летните месеци. Най-общо казано, всеки сезон в Дания има своите характеристики и предимства:

 • Зимата е времето за коледна приказка. Ски центрове, зимен риболов, ниски цени за почивка – всичко е добро, с изключение на времето. Температурата на въздуха е между -5°C и +5°C, времето е предимно облачно и дъждовно, сняг почти липсва.
 • Пролетта предоставя по-удобни условия за разходка, особено ако планирате пътуване за втората половина на април. По време на периода на цъфтеж парковете и градините на Дания стават най-посещаваните места. Не по-малко туристи могат да бъдат намерени в замъци и музеи.
 • Лятото е най-натовареното време, когато се увеличава не само броят на туристите, но и цената на почивката. Въздухът се затопля до +20°C, което ви позволява да ходите много без риск от слънчев удар. Лятото е време за известния рок фестивал в Роскилде и джаз фестивала в Копенхаген.
 • Есента също е подходящо време от годината за пътуване до Дания, особено септември и първата половина на октомври. Дневните температури падат бавно, продължителните дъждове са все още далеч, което означава, че можете да ходите много, да карате колело и да изследвате най-интересните места в различни части на страната.

По този начин най-удобният период за посещение на Дания се счита за период от края на април до края на септември. Потокът от туристи обаче не спира през цялата година, защото Дания е красива при всяко време.

Копенхаген

Копенхаген е столицата на Дания и градът, откъдето трябва да започнете да се запознавате с тази красива страна. Копенхаген е най-посещаваният град в Скандинавия, така че тук можете само да мечтаете за спокойствие и малък брой туристи. Въпреки това остава уютен и много атмосферен. Трябва да започнете запознанството си с Копенхаген с паметника на Малката русалка. Тук можете да се насладите на крепостта Kastellet, която е построена през 17 век. Внимание заслужава и дворцовият ансамбъл Амалиенборг, официалната резиденция на монарсите. За романтика се отправете към New Harbor, а за почивка на плажа елате в Копенхаген през лятото. Атракции в парка Тиволи, разходка с велосипед из града, воден автобус, ресторанти, наградени със звезди Мишлен, хипи град, наблюдателната площадка на Кръглата кула – няма как да не харесате този град.

Билунд

Билунд е истинско LEGO кралство. Именно в този град е открита първата фабрика за производство на известния дизайнер. Тук е изграден и най-големият парк Legoland. Абсолютно всички сгради, атракции и декори са направени от Лего. Общо повече от 46 хиляди части бяха изразходвани за този невероятен комплекс. Паркът ще представлява интерес не само за деца, но и за възрастни, но това не е единствената атракция на Билунд. Не по-малко приятно е посещението на сафари парка и хиподрума, където можете да вземете уроци по езда и да гледате конни надбягвания. Заслужава да се отбележи, че вероятно ще се насладите и на обикновена разходка по улиците на града. Уютни каменни улички, приказни къщи и изобилие от цветя – снимките се оказват много атмосферни.

Одензе

Одензе е град за тези, които искат да се потопят в приказката на Ханс Кристиан Андерсен, да се възхищават на джинджифилови къщи и да се насладят на романтика. Тук можете да намерите приказни герои на всяка крачка, а също така можете да съберете цяла колекция от снимки на различни паметници. Освен това една от основните забележителности на града е катедралата Св. Кнут, която е свързана както с тъжна, така и с много красива история. Друго интересно място за туристите е Funen Village. Това е музей на открито, където можете не само да видите архитектурата на древния Одензе, но и да разгледате истински селски къщи.

Олборг

Олборг е невероятен град, който привлича туристи със своя чар. Сгради в ренесансов стил, готическа катедрала, замък, датиращ от 16-ти век, уютни улички – приятно е да се разхождате тук и да се насладите на магическата атмосфера. В допълнение към изброените забележителности заслужават внимание и градските музеи (изкуство, история, флот), кметството и имението на търговеца Йенс Банг. Акцентът на Олборг е известната улица Jomfru Ane, която е пешеходна и се състои изцяло от барове и ресторанти с малки тераси.

Роскилде

Roskilde е един от най-необичайните градове в Дания, чиято популярност нараства няколко пъти през първата половина на юли. Цялата тайна е, че по това време градът е домакин на мащабен рок фестивал, който се смята за един от най-готините и интересни в Европа. Световноизвестни изпълнители, бирени реки, весела и шумна младеж – за цяла седмица градът променя облика си до неузнаваемост. Ако искате по-спокойна и премерена почивка, трябва да дойдете в Роскилде по различно време. В същото време няма да скучаете в града. Катедралата, Музеят на викингските кораби, Градският музей, Кралският дворец – всички тези забележителности се намират само на 30 км от Копенхаген.

Орхус

Орхус е вторият по големина град в Дания, който е удобно разположен на брега на залива. Често е наричан градът с най-младото население поради голямото си студентско население. За туристите Орхус е интересен със своите атракции: кметство, църква Frukirche, държавни и градски музеи, музей на викингите, Стария град, ботаническа градина. Търсачите на силни усещания трябва да разгледат увеселителния парк Tivoli, където можете да се пробвате в свободно падане или в лупинг. В Орхус ще се хареса и на пазаруващите, защото в този град се намира най-големият търговски център – Bruuns Gallery.

Дания е една от страните, в които националната култура и традиции са особено ценени. Местните жители обичат страната си, познават нейната история и се гордеят с миналото си. Затова основният съвет към туристите е да не говорят за Дания по негативен начин. Туристите трябва да вземат предвид и други характеристики на местните жители:

  • Когато поздравявате и се сбогувате с местните жители, трябва да се ръкувате, това важи не само за възрастни, но и за деца.
  • Повечето датчани са мили и състрадателни, така че в трудни моменти можете да разчитате на помощта на непознати.
  • Датчаните са любопитни хора, така че бъдете готови да чуете много въпроси по време на разговора си, но местните не обичат да говорят за себе си.
  • Ако не искате да обидите датчанин, не закъснявайте за среща и не отказвайте лакомства, тук това не е прието.
  • Сарказмът е неизменна част от комуникацията с местните жители, не трябва да се обиждате от него, но можете да се пошегувате в отговор.
loader-image
Копенхаген, DK
18:07, 13/07/2024
temperature icon 16°C
слаб ръмеж
Humidity Humidity: 96 %
Pressure Pressure: 1009 mb
Wind Wind: 17 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:44
Sunset Sunset: 21:46