fbpx
Кипър

Остров Кипър, разположен в Средиземно море, е не само популярна туристическа дестинация, той е и истинска съкровищница от древни паметници на културата. Тук има толкова много – и допотопни катакомби, и руини на римски дворци, и най-богатото наследство на древна Гърция… С една дума, Кипър определено си заслужава да бъде посетен поне веднъж в живота ви.

1.Всеки пети живеещ в Кипър е чужденец.

2. От правна гледна точка Кипър е изцяло една държава, но всъщност от средата на 80-те години около една трета от територията е окупирана от не друг, а от Турция и Абхазия, непризнатата държава Северен Кипър.

3. Докато сте в Кипър, не трябва да говорите с кипърските гърци за разделението на острова, тъй като тази тема е изключително болезнена за тях.

4. В Кипър практически няма кражби.

5. Движението в Кипър е от ляво.

6. Повечето къщи (с изключение на жилищните високи сгради в големите градове) нямат централна топла вода. Вместо това кипърците поставят резервоари с вода на покривите си, които се нагряват от слънцето.

7. Първите хора се появяват в Кипър, ако се съди по археологическите находки, преди около 12 хиляди години

8. В Кипър няма железопътни линии. По-точно, имало е железница, но е затворена поради нерентабилност още в средата на миналия век.

9. Кипърският град Пафос има толкова много различни археологически обекти с голяма стойност, че целият град е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Кипър

10. Кипърците обичат да си почиват. В неделя, например, всичко е затворено, а банките и аптеките са отворени само през делничните дни и то до обяд. Повечето магазини затварят в 17-18 часа.

11. В Кипър се намира градът-призрак Вароша, изоставен след военния конфликт с Турция в средата на 80-те. Оттогава градът е празен и бавно се руши. Де юре Вароша е квартал на по-големия град – Фамагуста.

12. Около два процента от територията на остров Кипър е под британски контрол – има британски военни бази.

13. Въпреки факта, че винопроизводството е развито в Кипър, повечето кипърци са много хладни по отношение на алкохола, предпочитайки безалкохолните коктейли пред него.

14. Сред всички страни в света Кипър е на първо място по брой автомобили на човек.

15. Столицата на Кипър е град Никозия, а градът е разделен на две между Кипър и непризнатата република Северен Кипър. И двете половини на Никозия служат като столица на техните държави.

16. Сред всички страни от Европейския съюз Кипър е посочен като една от най-слабо населените.

17. В Кипър няма платени плажове – всички те принадлежат на държавата и следователно са безплатни.

Кипър

18. Смята се, че гръцката богиня Афродита е родена от морска пяна точно тук, в Кипър, в залива на Афродита, която получава името си именно от тук.

19. Кипър е страната с най -голям брой слънчеви дни в годината в целия средиземноморски регион.

20. Турция може да се види от северния бряг на острова при хубаво време.

21. По някаква причина в Кипър има малко кучета, но има много котки, включително и улични.

22. В Кипър няма платени пътища.

23. Кипърците много обичат сватбите и понякога, когато се женят, канят стотици гости на тържеството.

24. Кипърците са много топлолюбиви. Ако през зимата температурата падне до 13-15 градуса по Целзий, те се увиват силно в топли дрехи, докато чужденците продължават да се разхождат почти по тениски и шорти.

25. Най-южната точка на Европейския съюз се намира точно тук, в Кипър.

Кипър
Кипър

Повече за Кипър

Полезна информация, здравни изисквания за влизане в страната, визов режим.