fbpx
Карлови вари

Карлови Вари с право се считат за един от най-добрите курорти в света. И, както често се случва, има легенда за произхода на града. Тя разказва, че по време на лов свитата на Карл IV случайно намерила горещ извор, който блика от земята. Кралят заповядал да се изследва района. И когато се оказало, че водата е не само гореща, но и лековита, владетелят заповядал да се издигне град в близост до откритото находище на минерални води и да се построят красиви сгради с колони около изворите. Оттогава под моста е изтекло много вода, градът расте, развива се, става известен по целия свят благодарение на магическите свойства на горещите извори. Много крале и знаменитости са посещавали Карлови Вари. Градът е обрасъл в легенди. Но в тази статия са събрании само доказани и най-интересни факти за Карлови Вари.

Факт 1. Здравословните води

Основната атракция, заради която туристите идват тук, е лековитата минерална вода. Тук има 132 извора, но само дванадесет от тях имат най-изразени лечебни свойства. Преди много време лечението в спа центровете е ограничено само до водни процедури и бани. Но ситуацията се променя драстично, когато средновековните лекари предлагат да се пие водата. Има исторически доказателства, че особено надарени хора са успявали да изпият по 60 халби наведнъж. Вярно е и, че ефектът е бил обратен на терапевтичния. Не бъдете като първите посетители на Карлови Вари, всичко е хубаво в умерени количества.

Факт 2. Паметник на чумата

Карлови Вари е единственото място в Чехия, което е било пощадено от чумата. Нито един гражданин не е починал от тази ужасна болест по време на епидемиите. В други градове можете да намерите „Стълбове на чумата“, издигнати в памет на ужасна болест. Това е и знак за погребението на мъртвите. Но в този град, „Чумният стълб“ е издигнат недалеч от църквата „Мария Магдалина“ в знак на дълбока благодарност към Създателя за здравето на гражданите. 

Факт 3. Най-добрите филми – според „Глобус“!

Курортът е домакин на известния филмов фестивал всяка година. Всичко е в най-добрите традиции на такива събития: червен килим, луксозни тоалети, светкавици на фотоапарати, прожектори, знаменитости, пристигащи в скъпи коли, фенове. Гости на филмовия фестивал са били Дани ДеВито, Антонио Бандерас, Робърт Де Ниро, Джъд Лоу и много други световни звезди. Основната награда на фестивала е Кристалният глобус. Той се присъжда на най-добрия филм. Около двеста заглавия обикновено кандидатстват за главната награда. 

Карлови вари

Факт 4. Тринадесетият лечебен източник на Чехия са не само стотиците сортове бира. 

Известният билков ликьор Becherovka се произвежда в Карлови Вари, и именно него местните наричат тринадесетия лечебен извор. На автора на билковата тинктура има посветен музей, който се нарича се Музеят на Бехер. Тук ще ви разкажат за историята и свойствата на лековитата напитка, както и ще ви предложат да опитате ликьор, приготвен по няколко рецепти. 

Факт 5. Собствена кехлибарена стая

Със сигурност всички са чували за лечебните свойства на кехлибара. В санаториума „Колонада“ има кехлибарена стая. Тя не лекува отделни заболявания, но подобрява състоянието на пациентите като цяло. Разбира се, за този нетрадиционен метод, един изтъкнат учен е разработил научна основа. Но по-често отиват там от любопитство: за да постигнете лечебен ефект, просто трябва да влезете и да седнете на стол. 

Факт 6. Експресен влак срещу автобус

От Прага до Карлови Вари можете да вземете експресния скоростен влак. Пътуването ще отнеме повече от три часа, влакът се движи само два пъти на ден. Оказва се, че с автобус от Прага може да се стигне само за два часа, докато автобусите се движат на всеки час. Това е много полезно за планиране на екскурзии. Ако не вземете предвид скоростта на движение, а вземете предвид само маршрута и графика, се оказва, че чешките автобуси ще ви отведат до Карлови Вари много по-бързо от високоскоростния експресен влак.

Карлови вари

Факт 7. Най-екзотичната атракция

Изненадващо, в Карлови Вари можете да срещнете стотици видове пеперуди от цял свят. Разноцветни, огромни, невероятно красиви, размахът на крилата на някои от тях достига 20 см. Не, разбира се, те не летят на пъстри ята около града. Курортът е дом на Къщата на пеперудите, атракция, която ще бъде особено интересна за децата. В тази къща няма бариери между посетителите и пеперудите, така че можете да видите екзотични красоти направо на ръката си. И в кувьозите, ако имате късмет, можете да видите раждането на нов живот. 

Факт 8. Най-горещият извор – Врзидло е сърцето на Карлови Вари, най-важният и най-горещият гейзер в курорта.

Температурата му достига + 72 ° С. Благодарение на извора баните се снабдяват с термална вода, а от неговите води се произвежда известната местна козметика. Всички други горещи извори на курорта са по същество разклонения. Известният фонтан с височина на струята от 14 метра, превърнал се в символ на града, също е един от клоновете на гейзера. 

Факт 9. Малката Япония

Може да се изненадате: къде е Чехия и къде Япония? Но Карлови Вари имат свое собствено малко парче от Страната на изгряващото слънце – алпинеум, създаден от известен японски ландшафтен дизайнер. Това не са просто красиво подредени камъчета: всеки детайл от Zen градината има смисъл. Например, бяло камъче е символ на морето между полукълбата на нашата планета. Камък под формата на кораб е насочен от изток на запад. Камъкът в централната част символизира Хана Балти, жената, която е допринесла специално за развитието на отношенията между Япония и Чехословакия. Между другото, Дзен градината е кръстена на нея. 

Не пропускайте да посетите Карлови Вари. Тук има още много интересни и изненадващи неща. Ще се радваме, ако статията ни стане полезна за вас и ви вдъхнови да посетите този известен курорт!

Източник: КИДПАССАЖ

Чехия

Повече за Чехия

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.