fbpx
Чехия
1 BGN = 12.63 CZK

Столица – Прага

Валута – чешка крона CZK

Считано от 09.04.2022 г., всички ограничителни мерки за влизане на територията на Чешката република, свързани с разпространението на COVID-19, се отменят.

Българските граждани могат да влизат на територията на Чешката република с валидни лична карта или паспорт. В сила е безвизов режим за пътуванията с максимално разрешен срок на пребиваване до 90 дни, в рамките на всеки 6 месеца. Документите за самоличност следва да бъдат валидни за продължителността на престоя в Чехия. Деца до 18 години пътуват с валиден документ за самоличност.

Адрес: Praha 1, ul. Krakovska 6
Тел.: +420 222 212 011;  +420 222 211 258
Факс: +420 222 211 728
Телефон за спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991
Работно време: от 08.00 ч. до 16.30 ч.
E-mail: embassy.prague@mfa.bgbulvelv@volny.cz

Консулска служба

За подаване на заявления за лични документи и заверка на документи КС-Прага работи с предварително записан час за посещение. Тел.+420 222 212 011.
Приемно време: 08.30 – 11.30 / 14.00 – 16.00
Тел.: +420 222 211 727; +420 222 210 229
E-mail: Embassy.Prague@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/czech

Чехия е една от страните, в които няма предпочитани туристически сезони. Всеки сезон има нещо специално. Зимата е чудесно време от годината за почивка в Карлови Вари и в ски курортите на страната. Средната температура на въздуха през зимата е -2 °C. Най-удобните месеци за туризъм и колоездене са септември и май, когато вече е доста топло, но все още не е горещо. Средната температура на въздуха през тези месеци е +17-18°C. През летните месеци температурите достигат +30-33 °C.

В Чешката република цари атмосферата на елегантното Средновековие. Тук всеки град, къща и замък разказват своята история. За да опознаете страната по-добре, трябва да посетите различни места – това е единственият начин да усетите цялото богатство и очарование на Чехия.

Прага

Столицата на Чешката република, люлката на чешката култура, която има хилядолетна история, най-големият град в страната е Прага. Архитектурата му е великолепна в своето разнообразие: почти недокосната от времето готика, аристократичен барок, рококо и неокласицизъм. 18 моста придават на града особен чар. Сред тях основната перла е Карловият мост над река Вълтава, построен през 14 век и украсен с множество скулптури. Най-известната сред тях е статуята на Йоан Непомук, която туристите докосват и отправят своите съкровени желания. От едната страна на Вълтава има исторически квартали, Старата градска кула и Барутната порта, както и площадът, църквата Тин, известният астрономически часовник и кметството, които, когато се изкачат, предлагат красива панорама на средновековието Прага. Недалеч от историческия център има уникална атракция, създадена още през 20 век – Танцуващата къща. От другата страна на реката е квартал Мала страна, чиито сгради са направени предимно в бароков стил. Благодарение на това тя винаги изглежда елегантна и създава празнично настроение. Атракциите на Malay Strana включват Тосканския дворец и Двореца на архиепископа на площад Храдчани, както и Пражкия замък с всички прилежащи сгради. Сред тях е шедьовър на готическата архитектура, Св. Вита, чието изграждане отне почти 600 години. Прага е приказен град, с невероятно красиви улици, къщи, много кафенета и сладкарници, малки антикварни магазини, ресторанти, където можете да опитате гулаш, печено свинско коленце и да пиете отлична местна бира.

Бърно

Вторият по големина град в Чехия, важен културен център на страната, е Бърно. Градът е известен със своята модерна архитектура, шедьоврите на която включват: двореца Клайн, с метални декоративни елементи; Театър Магена е първият електрифициран театър в Чехия и в света; Вила Тугендхат, която се превърна в важен крайъгълен камък в развитието на модернизма. Интересни исторически забележителности са готическата катедрала Свети Петър и Павел, замъкът Шпилберк, старото и новото кметства. В Бърно има също зоопарк, ботаническа градина, дискотеки, нощни кина и развлекателни комплекси. На север от града се намира Моравският карст, един от най-големите карстови масиви в Европа, чиито уникални пещери привличат туристи от цял ​​свят. Дължината му е повече от 25 км, има около 1100 пещери, от които само 5 са ​​отворени за посетители.

Карлови Вари

Карлови Вари (бивш Карлсбад) е световно известен курорт, разположен на река Тепла в живописен ъгъл на Западна Бохемия. Водата в реката оправдава името си, тъй като е топла през по-голямата част от годината, тъй като се нагрява от горещи извори. Градът е основан преди 600 години от император Карл IV. В Карлови Вари и околностите има повече от сто минерални извора. Най-известният сред тях е Гейзерът, разположен в едноименната колонада. В допълнение към хидротерапията гостите на курорта имат възможност да играят голф, тенис и конна езда. И разбира се, една от най-добрите възможности за отдих в Карлови Вари е разходката по живописни маршрути: до наблюдателната кула Диана, кулата Гьоте или до Трите кръста.

Пилзен

Друг красив град в Чехия, център на пивоварството, е Пилзен. Централният му площад е най-големият в Западна Европа. Най-важната забележителност на града е Музеят на пивоварството, който се намира на територията на пивоварната. В близост до музея има вход към 19-километрова тъмница от 15-ти век, която се състои от подземни проходи, обединени в една мрежа. В различни периоди от живота на града той му служеше добре: беше едновременно склад и бомбоубежище. В Пилзен също си струва да видите катедралата Св. Вартоломей и да се изкачите до нейната палуба за наблюдение; кметството от 16-ти век, построено в ренесансов стил, на площада на Републиката; Францискански манастир и Голяма синагога. В града има много барове и кафенета, предлагащи отлична бира, някои разновидности на която не могат да бъдат намерени никъде другаде.

Чески Крумлов

В най-южната част на Чехия се намира живописният град Чески Крумлов. Историческият център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Хората идват тук, за да видят известния замък Крумлов – вторият по големина в страната след Пражкия замък; готическата църква Свети Вит със запазени стенописи от 15 век, както и музеят на фотографията Seidl, където се съхраняват снимки, фотографско оборудване и лични вещи на фотографа от началото на 20 век Йозеф Зайдел. В Чески Крумлов има много барове и кафенета, а на брега на река Вълтава има места за пикник. През зимата Крумлов изглежда като декор от приказка, замъкът е покрит със сняг, градът е пуст и красив.

  • Чехите са точни хора, те ревниво пазят времето си и винаги завършват работния си ден навреме и нито минута по-късно, дори ако това е магазин за сувенири или кафене в туристическа зона.
  • Чехите обичат бира и тази любов може да се счита за национална черта и начин на живот. Всеки винаги пие бира; отбиването в местна кръчма след работа за чаша или две бира е установен начин на живот.
  • Чехите са много учтиви и приятелски настроени хора с добри обноски. В градския транспорт е обичайно да отстъпвате мястото си на бременни жени и възрастни хора, извиненията често се правят на опашки, сблъсъци при влизане и излизане от метрото и в други подобни ситуации.
  • Чехите са почитатели на активния начин на живот, стремят се да бъдат в движение, посещават фитнес зали, обичат да карат колело и да карат ски поне веднъж годишно.
loader-image
Прага, CZ
16:39, 15/06/2024
temperature icon 20°C
слаб дъжд
Humidity Humidity: 65 %
Pressure Pressure: 1006 mb
Wind Wind: 14 mph
Wind Gust Wind Gust: 0 mph
Clouds Clouds: 75%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 04:52
Sunset Sunset: 21:13